REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kepenų ligų simptomų tarpe – išnykęs apetitas ir pageltusi oda. Pasitikrinkite, ar žinote kepenų ligų simptomus, kuriuos reikia stebėti, rašoma dailystar.co.uk.

Kepenų ligų simptomų tarpe – išnykęs apetitas ir pageltusi oda. Pasitikrinkite, ar žinote kepenų ligų simptomus, kuriuos reikia stebėti, rašoma dailystar.co.uk.

REKLAMA

„British Liver Trust“ teigimu, kepenų ligos yra viena dažniausių mirties priežasčių, kurios aukų daugėja kiekvienais metais.

Tai taip pat penkta pagal dažnumą mirties priežastis Anglijoje ir Velse, nusileidžianti tik širdies ligoms, vėžiui, infarktui ir kvėpavimo takų ligoms.

2001 metais Anglijoje nuo kepenų ligų mirė 9 231 asmenys, o 2009 metais šis skaičius jau buvo pakilęs iki 11 575. Kepenys yra labai svarbios organizmui – tai didžiausios apimties vidinis organas. Jos apsaugos visus kūno audinius nuo žalos, išvalydamos toksinus iš kraujotakos.

Tinkamu laiku ir tinkamai prižiūrimos kepenys net gali išsigydyti ir atstatyti savo pačių pažeistus audinius.

Vis dėlto, kai kurios kepenų ligos palieka nepataisomą žalą. Tokiais atvejais ankstyva diagnozė ir sklandus gydymas gali reikšti skirtumą tarp nemalonios, bet gydomos ligos ir gyvybei gresiančio pavojaus.

REKLAMA
REKLAMA

Bėda ta, kad nepaisant neraminančios statistikos, daugelis žmonių nežino apie kepenų nepakankamumo simptomus.

Štai septyni ankstyvi įspėjamieji ženklai, padėsiantys atpažinti kepenų ligas:

1. IŠTINĘS PILVAS

Jei jūsų pilvas ištinęs ar labai išsipūtęs, tai gali būti pilvo vandenės ženklas.Ją sukelia baltymų ir kitų junginių pusiausvyros trūkumas, dėl kurio skysčiai ima kauptis audiniuose ir sąlygoja kepenų veiklos sutrikimus.

REKLAMA

2. KRAUJOSRUVOS

Jei net ir nuo nestipraus kepštelėjimo imate kraujuoti, vadinasi, kepenys veikia netinkamai. Pažeistos kepenys gamina mažiau baltymų, reikalingų kraujo krešėjimui – dėl to lengviau susižeidžiate ir kraujuojate.

3. NUOVARGIS

Dėl nuovargio lengva kaltinti ilgas darbo valandas ar dažnus vakarėlius, bet jei nuolat jaučiatės pavargę, tai gali reikšti ką nors rimtesnio.

Stiprus pervargimas gali signalizuoti žemą deguonies lygį kraujyje ir atliekų sankaupas.

4. PILVO SKAUSMAI

Cirozė – tai kepenyse dėl ilgą laiką joms daromos žalos besiformuojantys randai. Vienas pagrindinių to simptomų – skausmas pilvo dešiniojoje, viršutinėje dalyje arba iškart po dešiniaisiais šonkauliais.

REKLAMA
REKLAMA

Skausmas gali būti tvinkčiojantis arba duriantis, jis gali užeiti ir praeiti. Jei skausmas toks stiprus, kad nebegalite nusėdėti vietoje, nedelsdami kreipkitės į šeimos gydytoją.

5. SUMAŽĖJĘS APETITAS

Jei paprastai jūsų apetitas – geras, bet staiga prarandate susidomėjimą maistu, tai gali būti ankstyvas kepenų veiklos sutrikimo ženklas.

Taip pat dėmesį reikėtų atkreipti į pykinimą ir virškinimo sutrikimus.

6. PAGELTUSI ODA

Kepenų žala reiškia, kad kūnas nebegali efektyviai atsikratyti nereikalingų medžiagų. Dėlto tulžies pigmentas bilirubinas ima kauptis kraujotakoje ir sąlygoja geltą – odos ir akių pageltimą.

Šlapimas taip pat bus tamsesnės spalvos, o išmatos atrodys lengvesnės.

7. VĖMIMAS

Pykinimas ir skrandžio negalavimai yra ankstyvi kepenų ligų simptomai, o nepaaiškinamas nesiliaujantis vėmimas gali reikšti rimtas kepenų problemas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mažėjant kepenų sugebėjimui šalinti toksinus iš organizmo, dažnai padaugėja virškinimo sutrikimų.

Jei jaučiate kurį nors iš šių simptomų ir nerimaujate dėl kepenų ligų, nedelsdami pasikalbėkite su gydytoju.

Jūsų šeimos gydytojas atliks keletą greitų ir neskausmingų tyrimų ir nustatys, ar jūsų kepenys pažeistos, ir kiek pažeistos – tuomet jums bus skirtas tinkamas gydymas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų