REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusio dešimtmečio ekonominės krizės aplinkybes analizuosianti parlamentinė komisija liudyti kvies ir ekonomistą Gitaną Nausėdą. Tačiau politologai tokį valdančiųjų suformuotos komisijos žingsnį vertina per artėjančių prezidento rinkimų prizmę – juk tai puikus būdas susidoroti su galimu politiniu oponentu.

Praėjusio dešimtmečio ekonominės krizės aplinkybes analizuosianti parlamentinė komisija liudyti kvies ir ekonomistą Gitaną Nausėdą. Tačiau politologai tokį valdančiųjų suformuotos komisijos žingsnį vertina per artėjančių prezidento rinkimų prizmę – juk tai puikus būdas susidoroti su galimu politiniu oponentu.

REKLAMA

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas, analizuojantis aplinkybes, lėmusias 2009–2010 metų krizę Lietuvoje, liudyti parlamentiniame tyrime kvies ir buvusį SEB banko prezidento patarėją Gitaną Nausėdą. Anot komiteto pirmininko valstiečio Stasio Jakeliūno, jei ekonomistas atsisakys liudyti, tuomet bus vertinami jo vieši pasisakymai nuo 2007-ųjų iki dabar.

Atsakomybė negresia

Paklaustas, kodėl liudyti kviečiamas būtent G. Nausėda, netrukus ketinantis paskelbti apie savo sprendimą dėl dalyvavimo Lietuvos prezidento rinkimuose, S. Jakeliūnas patikino, kad komitetui reikalingos jo, kaip ekonomisto, įžvalgos.

REKLAMA
REKLAMA

„Jis 18 metų buvo vieno iš stambių bankų atstovas čia, vyriausiasis ekonomistas, bent jau taip skelbėsi. Mums svarbios jo įžvalgos, matymai, kaip jis matė ir vertino rizikas tuomet, pradedant nuo 2005 metų, per pačią krizę, kaip matė tas problemas, kaip dabar vertina, žvelgdamas atgal, tiek savo banko, tiek Lietuvos banko veiksmus. Jis dabar laisvas ir nepriklausomas, nežinoma, kandidatas ar ne, ir gali objektyviai, tikimės, kaip ekonomistas šnekėti tiek apie komercinių bankų įtaką, tiek apie Lietuvos banko“, – tv3.lt sakė S. Jakeliūnas.

REKLAMA

Parlamentaras patikino, kad G. Nausėda tikrai nebus kaltinamas dėl savo pasisakymų, nesulauks atsakomybės. Tyrime paprasčiausiai norima pasinaudoti jo žiniomis.

„Jokios čia atsakomybės ar kitų dalykų. Mes stebėjome pasisakymus nuo pat maždaug 2007 metų, bent jau aš. Nesakau, kad jis kažką klaidingai ar melagingai teigė, tačiau jo vertinimai ir patirtis, žinios tikrai pravers, manau, tiek ir pačiam bankui, tiek ir mums patiems. Tai mums įdomu būtų jį išgirsti“, – teigė komiteto pirmininkas.

Gali iššaukti priešingą efektą

Tuo metu Mykolo Romerio universiteto docentas Virgis Valentinavičius skeptiškai vertina dar vieną valdančiųjų inicijuotą komisiją ir mano, kad šioji veikiausiai bus panaudota susidoroti su politiniais oponentais.

REKLAMA
REKLAMA

„Ponas Ramūnas Karbauskis ir [Lietuvos valstiečių ir žaliųjų] partija neslepia, kad tos komisijos tam ir reikalingos, kad užvaikytų oponentus ir kandidatus. G. Nausėda, kuris, ko gero, yra pavojingiausias konkurentas valstiečių kandidatui, kas jis bebūtų, ar Saulius Skvernelis, ar Visvaldas Matijošaitis, tai čia ta logika yra. Valstiečių dauguma Seime yra tokia, kad jiems nebūtina slėpti tuos tikslus. Jie žino, kad jiems balsų užteks įsteigti kokią tik nori komisiją. Oponentų psichinei sveikatai tikrinti gali įsteigti, gali daryti, ką nori“, – tv3.lt kalbėjo V. Valentinavičius.

Docentas pažymi, kad visos komisijos yra lazda su dviem galais ir noras blogoje šviesoje nušviesti oponentus komisijos kūrėjams gali atsirūgti tuo pačiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Su šitais dalykais galima labai nesunkiai perspausti. Ir taip žmonės skundžiasi, kad Seimas nieko nedaro tik riejasi. O tos komisijos yra tokia institucionalizuota partinių rietenų forma. Valstiečiai nebijo lįsti į scenos šviesas, bet galbūt visai be reikalo, nes scenos šviesoje gerai atrodys tikrai ne visi. Nebūtinai valstiečiai blizgės su tomis komisijomis, gali įvykti visai priešingai“, – svarstė V. Valentinavičius.

Pasidavė partijos nuomonei

Kadangi komisijai pirmininkaus daug patirties finansų srityje turintis S. Jakeliūnas, anksčiau nesibaiminęs nepritarti LVŽS nuomonei tam tikrais klausimais, V. Valentinavičius išsako apmaudą, kad parlamentaras pasidavė partijos propagandai.

REKLAMA

„Pasirašymas po R. Karbauskio kariaujamu propagandiniu karu reiškia, kad ponas Jakeliūnas nustojo būti savarankiškas. Jeigu jis anksčiau dar pakritikuodavo proverslinę Vyriausybės politiką ir bandydavo kovoti dėl kairesnės finansinės ar mokesčių politikos, tai dabar šitos kovos pamirštos ir yra lojalumo demonstravimas“, – teigė pašnekovas.

Kritiškai V. Valentinavičius vertina ir S. Jakeliūno paaiškinimą, kad komisija gilinsis į ekonominės krizės priežastis, siekiant išvengti jos pasikartojimo. Politologas tokiu atveju siūlo liudyti kviesti ne G. Nausėdą, o bankrutavusio investicinio banko „Lehman Brothers“ vadovus, Latvijos ir Estijos vadovus.

REKLAMA

Liudijimą gali išnaudoti savo naudai

Kol kas portalui tv3.lt dar nepavyko susisiekti su pačiu G. Nausėda ir pasiteirauti, ar jis sutiks liudyti komisijoje. Paklaustas, kokia strategija G. Nausėdai būtų palankesnė – sutikti liudyti ar atsisakyti, – V. Valentinavičius svarstė, jog ekonomistas gali išnaudoti šią platformą savo naudai.

„Viskas priklauso nuo G. Nausėdos pasitikėjimo savimi. Jis yra pakankamai solidus ir patrauklus žmogus, gali pasirodyti gerai bet kokiose komisijose. Manau, jo pasirinkimas ir būtų, ar pasinaudoti tuo, kaip platforma pasakyti tai, ką nori, ir pasiekti pakankamai daug žmonių. Sumaniai naudojant, tai galima išnaudoti savo naudai“, – sakė docentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, neatmeta jis, kadangi G. Nausėda nėra patyręs politikoje, jam gali būti sunku tokioje komisijoje įrodinėti savo tiesas, nes jis gali pateikti į „cirko spektaklį, kur niekas nežino, ką jis kalba“.

Aiškėja liudytojų sąrašas

Taip pat liudyti kviečiami ir ekonomistas Nerijus Mačiulis, 1996–2013 metais Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoju dirbęs Audrius Misevičius, dabartinė Lietuvos banko vadovybė, buvę premjerai Gediminas Kirkilas ir Andrius Kubilius, buvę finansų ministrai Rimantas Šadžius ir Ingrida Šimonytė, būsto paskolų draudimo įmonė, Finansų ministerijos atstovai.

Biudžeto ir finansų komitetą Seimas pavasarį įpareigojo ištirti, kaip ankstesnės vyriausybės tvarkė šalies finansus nuo 2005 metų. Komitetas analizuos dešiniųjų ir kairiųjų politinių jėgų, buvusių valdžioje nuo 2005 metų, veiklą valdant šalies finansus. Tyrimą planuojama baigti iki 2019 metų balandžio 15 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų