REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Besitęsiant „MG Baltic“ politinės korupcijos bylos nagrinėjimui teisme, kyšininkavimu ir prekyba poveikiu kaltinamas buvęs parlamentaras ir Darbo partijos pirmininkas Vytautas Gapšys prisipažino ne kartą bendravęs su buvusiu koncerno viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu. Šis apie judviejų ryši pasakoja išsamiau.

Besitęsiant „MG Baltic“ politinės korupcijos bylos nagrinėjimui teisme, kyšininkavimu ir prekyba poveikiu kaltinamas buvęs parlamentaras ir Darbo partijos pirmininkas Vytautas Gapšys prisipažino ne kartą bendravęs su buvusiu koncerno viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu. Šis apie judviejų ryši pasakoja išsamiau.

REKLAMA

Liudydamas teisme, V. Gapšys ketvirtadienį pasakojo ne kartą bendravęs su R. Kurlianskiu įvairiais klausimais. Tarp jų – ir Vartojimo kreditų įstatymo pakeitimai, ir kelio Vilnius–Utena projektas. Tiesa, buvęs parlamentaras sakė nežinantis, kodėl verslininką šios temos domino. Maža to, jis teigia net nežinojęs, kokias pareigas užėmė R. Kurlianskis, ar kokie buvo jo ryšiai su koncerno prezidentu Dariumi Mockumi.

Prokurorai teigia, kad buvęs koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis davė daugiau kaip 27 tūkst. eurų vertės kyšį buvusiam Seimo nariui V. Gapšiui. Įtariama, kad už dalį kyšio buvo padarytos nuolaidos už per koncernui priklausančias televizijas transliuotą Darbo partijos politinę reklamą, kita dalis lėšų buvo užmaskuota kaip parama viešajai įstaigai.

REKLAMA
REKLAMA

Kaltinimuose nurodyta, jog kyšiai V. Gapšiui buvo perduoti už pažadą paveikti tuometinę Seimo pirmininkę, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narius, taip pat Darbo partijos frakcijos Seime narius, kad šie pateiktų bei balsuotų už koncernui naudingus politinius sprendimus. Anot teisėsaugos, V. Gapšys kyšius galbūt gavo iš įtaką Seime nariams priimant nutarimą dėl kelio Vilnius–Utena.

REKLAMA

Buvo įdomus pašnekovas

Kaip seniai pažįstate V. Gapšį?, – klausėme R. Kurlianskio

Pažįstami su ponu V. Gapšiu seniai. Nuo kada – nepasakysiu. Kadangi teisme nagrinėjame teisinį aspektą, neabejoju, kad jis galėjo nežinoti vienų ar kitų mano pareigų, nes jų buvo ne vienos.

Kaip dažnai bendraudavote?

Aš buvau aktyvus viešųjų renginių dalyvis ir jis buvo aktyvus viešųjų renginių dalyvis. Taip pat kažkaip bendravome ir neviešų renginių metu. Bet restoranai, kavinės yra vieša vieta. Mes nesislėpdavome niekada niekur.

Kodėl bendravote būtent su V. Gapšiu?

Jis yra apsišvietęs, protingas žmogus, su kuriuo įdomu bendrauti. Jo visada patarimo gali paklausti.

REKLAMA
REKLAMA

Kokių patarimų reikėjo verslininkui?

Nemanau, kad į verslą galima žiūrėti taip siaurai. Verslas labai priklauso nuo politikos ir politikų, kurie kuria taisykles, pagal kurias veikia verslas. Tai yra esminis dalykas.

Iš kaltinimų galima suprasti, kad jūs labai dažnai bendraudavote ir nuolat kažko klausdavote.

Iš kaltinimo gali atrodyti, kad dažnai bendraudavome, bet taip atrodo, nes tai sudėta į tris lapus.

Kodėl jūs klausdavote dėl kelio Vilnius–Utena, dėl reklamų?

Man įdomu. Dėl reklamos aš jo neklausiau. Ir asmeniškai įdomu.

Dar yra kalba apie kyšius...

Dėl kyšių aš, kaip žinia, neišreiškiau savo pozicijos, o V. Gapšys paneigė bet kokį kyšio faktą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Byloje – aštuoni kaltinamieji

Amžiaus byla vadinamoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje kaltinimai pateikti penkiems fiziniams ir trims juridiniams asmenims.

Darbo partijai įtarimai pateikti dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, Liberalų sąjūdis įtariamas kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o koncernas „MG Baltic“ įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

Pareigūnai įtaria, kad politikai ėmė ar tarėsi dėl kyšių su tuometiniu „MG Baltic“ viceprezidentu R. Kurlianskiu, o vėliau siūlė ar palaikė koncernui palankias iniciatyvas Seime ir kitose institucijose.

Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis įtariamas dėl prekybos poveikiu, kyšininkavimo ir neteisėto praturtėjimo, buvusiam šios partijos vicepirmininkui G. Steponavičiui pateikti įtarimai piktnaudžiavimu, buvusiam Vilniaus miesto tarybos nariui Š. Gustainiui – kyšininkavimu. V. Gapšys įtariamas dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, R. Kurlianskis – dėl papirkimo ir prekybos poveikiu.

Valstybinį kaltinimą palaiko prokuroras Justas Laucius. Bylą nagrinėjančią teisėjų kolegiją sudaro pirmininkė Nijolė Žimkienė, Jurgita Kolyčienė ir Ugnius Trumpulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų