REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
62
Gelbėtojas (nuotr. TV3)

Saulėta ir neįprastai karšta vasara Lietuvoje praūžė neįtikėtinu greičiu. Nors jau įžengėme į kalendorinį rudenį, tačiau ne visiems praėjusi vasara paliko malonių prisiminimų.

62

Saulėta ir neįprastai karšta vasara Lietuvoje praūžė neįtikėtinu greičiu. Nors jau įžengėme į kalendorinį rudenį, tačiau ne visiems praėjusi vasara paliko malonių prisiminimų.

REKLAMA

Su naujienų portalu tv3.lt susisiekė gelbėtoju šią vasarą dirbęs 20-metis Normantas (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi). Anonimu prašęs likti vaikinas tikino norįs papasakoti, kokiomis sąlygomis dirba Lietuvos gelbėtojai. O jos, anot Normanto, buvo siaubingos.

Šioje istorijoje pateiksime abi puses. Tik norime akcentuoti, kad su redakcija susisiekęs vaikinas buvo atleistas iš darbo, todėl jo išsakytą nuomonę taip pat siūlome vertinti kritiškai.

Teko kasti griovius

„Taip, buvau atleistas rugpjūčio pradžioje. Jau trečius metus dirbau gelbėtoju, bet šiemet viskas buvo kitaip. Šventojoje nuo šios vasaros gelbėtojams vadovavo itin griežtas viršininkas. Tad viskas žiauriai sudėtinga buvo“, - savo pasakojimą pradėjo 20-metis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, darbovietėje esą buvo padaryta daug pažeidimų: „Atvykus nebuvo laikomasi darbo sutarties. Vietoje 40 darbo valandų, tekdavo dirbti ir po 70. Dirbome po 12 val. per dieną. Vietoj tiesioginių pareigų, turėjome kasti griovius paplūdimyje, ten laidai buvo tiesiami.

REKLAMA

Mums buvo duotas pažadas, kad apgyvendins ir maitins. Jei dėl maisto daug priekaištų neturėjau, tai dėl gyvenimo sąlygų buvo labai prastai. Kažkur 8 gyvendavome vos 5-6 kv. m. kambaryje su dviaukštėmis lovomis. Duše tik šaltas vanduo bėgdavo.“.

Dirbo be poilsio dienų

Normantas tikino, kad naujasis viršininkas neleisdavo gelbėtojams niekur išeiti, nuolat įrašydavo į budėjimus, tad gelbėtojams tekdavo likti budriems ir naktimis: „Laisvadienių praktiškai neturėdavome. Per mažai gelbėtojų buvo, tad kitiems reikėdavo atidirbti dvigubai.“

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kiek uždirbdavo, Normantas teigė, jog šiemet už mėnesį jam buvo pažadėta 500 eurų „į rankas“. „Pirmais metais uždirbdavau 350 eurų per mėnesį. Bet tada bent jau gavau kelis laisvadienius. O praėjusiais metais, kaip ir šiemet, alga augo iki 500 eurų. Bet su sąlyga, kad dirbsi be išeiginių, nes kitaip „nusirašydavo“ dalį algos“, - teigė 20-metis gelbėtojas. Paklaustas, kiek turėtų uždirbti gelbėtojas, Normantas teigė, jog už tokį darbą turėtų būti mokama mažiausiai 700 eurų „į rankas“.

Tuo tarpu atleidimas iš darbo taip pat įvyko labai greitai: „Artėjo vasaros pabaiga, tai mano vadovas gavo nurodymą atleisti 3 žmones. Nebuvau itin mėgiamas savo viršininko, tai jis atvažiavo ir pasakė, kad keliauju namo. Bet per daug nesikrimtau, nes jau pats norėjau išvykti. Svarbiausia, kad atsiskaitė tvarkingai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kodėl kreipėsi į žiniasklaidą po atleidimo prabėgus kelioms savaitėms, Normantas teigė, jog norėjo nurimti ir visiems žmonėms papasakoti apie gelbėtojo profesiją. Kad tie, kurie galvotų eiti ten dirbti, prieš tai gerai pagalvotų.

Problemos tos pačios

Tuo pačiu Normantas teigė, kad pats gelbėtojo darbas jam patiko, nepaisant visų sunkumų bei iššūkių: „Ši vasara buvo ypatingai sunki, nes dėl gerų orų paplūdimiai būdavo perpildyti žmonėmis. Juk Lietuvoje labai daug nuo oro priklauso. Teko ir be priežiūros paliktų vaikų tėvų ieškoti, ir girtus asmenis tramdyti.

Gąsdinome baudomis, nors iš tiesų patys bausti negalime. Bet Buvo atvejų, kai girtiems poilsiautojams kviesdavome policiją, nes šokdavo į akis. Būdavo neįmanoma susikalbėti. Žmonės „kominiai“, bet vis tiek eina maudytis.“

REKLAMA

Gelbėtojų tarnybos vadovo Jono Pirožniko komentaras:

„Mūsų gelbėtojai dirba geromis sąlygomis. Tas asmuo, kuris skundžiasi buvo vienintelis nepatenkintas darbo sąlygomis. Jam Šventosios vadovas užkliuvo. Bet problema labiau su tuo žmogumi (atleistu gelbėtoju – aut. past.). Jis pas mane buvo atvažiavęs, parašė skundą, kad jo vadovas yra grubus, keikiasi, jog nemaloniai elgiasi. Kalbėjausi tada su visais ir išsiaiškinome situaciją.

Tas asmuo, kuris skundžiasi, turėjo ir išeiginių. Buvo sudaromi grafikai, po jais dedami parašai. Jei pusvalandį padirbėdavo ilgiau, tai kitą dieną tą laiką atsiimdavo. Tad sąlygos tikrai nebuvo blogos. Vidutiniškai gelbėtojams per mėnesį mokama 420 eurų „į rankas“. Bet tvarkingai dirbantiems yra mokami priedai. Teko ir pačiam atleisti keletą gelbėtojų. Vienas jų per savo budėjimą miegojo ir neatsakė į kvietimą per raciją. Kitas darbo metu buvo palikęs postą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų