REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyvenamojo namo palėpėje įsikūrusios širšės gąsdina ir šeimininkę, ir praeivius. Iškviesti gelbėtojai sako, jog situacija „gyventojams tiesiogiai nepavojinga“.

Gyvenamojo namo palėpėje įsikūrusios širšės gąsdina ir šeimininkę, ir praeivius. Iškviesti gelbėtojai sako, jog situacija „gyventojams tiesiogiai nepavojinga“.

REKLAMA

Šie metai itin palankūs įvairiems vabzdžiams veistis. Vapsvų bei širšių lizdų ne tik kaime, bet ir mieste žmonės randa dažnai. Jų įgėlimas alergiškiems žmonėms gali būti mirtinas. 

Mirtis Pučiakalnėje – kaip perspėjimas

Neseniai Pučiakalnės kapinėse buvo palaidotas šio kaimo gyventojas, gegužę sulaukęs 80 metų jubiliejaus. Tai buvęs dar stiprus vyras, turėjęs jėgų ūkininkauti. Žmogus mirė sugeltas vapsvų. Jis žinojo, kad sode lizdą susisukusios vapsvos, ir su žmona baiminosi, kad ant to lizdo neužliptų ir nebūtų sugelti jų anūkai. Vyras nutarė vapsvas apipilti žemėmis, tačiau vapsvos sujudo ir puolė sode buvusius žmones.

Sugeltas vyras dar suspėjo parbėgti į kambarį, bet ten sukniubo. Iškviestiems medikams beliko tik konstatuoti žmogaus mirtį. Vapsvos sugėlė ir velionio žmoną. Laimė, jos organizmas taip nesureagavo į vabzdžių nuodus.

REKLAMA
REKLAMA

Pagalbos šauksmas iš Ančiškių

Praėjusį pirmadienį ugniagesiai gelbėtojai vyko į Ančiškius. Apie Vabalninko seniūnijos kaimo name įsikūrusias širšes gelbėtojams pranešė Biržų rajono savivaldybė. Tą patvirtino savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Ričardas Sabas, sulaukęs prašymo gelbėti garbaus amžiaus moterį nuo pavojų keliančių vabzdžių. Į savivaldybę skambinusi tos ančiškietės marti, gyvenanti kitame mieste. Pasak R. Sabo, apie pavojų keliančius vabzdžius jis pranešęs bendruoju pagalbos telefonu. Tada, pasak skyriaus vedėjo, į Ančiškius buvo išsiųsta ugniagesių gelbėtojų komanda.

REKLAMA

Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pateiktoje informacijoje rašoma, kad nuvykus į Ančiškius „buvo atlikta žvalgyba, širšių spiečius gyventojams tiesioginio pavojaus nekelia“.

Biržų priešgaisrinės tarnybos vyriausioji specialistė Daiva Dovydėnienė patvirtino, kad Biržų komandos vyrai lankėsi Ančiškiuose, tačiau situaciją įvertino kaip nepavojingą. Vabzdžių lizdas esantis patalpoje, kurioje negyvenama. Gelbėtojams atrodę, kad širšės ten įsikūrusios jau labai seniai.

„Vyrai negalėjo to vabzdžių kupolo nuimti, nes vabzdžius tik būtų sujudinę. O nuodų mūsų tarnyba neturi, vabzdžių naikinimu užsiima firmos“, - sakė D. Dovydėnienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiaurės rytams“ teko išgirsti ir ugniagesių nuomonę, kad širšes esą gaudyti galima tik sutemus, o iškvietimas buvęs rytą.

Bijo ir miegoti

Ančiškiuose gyvenanti į aštuntą dešimtį įkopusi Pranė Bajarūnienė sakė, kad gelbėtojai pasiūlę kreiptis į vieną firmą. Antradienį „Šiaurės rytų“ kalbinta moteris tikino, kad širšės pavojų kelia ne tik jai pačiai, bet ir kaimynams. Ypač baisu dėl kaimynystėje gyvenančio mažamečio vaiko, kuriam sugėlimas gali sukelti rimtų bėdų. Pasak P. Bajarūnienės, gyvenamojo namo palėpėje gyvenantys vabzdžiai skrenda ir į koridorių, ir į kambarius.

„Bijau naktį net miegoti – užsidarau langus ir visas duris. Tačiau kiek tokioje baimėje galima gyventi?“ – sako ančiškietė. Anot jos, atvažiavę ugniagesiai patys nustebo, išvydę didžiulį lizdą. Klausę šeimininkės, kur ji anksčiau buvusi ir kodėl leidusi širšėms įsigalėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ką jie sako, kad pavojaus nėra, jeigu patys tų vabzdžių bijo. Sakė, kad negali lizdo liesti. Man siūlė ieškoti firmos“, - pasakojo P. Bajarūnienė. Paskambinusi vienai iš tų firmų moteris sužinojusi, kad tektų mokėti 70 eurų.

„Man, pensininkei, tai yra tikrai daug, o jie dar ir garantijos neduoda, kad pavyks tas širšes sunaikinti. Nežinau, ką ir daryti. Duosiu vaikams valią, tegu jie ką nors sugalvoja, jeigu pavojaus žmogaus sveikatai ir gyvybei gelbėtojai nemato. Aišku, kas čia tokio, jeigu pensininkė numirs – valstybei tik lengviau. Va, jeigu kokį šunį kas nors nušautų ar nuskriaustų, tai tuoj visokios tarnybos sulėktų. O dabar tai kam čia gali bobutė rūpėti“, - sarkastiškai juokavo moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų