REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Mes juk žaidžiame ne dėl savęs, žaidžiame dėl fanų“, – po apmaudaus pasirodymo 2009-ųjų Europos krepšinio čempionate sakė Jonas Mačiulis. Ko gero, su juo sutiks dauguma sportininkų – juk sunku įsivaizduoti sporto renginį be žiūrovų ir be palaikymo, kuris veda į pergales.

„Mes juk žaidžiame ne dėl savęs, žaidžiame dėl fanų“, – po apmaudaus pasirodymo 2009-ųjų Europos krepšinio čempionate sakė Jonas Mačiulis. Ko gero, su juo sutiks dauguma sportininkų – juk sunku įsivaizduoti sporto renginį be žiūrovų ir be palaikymo, kuris veda į pergales.

REKLAMA

Sportininkai dažnai akcentuoja tai, kad jų profesijoje visas darbas ir visos jėgos atiduodamos ne tik dėl asmeninių ir komandinių pasiekimų, bet ir dėl pačių ištikimiausių fanų. Taip, sportininkams tai yra bene vienintelis būdas išreikšti padėką už nuolatines skanduotes bei palaikymo šūksnius.

Futbolas ir fanai

Čia, kaip ir visuose kasdieniuose politiniuose/socialiniuose procesuose, dominuoja didieji miestai. Dažnai būtent didmiesčių komandos tarpusavyje siekia išsiaiškinti, kas yra verčiausi geriausiųjų šalyje titulo, o pergalė prieš principinius varžovus reiškia kur kas daugiau, nei 3 iškovotus taškus.

Tačiau kas nutinka tuo atveju, kai dvi itin pajėgios šalies komandos istoriškai yra isikūrusios to paties miesto teritorijoje?

REKLAMA
REKLAMA

Siūlome susipažinti su pačiais įspūdingiausiais ir pavojingiausiais pasaulio futbolo derbiais, kuriems futbolininkai ir aistruoliai pradeda ruoštis net kelios savaitės prieš dvikovos dieną.

REKLAMA

Belgradas

„Partizan“ – „Crvena Zvezda“. Serbijos sostinės derbis laikomas vienu pavojingiausių derbių pasaulyje, o komandų sirgaliai prieš kiekvienos dvikovos pradžią masiškai patenka į policijos pareigūnų „globą“ ir, dažnu atveju, vėliau net nebūna įleidžiami į stadioną.

„Rungtynių dieną gyvenimas sustoja ne tik mieste. Jis sustoja visoje šalyje. Visi nekantriai laukia dvikovos pradžios.

Pats derbis prasideda, ko gero, dar savaitė prieš. Gali tai jausti tiesiog eidamas miesto gatvėmis. Ta atmosfera, tas jausmas... Tiesiog nepakartojama“, – sako vienas „Crvena Zvezda“ trenerių Marko Nikolovski.

REKLAMA
REKLAMA

Tai rungtynės, kurių metu Belgrado miestas ir visa Serbija pasidalina į dvi puses: juodąją ir baltai raudoną. Milžiniška komandų priešprieša susidarė po antrojo pasaulinio karto, kuomet „Partizan“ komanda buvo „skirta“ miesto policininkams, o „Crvena Zvezda“ – kariuomenei.

Tiesa, dalis ilgamečių „Crvena Zvezda“ fanų priešinasi ir teigia, kad šios komandos atsiradimas ir plėtra buvo savotiškas pabėgimas nuo komunistinio rėžimo.

„Per ir po antrojo pasaulinio karto serbams buvo svarbu turėti erdvę, kurioje laisvai ir drąsiai gali išsirėkti, išleisti visą emocijų pliūpsnį, įrodyti kažkam, kad esi geresnis“, – sako vienas „raudonai-baltų“ aistruolis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įtempta dvikova beveik niekada neapsieina ir be incidentų – štai prieš trejus metus vykusių rungtynių metu svečių fanai padegė „Partizan“ stadiono kėdes ir konstrukcijas. Jų užsiliepsnojo bent keliasdešimt, o įsiaudrinusius aistruolius teko raminti gausiomis pajėgomis susirinkusiai policijai.

Išvyskite visą tai savo akimis:

Roma

AS „Roma“ – „Lazio“. Šis derbis, lyginant su Belgrado mūšiu, žmonėms nėra toks pavojingas, tačiau istoriškai jis – vienas svarbiausių pasaulyje. Dar B. Mussolini laikais Romoje rungtyniavo trys futbolo komandos, tačiau šalies vadovo noru, mieste turėjo likti viena stipriausia komanda.

Taip po truputį kilo milžiniška konkurencija ir priešprieša tiek tarp futbolininkų, tiek tarp jų gerbėjų.

REKLAMA

Vis dėl to, vienos komandos Romos mieste buvo per mažai, todėl išliko dvi stipriausios. Dabartinėje Italijos aukščiausioje lygoje rungtyniaujančios „Roma“ ir „Lazio“ dažniausiai į pirmąją vietą nesitaiko, todėl, kaip teigia ištikimiausi komandų fanai, „Nesvarbu, ar komanda liks 3-oje ar 5-oje vietoje. Svarbu, kad ji turnyrą baigtų aukščiau, nei varžovai. Taip pat, jei kažkuri komanda laimi abu sezono derbius, tai jau yra didelė dovana gerbėjams“.

„Jei kas lieptų pasirinkti, ar „Roma“ laimi Italijos lygą, bet pralaimi derbį prieš „Lazio“, nežinočiau, kuris variantas geresnis“, – sako ilgametis „Roma“ fanas.

Didžiausia priešprieša tarp ekipų sirgalių kyla dėl to, kad Lazio yra Romos miesto priemestis/rajonas. „Roma“ gerbėjai teigia, kad miestas priklauso būtent jiems, o varžovai savo ruožtu siekia visiems laikams įtvirtinti – nesvarbu, ar gyveni centre, ar tolimesniame rajone, tu vis tiek esi Romos gyventojas.

REKLAMA

Romos derbis vyksta 52 tūkstančius žmonių talpinančiame Stadio Olimpico, kurį komandų sirgaliai rungtynių metu pasidalina pusiau – į raudonųjų ir mėlynųjų puses.

Susipažinkite su Romos derbiu iš arčiau:

Londonas

„Tottenham Hotspur“ – „Arsenal“. Šiaurės Londono derbis ypatingais ir pavojingais "Ultro" sirgaliais neišsiskiria, tačiau žinant, kiek anglams reiškia futbolas, šis derbis tampa bene svarbiausiu savaitės įvykiu visoje šalyje ir pritraukia dešimtmilijonines auditorijas.

„Aš nekenčiu visko, kas telpa žodyje „Arsenal“. Noriu, kad jie pralaimėtų viską, ką įmanoma pralaimėti. Nekenčiu ir spalvų ir paties stadiono ir, žinoma, jų demonstruojamo žaidimo“, – kalba ilgametis „Tottenham“ fanas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komandų priešpriešą keliskart istoriškai tik dar labiau padidino patys futbolininkai, perėję iš vieno šiaurės Londono klubo į kitą.

„Sunku apie tai kalbėti. Nesuprantu, kaip taip galima pasielgti. Ko gero ir jie patys to nesupranta“, – istorines komandų peripetijas komentavo vienas aistruolis.

Tiesa, šis derbis – tik vienas iš bent 6 galimų skirtingų derbių Londono mieste. Kodėl jis laikomas geriausiu?

„Tai yra nesuvokiamas jausmas. Tai ypatinga. Žaisti Šiaurės Londono derbyje... yra nepakartojama“, – sako „Tottenham Hotspur“ komandos gynėjas Janas Vertonghenas.

Komandos ir jų gerbėjai šiam derbyje grumiasi dėl to, kam iš tikrųjų priklauso Šiaurės Londonas.

REKLAMA

Kalbama, kad „Arsenal“ komanda yra įsikūrusi toje vietoje, kuri turėtų būti laikoma Rytų Londonu. Nors toks miesto dalinimas skamba keistokai, primename, kad Londone šiuo metu gyvena per 15 mln. žmonių.

Susipažinkite iš arčiau:

Ispanija

„Real Madrid“ – „Barcelona“. Nors šios komandos yra iš skirtingų Ispanijos miestų – Madrido ir Barselonos – ši dvikova jaukelis dešimtmečius vadinama derbiu. Jame susitinka dvi stipriausios Ispanijos ir, galbūt, pasaulio komandos.

Komandų priešprieša kilo dar šalies kariuomenės vadovo Francisco Franco laikais. Jis, „Barcelona“ gerbėjų teigimu, uždraudė visoms Ispanijos komandoms pasirašyti sutartis su kitataučiais.

REKLAMA

F. Franco norėjo, kad visose ekipose rungtyniautų vien ispanai, tačiau Madrido „Real“ komandai buvo leista tartis ir su pajėgiais kitų šalių žaidėjais. Tai kaip reikiant supykdė jau tuo metu aukštą lygį demonstravusios „Barcelona“ sirgalius.

„Tas vyrukas buvo šunsnukis. Jis buvo „Real“ fanas ir leido daryti sau ką nori. Taip negalėjo būti, todėl turėjome juos įveikti“, – komentavo vienas katalonų klubo gerbėjas.

Tiesa, komandas skiria ir dar vienas itin svarbus rodiklis. Madridas ir Ispanija bei Barselona ir Katalonija. Istoriškai susiklostė taip, kad Barselona yra Katalonijos, o Madridas – Ispanijos sostinė. Negana to, šios dvi komandos nuolat išlaiko vieną didžiausių biudžetų visame pasaulyje ir sugeba išlaikyti tokius žaidėjus kaip L. Messi, A. Iniesta, S. Ramos, G. Bale ir t.t

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Abiejų komandų stadionai talpina daugiau nei 80 tūkstančių gerbėjų, tad belieka įsivaizduoti, kokią atmosferą jie sukuria.

„Nepraleidžiame nei vienų rungtynių. Net ir tada, kai būname namie“, – sakė iš Tanzanijos atvykę aistruoliai.

Susipažinkite arčiau:

Stambulas

„Galatasaray“ – „Fenerbache“. Juokais sakoma, kad Turkijoje yra dvi religijos: Islamas ir futbolas. Stambulą skiria Bosforo sąsiauris, kuris kartu skiria ir šias komandas. „Galatasaray“ komanda rungtyniauja europinėje Turkijos dalyje, „Fenerbache“ – Azijos teritorijoje.

Šios dvi komandos taip pat yra seniausios Turkijos futbolo organizacijos. Bėgant laikui, šie du klubai nebepasidalino įtakos sferomis ir gerbėjais, todėl tarp komandų kilo didelis nepasitenkinimas. Štai 2013-aisiais vienas jaunasis „Fenerbache“ fanas buvo žiauriai nužudytas „Galatasaray“ gerbėjų.

REKLAMA

Tiesa, po tokių kraupių įvykių buvo nuspręsta, kad komandų aistruoliai į išvykoje vykstančias rungtynes nebėra įleidžiami.

„Esu matęs daug derbių, tačiau šis kažkuo ypatingas. Galbūt tai dėl pačių turkų. Jus tik pažiūrėkite, kokį triukšmą jie kelia“, – džiaugėsi vienas į stadioną ketinantis žengti vyriškis.

„Galatasaray“ namų arena talpina beveik 60 tūkst. gerbėjų, „Fenerbache“ – 48 tūkst.

Štai, pavyzdžiui 2014-aisais vykusioje dvikovoje buvo parodyte net 10 geltonų ir 2 raudonos kortelės.

Susipažinkite iš arčiau:

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų