REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į kino ekranus kasmet plūsteli daug literatūros kūrinių ekranizacijų. Nors vyrauja nuomonė, kad filmus lyginant su knygomis, pastarosios laimi, tenka pripažinti, jog ne visus literatūros kūrinio puslapiuose esančius jausmus ar įvykius įmanoma ir reikalinga rodyti ekrane. Šiandien nagrinėjame pastaruoju metu sukurtas kultinių romanų ekranizacijas.

Į kino ekranus kasmet plūsteli daug literatūros kūrinių ekranizacijų. Nors vyrauja nuomonė, kad filmus lyginant su knygomis, pastarosios laimi, tenka pripažinti, jog ne visus literatūros kūrinio puslapiuose esančius jausmus ar įvykius įmanoma ir reikalinga rodyti ekrane. Šiandien nagrinėjame pastaruoju metu sukurtas kultinių romanų ekranizacijas.

REKLAMA

„Lemtinga pagunda“

Rašytojo Thomas Cullinan 1966-aisiais išleistas romanas „Lemtinga pagunda“ (angl. „The Beguiled“, 2017) žiūrovą nukelia į Virdžinijos valstiją, JAV Pilietinio karo epicentrą. Moterų pensionato auklėtinė miške aptinka sužeistą kareivį (akt. Colin Farrell), kurį slaugyti imasi įstaigos vadovė (akt. Nicole Kidman) ir septynios jos auklėtinės. Kaip paaiškėja, žaviam jaunuoliui negali atsispirti nei viena jų, o moterims kovojant dėl kario dėmesio, pastarasis pasiryžęs mėgautis kiekvienos jų bučiniais ir draugija.

1971-aisiais režisierius Don Siegel pirmąsyk ekranizavo garsųjį romaną, pagrindinį vaidmenį patikėdamas tuometiniam moterų numylėtiniui, aktoriui Clint Eastwood. Žiūrovai išvydo istoriją, kurią scenarijaus autoriai į kino ekranus perkėlė laikydamiesi kone juvelyriško tikslumo. Praktiškai tikslią kultinio literatūros kūrinio adaptaciją 2017-aisiais pristatė ir režisierė Sofia Coppola, demonstravusi jį Kanų kino festivalyje, kur buvo apdovanota geriausios režisierės prizu. Į vaizdo transliacijų internetu platformoje viaplay.lt rodomos juostos „Lemtinga pagunda“ filmavimo aikštelę režisierė prisiviliojo ne tik savo mūzą Kirsten Dunst, tačiau ir jai talkinančius Nicole Kidman, Colin Farrell ir Elle Fanning, vaidinsiančią ir būsimame režisierės filme.

REKLAMA
REKLAMA

„Stiklo pilis“

Žurnalistės ir rašytojos Jeannette Walls 2005-aisiais išleista memuarų knyga „Stiklo pilis“ vos pasirodžiusi tapo fenomenu – 421 savaitę New York Times bestselerių sąraše išsilaikęs kūrinys parduotas daugiau kaip 3 mln. kopijų tiražu bei išverstas į 22 kalbas.

REKLAMA

Knyga apie mergaitę, niekuomet neturėjusią savo kampo ir negalėjusią rasti vietos gyvenime, apie mažų mažiausiai keista buvusios jos šeimos klajones ir bėgimą nuo vidinių demonų, apie geriantį tėvą ir konfliktišką motiną, tapo optimizmo užtaisu ir išsigelbėjimo ratu destruktyviose šeimose augusiems skaitytojams. Mergaitės svajonių, drąsos ir gyvenimo džiaugsmo kupina knyga 2017-aisiais tapo filmu „Stiklo pilis“ (angl. „The Glass Castle“, 2017), kuriame rašytoją J. Walls įkūnijo Oskaru apdovanota aktorė Brie Larson. Filmo scenarijaus kūrėjai siužete leido įpinti keletą savo pačių sugalvotų detalių, taip pat nubraukdami kai kuriuos knygoje esančius faktus, tačiau tikina, jog tai – įprasta romanų ekranizacijos praktika, nepakenkusi ir viaplay.lt platformoje rodomam filmui.

REKLAMA
REKLAMA

„Liūtas“

Penkiametis indas Saroo netyčia atsiduria traukinyje, važiuojančiame Kalkutos link. Išvykęs toli nuo namų, nemokėdamas vietinio dialekto ir pamiršęs gimtojo miestelio pavadinimą, pasimetęs mažylis keletą mėnesių klaidžioja gatvėse, kol patenka į vaikų namus, kuriuose jį priglaudžia Australų šeima. Augdamas nežinodamas savo tapatybės, praėjus 25-iems metams po lemtingos kelionės traukiniu, vaikinas ryžtasi pasitelkti programą „Google Earth“ ir pagaliau rasti kelią namo. Taip atrodo Saroo Brierley gyvenimo istorija, aprašyta 2013-aisiais Australijoje išleistoje ir akimirksniu perkamiausia tapusioje jo knygoje „Ilgas kelias namo“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2016-aisiais kino ekranus pasiekė biografinės knygos motyvais sukurtas filmas „Liūtas“ (angl. „Lion“, 2017), kuriame pagrindinius vaidmenis atliko Dev Patel, Rooney Mara ir Nicole Kidman. Filmo kūrėjai rašytojo memuarus į kino ekranus perkėlė nežaisdami jo gyvenimo faktais – vos keletas filme matomų akimirkų pateikiamos joms skiriant didesnį dėmesį negu originaliame kūrinyje. Detali memuarų adaptacija, neįtikėtina istorija ir įtaigi aktorių vaidyba davė vaisių – filmas pelnė 6 Oskaro nominacijas, atgaivino aktoriaus Dev Patel karjerą, o žiūrovams padovanojo įspūdingą reginį.

„Nekaltas melas“

Mini serialas „Nekaltas melas“ (angl. „Big Little Lies“) tapo vienu iš labiausiai aptarinėjamų 2017-aisiais TV ekranuose pasirodžiusių kūrinių. Vos pasirodžius pirmosioms serijoms buvo paskelbta apie jo tęsinį, kuriam, anot kūrėjų, scenarijų rašys ir jį režisuos Andrea Arnold. Didelį žiūrovų dėmesį garantavo ne tik žvaigždžių gausa (Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Shailene Woodley, Zoe Kravitz ir Alexander Skarsgård), tačiau ir intriguojantis siužetas. Iš pirmo žvilgsnio paprasta istorija apie tris moteris ir jų atžalas, susitikusius rugsėjo 1-ąją, narsto draugystės, skyrybų, santykių šeimoje, melo, prievartos ir smurto temas.

REKLAMA

Australų rašytoja Liane Moriarty 2014-aisiais išleidusi gimtinėje ypač populiariu buvusi romaną, po trejų metų pasirodžiusiame seriale galėjo išvysti viską ką buvo aprašiusi knygos puslapiuose. Didžiausia serialo kūrėjų atlikta siužeto korekcija – Australijoje vykusio veiksmo perkėlimas į JAV pakrantes ir Reese Witherspoon herojės neištikimybė. Serialą prodiusavusi garsi aktorė tikina, jog šis scenarijaus posūkis buvo sugalvotas jos pačios iniciatyva, kadangi vaidinti idealią moterį jai pasirodė esą pernelyg nuobodu.

„Sniego senis“

Norvegų rašytojo ir muzikanto Jo Nesbø romano „Sniego senis“ motyvais sukurtas to paties pavadinimo filmas žiūrovus nukelia į žmogžudysčių krečiamą Oslą. Metų metus iškritus pirmajam sniegui, mieste žiauriai nužudoma moteris, o žmogžudystės vietą paženklina čia išdygstantis sniego senis. Tirti mįslingų įvykių virtinės imasi genialus detektyvas Haris Houlas (akt. Michael Fassbender), turintis bet kokia kaina sustabdyti mįslingus įvykius iki kol iškris pirmasis sniegas.

2007-aisiais pasirodęs romanas „Sniego senis“ – septintoji iš vienuolikos Jo Nesbø romanų seriją sudarančių knygų, skirtų detektyvui Hariui Hoului ir jo narstomiems nusikaltimams. Ekranizuoti šią istoriją ketino pats Martinas Scorsese, dėl darbų gausos režisieriaus kėdę perdavęs į Tomaso Alfredsono rankas bei tapdamas juostos prodiuseriu. Filmo kūrėjai gerokai supaprastino istorijos siužetą ir pagrindinių herojų asmenybes, nevengė interpretuoti ir keisti siužeto vingių. Kai kurie pokyčiai buvo tokie drąsūs, jog knygos gerbėjai socialiniuose tinkluose tikino ekranuose matantys toli gražu ne knygos puslapiuose aprašytą siužetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų