REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Labai žmogiška lyginti save su bendraamžiais, o tai ypač išryškėja kalbant apie intelektą. Portalas iflscience.com pateikia 10 dažnų savybių, kuriomis pasižymi protingi žmonės. Kurios iš jų apibūdina jus?

Labai žmogiška lyginti save su bendraamžiais, o tai ypač išryškėja kalbant apie intelektą. Portalas iflscience.com pateikia 10 dažnų savybių, kuriomis pasižymi protingi žmonės. Kurios iš jų apibūdina jus?

REKLAMA

Sunku nukreipti Jūsų dėmesį

Lengvai dėmesį sukoncentruoti galintys žmonės pasižymi aukštesniu intelektu, rodo 2013 metais atliktas tyrimas. Jame pastebėta, kad žmonės, kurių intelekto koeficientas (IQ) buvo aukštesnis, lėčiau paveikslėliuose pastebėdavo didelius pokyčius fone, būtent todėl, kad jie savo dėmesį sukoncentruoja į detales.

Mėgstate naktinėti

Kuo protingesnis esate, tuo didesnė tikimybė, kad miegoti einate išties labai vėlai. 2009 metais publikuotame tyrime tirtas ryšys tarp IQ ir miego įpročių tarp tūkstančių jaunuolių. Pastebėta, kad kuo IQ aukštesnis, tuo žmogus vėliau gulasi ir vėliau keliasi visomis savaitės dienomis.

Lengvai prisitaikote prie pokyčių

Protingi žmonės yra lankstūs ir gerai jaučiasi keičiantis aplinkybėms. Neseniai psichologų atliktas tyrimas atskleidė, kad protingumas susijęs su gebėjimu keisti savo elgseną prisitaikant prie kintančios aplinkos.

REKLAMA
REKLAMA

Suprantate, kiek daug dar nežinote

Patys protingiausi žmonės nebijo pripažinti, kad šio to nežino. Dviejų mokslininkų atliktame tyrime pastebėtas ryšys tarp menkų protinių galimybių ir savo žinių pervertinimo. O štai viename eksperimente prasčiau testą atlikę studentai savo rezultatus buvo linkę pervertinti.

REKLAMA

Esate nepasotinamai smalsus

Teigiama, kad Albertas Einšteinas yra sakęs: „Neturiu ypatingų talentų, tiesiog esu be galo smalsus“.

2016 metais publikuotame tyrime aprašomas ryšys tarp aukšto intelekto ir atvirumo naujoms patirtims. Mokslininkai 50 metų stebėjo tūkstančius Jungtinėje Karalystėje gimusių žmonių ir išsiaiškino, kad aukštesnį IQ turintys 11-mečiai, sulaukę 50-ies, buvo atviresni naujoms patirtims.

Esate plačių pažiūrų

Protingi žmonės neužsidaro prieš naujas idėjas ar galimybes. Psichologų teigimu, plačių pažiūrų žmonės mokyklose pasiekė aukštesnių rezultatų. Tačiau tai nereiškia, kad susipažinę su naujomis idėjomis protingi žmonės būtinai ties jomis ir apsistoja – jas įvertinę, jie ieško naujų.

REKLAMA
REKLAMA

Nebijote būti vieni

Britų psichologai teigia, kad protingesni žmonės gauna mažiau pasitenkinimo socializuodamiesi su kitais, todėl mielai leidžia laiką vienumoje.

Gebate tvardytis

Protingi žmonės moka nugalėti impulsyvumą planuodami, išsikeldami tikslus, išbandydami naujas strategijas ir numatydami savo veiksmų pasekmes.

2009-aisiais publikuoto tyrimo dalyviai turėjo rinktis tarp dviejų piniginių apdovanojimų: mažesnės išmokos iš karto arba didesnės vėliau. Tyrimo rezultatai parodė, kad didesnę išmoką vėliau pasirinkę dalyviai pasižymėjo ir aukštesniu IQ.

Pasižymite puikiu humoro jausmu

Naujosios Meksikos mokslininkų vykdytame tyrime pastebėta, kad juokingesnius prierašus komiksams sukūrę asmenys pasiekė ir aukštesnius rezultatus tiriant verbalinį intelektą.

Esate empatiškas

Protingi žmonės sugeba įsijausti į kitų jausmus. Empatijos gausa rodo jūsų emocinį intelektą – kuo daugiau empatijos, tuo jis aukštesnis, sutaria psichologai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų