REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirma be darbo, o tada dar ir su sergančia žmona bei kūdikiu, praradęs galimybę ne tik mokytis, bet ir pusmetį ieškoti darbo, o dar ir skolingas 3 tūkst. eurų. Būtent taip netikėtai susiklostė mažeikiškio, bandžiusio atidėti savo mokslus dėl artimųjų ligos, gyvenimas.

Pirma be darbo, o tada dar ir su sergančia žmona bei kūdikiu, praradęs galimybę ne tik mokytis, bet ir pusmetį ieškoti darbo, o dar ir skolingas 3 tūkst. eurų. Būtent taip netikėtai susiklostė mažeikiškio, bandžiusio atidėti savo mokslus dėl artimųjų ligos, gyvenimas.

REKLAMA

Į portalą tv3.lt kreipėsi beviltiškoje situacijoje atsidūręs mažeikiškis Mantas Jurevičius, dėl savo žmonos ir mažametės dukros ligos netekęs ne tik galimybės mokytis bei pusmetį ieškoti darbo, bet ir priverstas už mokslus pakloti apie 3 tūkst. eurų.

Žmonos ir dukros liga privertė likti namie

Kaip pasakojo M. Jurevičius, šiemet Lietuvos darbo birža (LDB) jį atsiuntė mokytis į Šiaulių darbo rinkos mokymo centro Mažeikių padalinį. Čia vyras turėjo mokytis maždaug 8 mėnesius, tačiau tik įpusėjus mokslus jo žmona atsidūrė ligoninėje.

„Mano žmona susirgo, pateko į ligoninę, o aš likau slaugyti mūsų 10 mėnesių mergaitę, kuri sirgo ta pačia liga, bet liko namuose. Likau namie su ja ir pasakiau mokymo centrui, kad mokytis nebegaliu. Klausiau, gal kokią išeitį pasiūlytų, atidėti mokslus ar sustabdyti, kad nereikėtų beveik 3 tūkst. eurų už mokymą mokėti“, – tv3.lt pasakojo M. Jurevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Mokymo centras vyro paprašė pateikti pažymą, įrodančią žmonos ligą, nurodyti, kiek laiko ji bus nedarbinga. Tačiau M. Jurevičiaus pateikta pažyma centrui netiko, todėl jam buvo pasakyta, kad jis bus pašalintas iš besimokančiųjų sąrašų.

REKLAMA

„Taip išėjo, kad jie mane išmetė iš mokyklos ir iš Darbo biržos pusei metų. Likome be pajamų“, – teigė M. Jurevičius.

Pasiūlė netikėtą sprendimą

Vyras vis tiek bandė rasti išeitį, kaip galėtų mokslus sustabdyti bent laikinai, todėl nuėjo pasikalbėti su mokymo centro administracija.

„Aš nuėjau į tą mokymo centrą ir jie sako, tarp mūsų šnekant, reikėtų pašnekėti su mokytoju, kuris mane mokino, nes jis Mažeikiuose turi daug pažinčių. Sako, jis gali jums surasti, kur atlikti praktiką, kad manęs nereikėtų išmesti iš mokyklos, nes iki rugsėjo 14 man turėtų būti praktika“, – pokalbį atsiminė vyras.

REKLAMA
REKLAMA

Gavęs minėtojo mokytojo kontaktą, M. Jurevičius su juo susisiekė, tačiau, esą buvo paprašytas už paslaugą susimokėti.

„Jis man sako, kad už dyką nieko neišeis. Klausiu, kiek tų pinigų reikėtų, ji sako, kad stipendiją reikėtų paaukoti – 200 eurų. Kadangi 2 mėnesius buvau negavęs stipendijos, neturėjau pinigų ir nieko nedaviau. Tada man nutraukė mokslus“, – sakė M. Jurevičius.

Artimųjų liga nesiskaito

Buvusį centro moksleivį pamena ir centro Mažeikių padalinio vadovė Rūta Matulaitienė, tačiau ji tvirtina, kad vyro istorija nėra teisinga.

„Neturiu, ką pakomentuoti, tai nėra tiesa. Jis tiesiog buvo pagal visus teisės aktus dėl nelankymo pašalintas iš šitos mokymo programos, kurioje mokėsi“, – tv3.lt teigė padalinio vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausta, ar vyras prašė sustabdyti ar atidėti mokslus, pateikdamas pažymą apie žmonos ligą, R. Matulaitienė tai patvirtino, bet pridūrė, kad pažyma centrui netiko būtent todėl, kad buvo žmonos, o ne paties vyro.

„Jis pats turi sirgti. Jis buvo siųstas per LDB, galbūt biržoje galėjo situaciją derinti. O centre jis tiesiog nelankė, yra tam tikras dienų skaičius, kurį jis peržengė. Laikėmės teisės aktų nurodymų ir tiek“, – sakė pašnekovė.

Ji taip pat pasakė netikinti, kad vienas iš centro darbuotojų galėjo paprašyti kyšio už situacijos sutvarkymą.

Tuo metu M. Jurevičius patikino, kad LDB jam nurodė pažymą apie žmonos sveikatą nešti būtent mokymo centrui, kad šis oficialiai informuotų LDB apie galimybę sustabdyti/atidėti mokslus.

REKLAMA

Darbo birža bandys padėti

Kaip portalą tv3.lt informavo LDB, M. Jurevičius biržai buvo įsipareigojęs dalyvauti profesiniuose mokymuose ir įgyti apdailininko profesiją, o mokymo centrui nutraukus sutartį su vyru, jis LDB dėl to priekaištų neturi.

„Tačiau atsižvelgus į susiklosčiusias asmens gyvenimo aplinkybes ir siekdami jaunam žmogui padėti sudėtingoje situacijoje, kitą savaitę Darbo biržos atstovai planuoja susitikimą su minėta mokymo įstaiga ir savivaldybe“, – patikino LDB atstovė Milda Jankauskienė.

Turėjo gauti atostogas

Portalas tv3.lt aprašytą situaciją pateikė peržvelgti Vilniaus universiteto Teisės klinikos konsultantei Gita Šabanaitei.

REKLAMA

Kadangi M. Jurevičius gauna paramą mokymuisi, tačiau nenurodė, kurios kategorijos profesinis mokymas jam taikomas, teisininkė pažymi, kad sunku nustatyti, ar jam priklauso mokymosi atostogos.

Pagal Užimtumo įstatymą, profesinis mokymas skirstomas į: bedarbių ir užimtų asmenų profesinį mokymą pagal formaliojo profesinio mokymo programas, organizuojamą trišalėje arba dvišalėje sutartyje numatytomis sąlygomis; ir bedarbių ar užimtų asmenų profesinį mokymą pagal neformaliojo suaugusiųjų švietimo programas, organizuojamą trišalėje arba dvišalėje sutartyje numatytomis sąlygomis.

„Jeigu skaitytojas priklauso antrajai kategorijai, jis neturėtų atlyginti teritorinės darbo biržos patirtų išlaidų. Be to, neformaliojo suaugusiųjų švietimo mokymosi dalyviai turi teisę į mokymosi atostogas teisės aktų nustatyta tvarka. Darbo kodekse yra numatyti atvejai, kada yra suteikiamos mokymosi atostogos. Taigi, vadovaujantis galiojančiu teisiniu reglamentavimu, skaitytojas turi teisę į mokymosi atostogas“, – atsakyme tv3.lt rašė G. Šabanaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau iš LDB skaitytojas, teisininkės teigimu, pašalintas teisėtai, mat bedarbio statusas panaikinamas tada, kai bedarbis be svarbių priežasčių nutraukia dalyvavimą paramos mokymuisi priemonėse.

„Pažymėtina, kad įstatymas nelaiko svarbia priežastimi šeimos nario ligos, tad tokia aplinkybė nesudaro prielaidų dalyvavimą paramos mokymuisi priemonėje nutraukusiam asmeniui išsaugoti bedarbio statusą“, – pažymėjo G. Šabanaitė.

Tuo metu dėl tariamai prašyto kyšio, apie kurį pasakojo M. Jurevičius, vyras privalo kreiptis į teisėsaugos institucijas (policiją, prokuratūrą), kad šios pradėtų ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamąjį kodeksą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų