REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sekmadienį vykusiuose Seimo nario rinkimuose Zanavykų vienmandatėje apygardoje balsavo maždaug trečdalis jos rinkėjų.

Sekmadienį vykusiuose Seimo nario rinkimuose Zanavykų vienmandatėje apygardoje balsavo maždaug trečdalis jos rinkėjų.

REKLAMA

Dėl laisvos Seimo nario vietos varžosi savarankiškai išsikėlęs Mindaugas Bastys, Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų kandidatė Irena Haase, Darbo partijos kandidatas Vigilijus Jukna, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos iškeltas žemės ūkio ministras Giedrius Surplys, nepriklausomas kandidatas Mindaugas Tarnauskas bei Lietuvos socialdemokratų partijos keliamas Paulius Visockas.

Seimo nario vieta laisva čia liko, kai Zanavykų apygardoje išrinktas M. Bastys atsisakė parlamentaro mandato. Sprendimą trauktis iš Seimo jis priėmė, kai per apkaltą parlamente neužteko balsų panaikinti jo mandato ir dėl to prie Seimo surengtas tūkstantinis mitingas.

Konstitucinis Teismas M. Bastį pripažino sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju.

REKLAMA
REKLAMA

Atnaujinta 21:53

Rinkimuose į laisvą Seimo nario vietą vienmandėje Zanavykų apygardoje kol kas pirmauja konservatorių kandidatė Irena Haase ir pats save išsikėlęs buvęs socialdemokratas Mindaugas Bastys.

REKLAMA

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, gavus daugiau nei pusės, t.y. 24 apylinkių duomenis, už I. Haase balsavo 29,5 proc., už M. Bastį 19,6 proc. rinkėjų.

Iš viso šioje apygardoje 40 apylinkių.

Į trečiąją vietą pakilo Socialdemokratų partijos kandidatas Paulius Visockas su 18,6 proc. rinkėjų parama.

Valdančiųjų Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas žemės ūkio ministras Giedrius Surplys kol kas ketvirtas, surinkęs 16,7 proc. balsų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė priminė, jog 2016 metais per Seimo rinkimus rinkėjų aktyvumas Zanavykų apygardoje siekė 48 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau toks nedidelis rinkėjų aktyvumas, anot VRK vadovės, panašus į pernai balandį vykusių Seimo nario rinkimų Anykščių -Panevėžio apygardoje, kur aktyvumas pirmame ture siekė 29,5 proc.

Anot VRK vadovės, pažeidimų nei išankstinio balsavimo metu, nei rinkimų dieną nenustatyta, nors keli pranešimai apie juos buvo gauti.

L. Matjošaitytė teigė, jog bus tikrinama ir aiškinamasi gauta informacija, kad vienas iš kandidatų Mindaugas Tarnauskas kvietė rinkėjus pietų.

„Baltųjų pirštinių“ atstovai taip pat teigė sekmadienį sulaukę pranešimų apie „keistą vieno kandidato elgesį apylinkėse“. Esą buvo sulaukta pranešimų apie nepriklausomo kandidato M. Tarnausko važinėjimą po apylinkes balsavimo dieną, tačiau ar tai buvo susiję su draudžiama agitacija - nebuvo fiksuota.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienoje apylinkėje, anot rinkimų stebėtojų, taip pat buvo rasta neužplombuota balsadėžė, tačiau tai netrukus buvo sutvarkyta.

„Baltųjų pirštinių“ atstovai kai kuriose kaimiškose apylinkėse sakė pastebėję, kad žmonės registruojami balsavimui be asmens dokumentų.

Iš viso rinkimus sekmadienį stebėjo apie 20 vien organizacijos „Baltosios pirštinės“ savanorių.

VRK pirmininkė L. Matjošaitytė vylėsi, kad itin aktyvaus stebėtojų dalyvavimo tendencija išliks ir per artėjančius kitų metų prezidento, Europos Parlamento bei savivaldos rinkimus.

Balsavimo rezultatus VRK tikisi suskaičiuoti iki vidurnakčio.

Zanavykų apygardoje rinkėjų sąrašuose įrašyta 31 tūkst. 60 asmenų.

Ši apygarda apima Šakius bei kelias Kauno bei Vilkaviškio rajonų apylinkes.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų