REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos pankgrupė „Pussy Riot“ įtariamą savo nario Piotro Verzilovo apnuodijimą susiejo su jo bandymu tirti trijų rusų žurnalistų mirtį Afrikoje.

Rusijos pankgrupė „Pussy Riot“ įtariamą savo nario Piotro Verzilovo apnuodijimą susiejo su jo bandymu tirti trijų rusų žurnalistų mirtį Afrikoje.

REKLAMA

Žurnalistai buvo nušauti liepos 30 dieną Centrinės Afrikos Respublikoje (CAR), kur pagal Kremliaus priešininko Michailo Chodorkovskio finansuojamą projektą tyrė neaiškios rusų samdinių grupės – privačios karinės bendrovės „Vagner“ – veiklą šioje šalyje.

„Pussy Riot“ narė Nadežda Tolokonikova nepriklausomai televizijai „Dožd“ sakė, kad dieną prieš tai, kai praėjusią savaitę pasijuto blogai, jis gavo ataskaitą apie tuos nužudymus.

„Mes manome, kad (P. Verzilovo dalyvavimas tyrime) yra vienas galimų scenarijų, nes Petia galėjo dominti Rusijos slaptąsias tarnybas ar valstybės struktūras, įskaitant (struktūras) Centrinės Afrikos Respublikoje“, – sakė ji, pavartodama trumpesnę jo vardo formą.

REKLAMA
REKLAMA

N. Tolokonikova yra P. Verzilovo žmona, bet pora kartu nebegyvena.

P. Verzilovas, kuris turi Kanados ir Rusijos pilietybes, rugsėjo 11 dieną po teismo posėdžio buvo paguldytas į vieną Maskvos kliniką su tokiais simptomais kaip regos praradimas ir dezorientacija.

REKLAMA

Šeštadienį nevyriausybinė organizacija „Cinema for Peace Foundation“ jį nuskraidino į Vokietiją. Gydytojai sako, kad pavojus jam nebegresia.

N. Tolokonikova anksčiau komentavo, kad P. Verzilovo liga tikriausiai buvo „bandymo nužudyti“ rezultatas.

30 metų P. Verzilovas, dirbantis naujienų svetainėje „Mediazona“, daugiausiai dėmesio skiriančioje teismams ir kalėjimams, kūrė filmą su vienu iš Afrikoje nužudytų žurnalistų – garsiu dokumentikos režisieriumi Aleksandru Rastorgujevu.

Kaip minėtai televizijai sakė N. Tolokonikova, P. Verzilovo mobilusis telefonas rodo, kad jis rugsėjo 10 dieną gavo vieno kontaktinio asmens CAR, tyrusio minėtų žurnalistų žūtį, ataskaitą.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak N. Tolokonikovos, P. Verzilovas jai užsiminė laukiantis „sensacingos informacijos“.

Tik P. Verzilovas žinojo slaptažodį, su kuriuo galima pasiekti ataskaitą.

Berlyno ligoninėje „Charite“ P. Verzilovą gydantis gydytojas antradienį sakė, jog „labai tikėtina, kad tai buvo apnuodijimo atvejis“.

N. Tolokonikova „Dožd“ sakė, jog ji ir kiti P. Verzilovui artimi žmonės mano, kad jis taip pat galėjo būti apnuodytas už dalyvavimą įsiveržiant į Maskvos stadiono aikštę per 2018 metų Pasaulio futbolo čempionato finalą.

Ši akcija buvo protestas prieš policijos daromus pažeidimus ir „galbūt nuliūdino daug“ žmonių, sakė ji.

„Vagner“ apibūdinama kaip šešėlinė Kremliaus kariuomenė, kurios samdiniai veikia daugelyje karštųjų pasaulio taškų, įskaitant Siriją. Analitikai sako, kad Maskva naudojasi šia privačia bendrove, kad pridengtų savo karinę veiklą tokiose šalyse kaip Sirija ir Ukraina.

Istoriškai pagrindinė tarptautinė žaidėja CAR yra Prancūzija, tačiau pernai gruodį Rusija ėmėsi oficialaus vaidmens, kai buvo įgaliota Jungtinių Tautų tiekti ginklus šalies ginkluotosioms pajėgoms ir vykdyti karių apmokymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų