REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Nerimą kelią Temzėje plaukiojantis baltasis banginis (nuotr. SCANPIX)

Didžiojoje Britanijoje trečiadienį didėja susirūpinimas dėl Temzės upėje prie Londono pastebėto baltojo banginio, atplaukusio tūkstančius kilometrų iš savo natūralių buveinių Arkties vandenyse.

6

Didžiojoje Britanijoje trečiadienį didėja susirūpinimas dėl Temzės upėje prie Londono pastebėto baltojo banginio, atplaukusio tūkstančius kilometrų iš savo natūralių buveinių Arkties vandenyse.

REKLAMA

Banginis Temzės estuarijoje buvo pastebėtas antradienį ir sukėlė nuostabą bei susižavėjimą. Vis dėlto trečiadienį, kai jis vėl buvo pastebėtas toje pačioje vietoje, buvo susirūpinta, kad gyvūnas galbūt pasiklydo ir atsidūrė pavojuje.

Gamtosaugos organizacijos „Whale and Dolphin Conservation“ jūrų žinduolių specialistas Robas Lottas sakė, kad gyvūnas yra stebimas, nes jis gali įstrigti kokioje nors seklumoje.

„Kuo ilgiau jis bus Temzės estuarijoje, tuo labiau tai kels susirūpinimą“, – BBC radijui sakė ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikėkimės, kad instinktai netrukus įsijungs ir baltasis banginis išplauks iš žiočių, nuplauks į Šiaurės jūrą ir pasuks į šiaurę, kur jam derėtų būti“, – sakė mokslininkas.

REKLAMA

Baltasis banginis taip toli pietuose – 1,6 tūkst. km net nuo Islandijos – yra itin neįprastas dalykas.

Saugomi baltieji banginiai gyvena „apledėjusioje Arktyje, o rasti vieną jų drungnoje Temzėje yra stulbinančiai retas įvykis“, sakė aplinkosaugos organizacijos WWF konsultantas Rodas Downie.

Vėliausiai baltųjų banginių JK vandenyse buvo pastebėta 2015 metais, kai du gyvūnai buvo atplaukę prie Anglijos šiaurės rytų pakrantės, o vienas – prie Šiaurės Airijos.

Gelbėjimo komandos budi ir yra pasirengusios padėti Temzės banginiui, jeigu jis patektų į pavojų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai labai neįprasta ir tai nelabai gera vieta“, – naujienų agentūrai AFP sakė jūrų gyvūnus gelbstinčios organizacijos „British Divers Marine Life Rescue“ atstovė Julia Cable.

Maitinosi prie baržų

Baltasis banginis buvo pastebėtas antradienį, pasroviui nuo Greivsendo. Jis maitinosi aplink prišvartuotas baržas ir dienos metu nenuplaukė toliau nei 200 metrų.

Ornitologas Dave'as Andrewsas, kuris pirmasis pamatė banginį, sakė, kad trečiadienį jis sugrįžo į tą pačią vietą.

„Temzės baltasis banginis grįžo ir maitinasi savo mėgstamiausioje vietoje aplink baržas Kento krante“, – sakė jis ir paragino visus laivus „laikytis atokiai, duoti jam ramybę“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Temzė yra judrus vandens kelias. Banginis laikosi tarp dviejų svarbių konteinerių dokų: Tilberio ir naujo Londono uosto „Gateway“.

Baltieji banginiai paprastai gyvena 40–60 metų. Jie yra labai socialūs, laikosi grupėmis, o vasarą dažnai pasirodo upių estuarijose.

Banginio pasirodymas netoli Londono priminė apie garsųjį 2006 metų Temzės banginį.

Šiaurinio aukštakakčio snapuočio patelė buvo pastebėta plaukiojanti Londono centre, praplaukė pro Parlamento rūmus.

Tačiau antrąją savo dieną sostinėje ji prarado jėgas, tad įsikišo gelbėtojai ir kranu įkėlė ją į baržą. Patelė nugaišo po traukulių netoli Greivsendo, baržai skubant atviros jūros link.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų