REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Britų ministrė pirmininkė Theresa May sekmadienį pažadėjo laikytis savo gairių dėl būsimų prekybinių ryšių su Europos Sąjunga, nors jomis nepatenkinti griežti išstojimo iš Europos Sąjungos šalininkai ir abejones dėl jų reiškia pats blokas.

Britų ministrė pirmininkė Theresa May sekmadienį pažadėjo laikytis savo gairių dėl būsimų prekybinių ryšių su Europos Sąjunga, nors jomis nepatenkinti griežti išstojimo iš Europos Sąjungos šalininkai ir abejones dėl jų reiškia pats blokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liepos mėnesį Th. May pristatė vyriausybės dokumentą, kuriame numatoma, kad Didžioji Britanija pasitraukia iš bendrosios rinkos, bet lieka laisvosios prekybos zonoje prekėms ir žemės ūkio maisto produktams, per muitų susitarimą ir bendras su ES taisyklėmis.

REKLAMA

Čekerso planu – pagal ministrės pirmininkės užmiesčio rezidenciją, kur dėl jo susitarė vyriausybė – pramintas pasiūlymas iškart susidūrė su jos pačios valdančiųjų konservatorių prieštaravimais. Teigiama, kad pagal šį planą Britanija liks pernelyg glaudžiai susijusi su ES.

Dėl Čekerso plano atsistatydino tuometiniai užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas ir „Brexit“ sekretorius Davidas Davisas. Tuo tarpu ES lyderiai ne kartą abejojo tuo, kad jis įgyvendinamas, ir sakė, kad reikės tolesnių kompromisų.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau šią savaitę laikraštyje „The Sunday Telegraph“ Th. May rašė: „Nesileisiu stumiama sutikti su kompromisais dėl Čekerso pasiūlymų, neatitinkančiais mūsų nacionalinių interesų.“

Britanija iš ES turi išstoti kovo 30 dieną ir abi šalys pradeda intensyvių derybų periodą, bandydamos pasiekti „skyrybų“ susitarimą iki spalio pabaigos, kad jų parlamentai turėtų pakankamai laiko jam patvirtinti.

Susidūrusi su stiprėjančia griežtų išstojimo iš ES šalininkų kampanija prieš jos planą, Th. May pakartojo, kad verčiau rinksis išstojimą be susitarimo, o ne tolesnes nuolaidas Briuseliui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dėl kai kurių sektorių bus realių iššūkių ir Jungtinei Karalystei, ir Europos Sąjungai. Bet mes tai ištversime ir klestėsime. Tad mes būsime pasirengę (išstojimui) be susitarimo, jei to reikės“, – sakė ji.

Ministrė pirmininkė dar kartą atmetė galimybę surengti naują referendumą dėl narystės ES, proeuropietiškiems aktyvistams tęsiant lobistines pastangas dėl vadinamojo liaudies balsavimo.

„Vėl klausti to paties būtų šiurkštus piktnaudžiavimas mūsų demokratija ir piktnaudžiavimas tuo pasitikėjimu“, – sakė ji.

REKLAMA

Tačiau šeštadienį Th. May patyrė naują nesėkmę bandydama dėl Čekerso plano suvienyti savo susiskaldžiusią Konservatorių partiją: vienas įtakingas buvęs ministras, narystės ES šalininkas, paskelbė, kad nepritaria šiems pasiūlymams, nors anksčiau juos rėmė.

Tame pačiame laikraštyje „The Sunday Telegraph“ torių parlamentaras Nickas Bolesas rašė, kad „nebegali remti šio pažeminimo“.

Tuo tarpu konservatorių rinkimų stratego Lyntono Crosby, kuris padėjo Th. May varžovui dėl lyderio posto B. Johnsonui laimėti dvejus Londono mero rinkimus, sąjungininkai padeda išstojimo iš ES šalininkų sąmokslui sugriauti minimą planą, rašė laikraštis „The Sunday Times“.

Euroskeptikai rengia alternatyvų susitarimą, kurį, kaip jie tikisi, parems B. Johnsonas ir D. Davisas, sakoma pranešimuose. Planas turi būti paskelbtas prieš partijos metinį suvažiavimą vėliau rugsėjo mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų