REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Eilės pas medikus (nuotr. 123rf.com)

Prieš kelias dienas Lietuvą apskriejusi žinia apie galimą vizitų pas medikus apmokestinimą, papiktino tūkstančius lietuvių.

9

Prieš kelias dienas Lietuvą apskriejusi žinia apie galimą vizitų pas medikus apmokestinimą, papiktino tūkstančius lietuvių.

REKLAMA

Lietuvos medikų sąjūdžio inicijuota idėja tai padaryti, panašu, liko nesuprasta ir iškoneveikta.

Pasak jų, tokia praktika yra taikoma kone visose Europos šalyse, išskyrus Lietuvą ir Lenkiją. Medikai tvirtina, kad bent simbolinis mokestis padėtų išspręsti didelio srauto problemas.

Tuo tarpu lietuviai neslepia pykčio ir garsiai rėžia, ką galvoja apie tai. Socialiniame tinkle  „Facebook“ mirgėte marga komentarai su pasipiktinimais apie tai, kad naujas mokestis yra dar vienas nepateisinamas absurdas.

Didins emigracijos srautus

Vilnietė Karolina neslepia, kad tai gali paskatinti jaunus ir darbingo amžiaus žmones tiesiog išvykti iš Lietuvos. „Mokame čia mokesčius, o turėsite mokėti dar papildomai?

REKLAMA
REKLAMA

Tai yra absurdas. Jau geriau emigruoti su šeima, pamiršti Lietuvą ir gyventi ten, kur nereikės mokėti už kiekvieną veiksmą“, - piktinosi moteris.

REKLAMA

Jai antrino jau penkerius metus emigracijoje gyvenanti Loreta. „Dieve mano, dabar dar labiau nenoriu grįžti į Lietuvą. Ir taip žmonės vos galą su galu suduria, tai ką jau kalbėti apie papildomus mokesčius. Kainos didžiulės, pragyventi sunku, apie ką čia kalbama.“

Dar viena neabejinga tautietė įsitikinusi, kad tai paskatins tik dar didesnį mirtingumą, kai žmonės, neturėdami pinigų, tiesiog pražiopsos savo ligą.

„Ar galvojama apie žmogų? Kas jam geriau ir naudingiau? Ar klausia kas žmonių vykdant permainas ne žmonių naudai, keliant kainas ir bloginant materialinę padėtį? Kas klausia žmonių? Mūsų išrinktieji galvoja tik apie save ir savo kišenę“, - replikavo kaunietė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasiūlė idėją

Vis dėlto, lietuviai turi idėjų, kaip padaryti, kad žmonės neitų be didelės priežasties pas medikus. Atsirado siūlančių sumokėti užstatą.

„Jeigu reikėtų už vizitą sumokėti 1 eurą, kaip užstatą, būtų normalu. Nes tikrai dažnai būna, kad žmonės neatvyksta, todėl minimalus mokestis bent padidins tikimybę, kad žmogus atšauks vizitą, o ne tiesiog neatvyks, kaip šiuo metu įprasta.

Jai antrino ir Vilhelmas, kurio teigimu, net ir 20-30 eurų užstatas būtų labai normalus: „Neatvykai – susimokėti, atvykai – užstatas grąžintas“, - aiškino jis.

Nepastebės rimtos ligos

Dauguma žmonių sutartinai tvirtina, kad vizitų pas medikus apkomestinimas, deja, tik paskatins sergamumą ir mirštamumą, mat žmonės nesiryš eiti ir mokėti pinigų už konsultacijas. „Kartais menkniekiai signalizuoja net nenumanomas ligas ar sutrikimus, todėl kreiptis reikia visada, vos pajutus negerumą“, - sakė Olga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar blogiau – žmonės piktinasi, kad pastaruoju metu sparčiai daugėja kalbų apie apmokestinimus. „Iki Naujųjų metų viskas bus su kvitukais: ir oras, ir vanduo.

Tuoj mokėsim ir už dangų“, - juokėsi vilnietė, tačiau neslėpė pykčio primindama, kad kiekvienas iš mūsų moka mokesčius, todėl papildomos gydymo išlaidos neturėtų būti priskaičiuojamos.

Praktika taikoma kitose šalyse

Lietuvos medikų sąjūdis siūlo apmokestinti visus vizitus pas gydytojus. Tokią praktiką taiko kone visos Europos šalys. Išskyrus Lietuvą ir Lenkiją. Medikai tvirtina, kad bent simbolinis mokestis padėtų išspręsti didelio srauto problemas.

„Didelis darbo krūvis ir didelį diskomfortą tas sukelia, nes tikrai norisi suteikti kokybišką tą paslaugą, norisi išleisti ramiai pacientą ir žinoti, kad padarei viską, kas įmanoma. Tačiau kai yra numatyta 15 minučių konsultacijai ir mes priimame papildomus pacientus arba paskiriam papildomas konsultacijas dėl to, kad liko neramumas širdyje“, – sako gydytoja Rima Piličiauskienė.

REKLAMA

Tad vietoje numatytų 24 pacientų, šeimos gydytojai sako, kad kartais priima 30 ar net 40. Gydymo įstaigų laukiamieji visuomet perpildyti žmonių. Juolab neretai užsiregistravę pas gydytoją, kai kurie žmonės tiesiog neatvyksta.

„Deja, ne visi pacientai laikosi šitos pareigos ir būtų labai logiška, kad jeigu yra pareiga, kad turėtų atsirasti ir tam tikra kažkokia sankcija už jos nevykdymą“, – sako Karoliniškių poliklinikos direktorė Jelena Kutkauskienė.

Sveikatos apsaugos ministerija palaiko išreikštą medikų poziciją ir svarsto įvesti registracijos mokestį. Medikai neslepia, kad kurie žmonės įpratę pas medikus kreiptis bet kuriuo atveju, nors kartais galbūt to ir nereikėtų.

REKLAMA

„Tikrai pasitaiko pacientų, kurie atbėga pas šeimos gydytoją klausti dėl uodo įkandimo, kaip gydyti. Dėl daug metų serga nugaros skausmu ir jis tikrai žino, kokį vaistuką pradėti vartoti, tačiau nerimas jį priveda dėl kiekvieno skausmo pas gydytoją ir tas lankymas būna kas dvi savaites, kas mėnesį ir jis nėra pagrįstas“, – tvirtina R. Piličiauskienė.

Mūsų kaimyninėje Latvijoje už vizitą pas šeimos gydytoją žmonės moka pusantro euro. Specialisto konsultacija kainuoja keturis eurus. Už paslaugas mokėti nereikia vaikams, nėščiosioms, sergantiems tuberkulioze ar turintiems pirmą neįgalumo grupę.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų