REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas trečiadienį nusprendė teikti parlamentui „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio projektą dėl amnestijos, nepaisant teisininkų perspėjimo, kad jis gali prieštarauti Konstitucijai.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas trečiadienį nusprendė teikti parlamentui „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio projektą dėl amnestijos, nepaisant teisininkų perspėjimo, kad jis gali prieštarauti Konstitucijai.

REKLAMA

Komitete balsams pasiskirsčius po lygiai, sprendimą nulėmė komiteto pirmininkės „valstietės“ Agnės Širinskienės pozicjia.

Seimo Teisės departamentas teigia, kad kelių šimtų žmonių paleidimą iš įkalinimo įstaigų numatantis įstatymo projektas gali būti diskriminacinis. Teisininkams užkliuvo nuostatos, teikiančios pirmenybę vyresniems žmonėms ir motinoms su vaikais.

Pasak teisininkų, galimai diskriminacinis lyties pagrindu yra siūlymas dėl amnestijos taikymo motinoms, auginančioms iki 18 metų vaiką – tokiu būdu diskriminuojami nepilnamečių vaikų turintys tėvai.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat galimai diskriminacinio pobūdžio laikoma sąlyga, nustatanti, jog nuo neatliktos laisvės atėmimo bausmės dalies atleidžiamos pirmą kartą nuteistos iki trejų metų moterys bei vyrai, vyresni kaip 65 metai.

REKLAMA

Anot Seimo Teisės departamento, Konstitucijai gali prieštarauti ir tai, kad amnestiją siūloma taikyti tik nuteistiesiems pagal 2000 metais priimtą Baudžiamąjį kodeksą, pamirštant nuo 1961 metų taikytą kodeksą.

Abejojo išvados objektyvumu

A. Širinskienė sakė Seimo teisininkų aiškinimuose pasigedusi nuoseklumo.

Pasak jos, R. Karbauskio registruotas projektas yra susiaurintas 2002 metais vykdytos amnestijos variantas, o tuomet Teisės departamentas galimo prieštaravimo Konstitucijai neįžvelgė.

„Jūs pasistatote save tokį vertinimą teikdami į keistą poziciją, nes kas pasikeitė?“, – kalbėjo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš tikrai asmeniškai nemanau, kad taip pasikeitė situacija nuo 2002 metų, kad keistųsi taip Konstitucijos aiškinimas“, – pridūrė ji.

„Turime būti tikri, kad jūs nepolitikuojate, o teikiate objektyvią informaciją“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Politikė tvirtino, kad amnestija siūloma vaikus auginančioms motinoms dėl „ypatingo motinos ir vaiko ryšio“.

„Man atrodo, kad mamos krūtimi maitina ir iki šiol, o vyrai dar to nesugeba“, – sakė „valstiečių“ atstovė.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis siūlo, kad nuo bausmės būtų atleidžiamos iki šešerių metų nelaisvės nuteistos nėščios bei nepilnamečių vaikų turinčios moterys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat būtų paleidžiami nuteistieji iki trejų metų nelaisvės: vyresni kaip 65 metų, turintys vidutinį ar sunkų neįgalumą, nusikaltimus padarę būdami nepilnamečiais asmenys.

Kitiems nuteistiesiems bausmės laikas galėtų būti sumažinamas – nėščioms bei nepilnamečių vaikų turinčioms moterims, taip pat padariusiems nusikaltimus dėl neatsargumo.

„Tas išskirtinumas, amžiaus, sveikatos būklės, manyčiau, kad jis yra tikrai pateisinamas objektyviomis aplinkybėmis“, – teigė A. Širinskienė.

Abejoja proginėmis amnestijomis

R. Karbauskis siūlo amnestiją skelbti valstybės atkūrimo šimtmečio ir popiežiaus Pranciškaus vizito proga.

Kriminologas Gintautas Sakalauskas teigia, jog amnestijos gali būti veiksmingos tik taisant baudžiamosios sistemos spragas, o ne taikant jas proginiais atvejais.

REKLAMA

Lietuvos teisės instituto eksperto teigimu, siūloma amnestija palies labai mažai asmenų, todėl neatitinka valstybės poreikio mažinti įkalintųjų skaičiaus.

„Proginės amnestijos nėra stabilios demokratijos ženklas. Tos valstybės, kurios taikė progines amnestijas, to atsisakė, nes tai yra toks galios demonstravimo, mėgavimosi savo valdžia ženklas“, – BNS sakė teisininkas.

„Seimas pirmiausiai turėtų užprogramuoti tokią baudžiamąją politiką, tokius įstatymus, kad nereikėtų amnestijų ir kad veiktų normaliai lygtinis paleidimas, kuris pas mus Lietuvoje taikomas vis rečiau ir rečiau“, – teigė jis.

G. Sakalauskas tvirtino, jog amnestija galėtų būti tikslingai taikoma pamačius, kad „kai kuriose srityse baudžiamoji politika yra perlenkta“.

Teisingumo ministerijos duomenimis, „valstiečių“ lyderio pasiūlytos amnestijos atveju į laisvę būtų paleisti 250 nuteistųjų.

Kalėjimuose Lietuvoje šiuo metu bausmes atlieka arba yra suimti daugiau nei 6 tūkst. asmenų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų