REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Mažiausias vaikas, kuriam atliktas širdies ir plaučių persodinimas (nuotr. facebook.com)

„Jis auga taip greit!“: mažiausias vaikas, kuriam atliktas širdies ir plaučių persodinimas, grįžo namo dar nesulaukęs aštuonių mėnesių – gydytojai negali patikėti, kaip greitai jis gyja.

18

„Jis auga taip greit!“: mažiausias vaikas, kuriam atliktas širdies ir plaučių persodinimas, grįžo namo dar nesulaukęs aštuonių mėnesių – gydytojai negali patikėti, kaip greitai jis gyja.

REKLAMA

Jackas Palmeris gimė sausio mėnesį su įgimtu širdies sutrikimu, dėl kurio kraujas sunkiai teka jo kūnu ir kenčia plaučiai.

Jo tėvams, Chuckui ir Tiffany, buvo pasakyta, kad jie gali arba įrašyti kūdikį širdies ir plaučių persodinimo laukiančiųjų sąrašą, arba atjungti gyvybės palaikymo aparatus.

Gegužės mėnesį atsirado galimybė Jackui atlikti širdies ir plaučių persodinimą ir jis tapo jauniausiu šios operacijos pacientu per 10 metų.

Jei po operacijos jis išgyvens metus, taps pirmuoju jaunesniu nei metų kūdikiu, kuriam gyvybę išgelbėjo širdies ir plaučių persodinimas.

REKLAMA
REKLAMA

Jackas, kuriam dabar aštuoni mėnesiai, iš Šv. Liudviko vaikų ligoninės jau grįžo namo į Kanzas Sitį.

Aštuonių mėnesių amžiaus berniukas, kuriam buvo atliktas širdies ir plaučių persodinimas, grįžo namo beveik metams praėjus po to, kai jo tėvams buvo pasakyta tikėtis, kad kūdikis gims negyvas.

REKLAMA

Tiffany ir Chuckas Palmeriai sūnaus Jacko turėjo lauktis dar keturis mėnesius, kai tyrimas parodė, kad vaisius turi įgimtą širdies defektą, dėl kurio kraujas sunkiai teka po kūną ir kuris kenkia plaučiams.

Jackas išgyveno nėštumą ir gimdymą, tačiau netrukus gydytojai pranešė, kad yra du pasirinkimai: galimai daugeliui mėnesių įrašyti Jacką į širdies ir plaučių persodinimo laukiančiųjų sąrašą arba atjungti gyvybės palaikymo aparatus.

Iš Kanzas Sičio Misūrio valstijoje kilusi pora pasirinko pirmąjį variantą ir po penkių mėnesių atsirado galimybė persodinti du organus.

REKLAMA
REKLAMA

Jackui procedūra buvo atlikta gegužės mėnesį ir iš ligoninės jis galiausiai buvo paleistas rugpjūčio 1 dieną, bet visa jo šeima, kartu su 11 metų amžiaus sese Allison ir dviem metais vyresniu broliu Maxu, dar turėjo apsistoti greta Šv. Liudviko ligoninės esančiame bute.

Tačiau dabar šeima jau grįžo namo į Kanzas Sitį, ir jiems sekasi puikiai.

Pirmadienį jie pasidalijo Jacko nuotrauka namuose Kanzas Sityje, jo aštuonių mėnesių „gimtadienio“ proga, aprašydami stulbinantį jo gijimą: jis jau išaugo iš daugelio 12 mėnesių amžiaus kūdikiams skirtų drabužių, dabar dėvi 18 mėnesių amžiaus vaikams skirtus drabužėlius, sveria beveik 9 kg – tai pasiekimai, kurių niekas nesitikėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei Jackas po operacijos išgyvens metus, į istoriją jis bus įrašytas kaip pirmas mažesnis nei metukų kūdikis, kuriam buvo atliktas širdies ir plaučių persodinimas ir kuris taip ilgai po jos išgyveno.

2017 metų gegužę Tiffany ir Chuckas sužinojo, kad laukiasi trečiojo vaiko.

Tačiau poros laimė greitai virto siaubu po 20 nėštumo savaitę atlikto ultragarso tyrimo.

Jiems buvo pranešta, kad jų dar negimęs kūdikis serga hipoplastiniu kairiosios širdies pusės sindromu – tai įgimtas defektas, dėl kurio kairioji širdies pusė vaisiui esant gimdoje taisyklingai neišsivysto.

Kadangi kairioji širdies pusė negali varinėti deguonies kupino kraujo po kūną, dešinioji širdies pusė turi pumpuoti kraują į abu plaučius ir visas kitas kūno dalis.

REKLAMA

Pasak CDC, kiekvienais metais JAV su šiuo sutrikimu gimsta 960 kūdikių.

Problemos kyla netrukus po gimimo – naujagimiui sunku kvėpuoti, jo pulsas būna silpnas, o odos spalva – blyški.

Kadangi šis defektas nepagydomas, vaistais galima tik mažinti kraujo spaudimą ir stiprinti širdies raumenis.

Operacija – kitas būdas atstatyti širdies funkcijas ir padidinti kraujo tekėjimą kūne.

Tačiau jei defektas itin ryškus arba jei dėl operacijos širdis susilpnėja, prireikia širdies persodinimo.

Iš pradžių gydytojai sakė Tiffany ir Chuckui, kad vaisiaus širdžiai vystytis gali padėti dar jam esant gimdoje atliekama operacija, praneša „TODAY“. Pranešta, kad kūdikis gimdymo greičiausiai neišgyvens.

REKLAMA

„Buvome priblokšti, sugniuždyti ir praradę viltį.“ – „TODAY“ pasakojo Tiffany. – „Vietoj to, kad, kaip tikėjęsi, planuotume naujagimio parsivežimą namo, jautėmės taip, lyg turėtume planuoti laidotuves.“

Nepaisant defekto, Jackas ir toliau augo ir gimė po Cezario pjūvio operacijos Šv. Liudviko vaikų ligoninėje sausio 16 dieną bei nedelsiant buvo perkeltas į reanimaciją.

Dar Jackui nesulaukus trijų savaičių amžiaus, jam jau buvo atliktos dvi atviros širdies operacijos.

Tačiau komplikacijų kilo dar daugiau. Jacko plaučiai nebuvo iki galo išsivystę, ir jis turėjo prieširdžio pertvaros defektą.

Šis sutrikimas pasireiškia tuomet, kai natūrali ertmė tarp viršutinių širdies kamerų, kuria pumpuojamas kraujas, yra uždara.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak 2004 metais atlikto Harvardo medicinos mokyklos tyrimo, šis sutrikimas pasireiškia tik maždaug šešiems procentams kūdikių, gimusių su hipoplastiniu kairiosios širdies pusės sindromu.

„Mums buvo pasakyta, kad jis neišgyvens net gimdymo. Tačiau štai, žinoma, Jackas buvo intensyvioje terapijoje, bet bent jau buvo gyvas.“ – sakė Tiffany. – Mes galėjome palaikyti jį rankose... Visos šios emocijos padėjo apsispręsti įrašyti jį širdies persodinimo laukiančiųjų sąrašą.“

Gegužės 23 dieną tėvai sužinojo, kad atsirado organų pora persodinimui ir Jackas tapo jauniausiu per dešimtmetį ir apskritai dvidešimtuoju jaunesniu nei metukų kūdikiu, kuriam buvo atliktas širdies ir plaučių persodinimas.

REKLAMA

Anot Tarptautinės Šširdies plaučių persodinimo asociacijos, nė vienas iš kitų 19 kūdikių po operacijos neišgyveno ilgiau nei kelias savaites.

Jei Jackas išgyvens ilgiau nei metus po persodinimo, jo atvejis taps rekordiniu.

Chuckas ir Tiffany sako, kad Jacko sveikata po operacijos pasitaisė beveik iš karto.

„Visų pirma pastebėjau, kad jo oda tapo rausva.“ – „TODAY“ sakė Tiffany. – „Jis geriau judėjo, ėmė augti ir visą laiką šypsojosi.“

Rugpjūčio 1 dieną Jackas buvo paleistas iš ligoninės ir pirmą kartą pamatė pasaulį už ligoninės sienų.

Tačiau šeimai dar reikėjo būti netoli ligoninės, todėl pora su kitais dviem vaikais, 11 metų Allison ir dvejais metais vyresniu Maxu, tuo tarpu gyveno netoli šv. Liudviko ligoninės esančiame bute. Palmerių šeimai reikės būti atsargiems su daugeliu dalykų.

REKLAMA

Jackui du kartus per savaitę reikės lankytis pas gydytojus ir dėvėti kaukę, kad jo nepasiektų plaučius sudirginti galintys kvapai, kurie gali sutrikdyti kvėpavimą.

„Kai kurios šios kelionės atkarpos priminė košmarą, iš kurio negalėjome pabusti.“ – „Storm Lake Pilot Tribune“ sakė Tiffany. – „Ši kelionės dalis primena nuostabų sapną – vis įsižnybiu, kad įsitikinčiau, ar tikrai nesapnuoju. Jackas per savo trumpą gyvenimą jau patyrė tiek daug sunkumų – laukiu nesulaukiu, kol galėsiu jam papasakoti, kaip prasidėjo jo kelionė.“

Šeima įkūrė „Facebook“ puslapį, pavadintą „Jack Liam's Journey“, kuriame dalijasi naujienomis apie mažylio būklę.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų