REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį pareiškė, kad artimiausiais mėnesiais pristatys Artimųjų Rytų dviejų valstybių taikos planą ir sakė esąs įsitikinęs, kad palestiniečiai sugrįš prie derybų stalo, nepaisant jo tvirtos paramos Izraeliui.

 JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį pareiškė, kad artimiausiais mėnesiais pristatys Artimųjų Rytų dviejų valstybių taikos planą ir sakė esąs įsitikinęs, kad palestiniečiai sugrįš prie derybų stalo, nepaisant jo tvirtos paramos Izraeliui.

REKLAMA

Prieš susitikimą su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos užkulisiuose D. Trumpas sakė, kad „svajojantis“ užtikrinti taikų sprendinį Artimųjų Rytų konfliktui, nors to nepavyko padaryti keliems jo pirmtakams.

„Tikrai tikiu, kad kažkas įvyks. Mano svajonė – pasiekti, kad tai būtų padaryta iki mano pirmosios kadencijos pabaigos“, – pabrėžė D. Trumpas. JAV lyderis yra išrinktas ketverių metų kadencijai, turinčiai trukti iki 2021-ųjų sausio.

„Sakyčiau, kad per artimiausius 2–3 mėnesius“, – patikino D. Trumpas, turėdamas omenyje laikotarpį, per kurį ketina pateikti naująjį taikos planą.

REKLAMA
REKLAMA

D. Trumpas pirmą kartą aiškiai patvirtino, kad pasisako už dviejų valstybių sprendinį, kuris leistų sukurti nepriklausomą Palestinos valstybę.

„Manau, tai veika geriausiai. Tokia yra mano nuojauta“, – pareiškė jis.

Artimųjų Rytų taikos procesas yra įstrigęs nuo praeitų metų, palestiniečiams nutraukus kontaktus su D. Trumpo administracija dėl JAV prezidento sprendimo pripažinti Jeruzalę žydų valstybės sostine.

REKLAMA

Palestiniečiai irgi nori, kad Jeruzalė taptų jų sostine ir seniai tvirtina, kad Šventojo miesto galutinis statusas turi būti nustatytas tik didesnio masto taikos susitarimu.

Palestinos Autonomijos ir JAV santykiai pastarosiomis savaitėmis dar labiau pašlijo, Vašingtonui nutraukus finansavimą kai kurioms institucijoms, įskaitant JT agentūrą, padedančią milijonams palestiniečių pabėgėlių.

Tačiau D. Trumpas sakė neabejojantis, kad palestiniečiai turėtų greitai grįžti prie derybų stalo.

„Jie neabejotinai grįš prie stalo, – sakė jis. – Absoliučiai, šimtu procentų.“

„Žodžiai neatitinka veiksmų“

Vis dėlto vienas aukšto rango palestiniečių pareigūnas sakė skeptiškai vertinantis šiuos D. Trumpo pareiškimus ir atkreipė dėmesį, kad Baltųjų rūmų politika griauna viltis pasiekti taiką.

REKLAMA
REKLAMA

„Jų žodžiai prieštarauja veiksmams, o jų veiksmai absoliučiai aiškūs ir griauna dviejų valstybių sprendinio galimybę“, – naujienų agentūrai AFP sakė neseniai uždarytos palestiniečių misijos Vašingtone buvęs vadovas Husamas Zomlotas.

Jis pridūrė, kad naujausių D. Trumpo pareiškimų nepakanka, kad palestiniečiai grįžtų prie derybų stalo..

H. Zomlotas atkreipė dėmesį, kad palestiniečių misijos Vašingtone uždarymas, pagalbos projektams skiriamų šimtų milijardų dolerių atšaukimas ir Jeruzalės pripažinimas Izraelio sostine yra įrodymai, jog D. Trumpo administracija nėra rimtai nusiteikusi siekti taikos.

„Kiekvienas prezidento Trumpo veiksmas, kurį jis atliko, yra nukreiptas priešinga kryptimi nuo dviejų valstybių sprendinio“, – pabrėžė pareigūnas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų