REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Pasirengimas pratyboms „Vostok-2018“ (nuotr. SCANPIX)

NATO neseniai paskelbė, kad Rusijos kariniai mokymai „Vostok-2018“ rodo ruošimąsi plataus masto konfliktui. Kremliaus atstovai tvirtina, kad šios pratybos bus didžiausios nuo pat 1981-ųjų – Šaltojo karo su JAV laikų.

8

NATO neseniai paskelbė, kad Rusijos kariniai mokymai „Vostok-2018“ rodo ruošimąsi plataus masto konfliktui. Kremliaus atstovai tvirtina, kad šios pratybos bus didžiausios nuo pat 1981-ųjų – Šaltojo karo su JAV laikų.

REKLAMA

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu rugpjūčio 28-ąją paskelbė, kad pratybose dalyvaus apie 300 tūkst. karių, daugiau nei 1 tūkst. karo lėktuvų, Ramiojo vandenyno ir Šiaurės jūros laivynai, visi Rusijos desantiniai daliniai. Kariniai mokymai vyks Vidurio ir Rytų karinėje apygardoje, pietų Sibire, ir Tolimuosiuose Rytuose.

„Tai didžiausios pratybos Rusijoje nuo pat 1981-ųjų,“ – pareiškė S. Šoigu savo pranešime.

1981-aisiais vyko „Zapad“ pratybos, kuriose dalyvavo Sovietų Sąjungos ir kitų Varšuvos pakto šalių kariai ir tai buvo didžiausios iš kada nors Sovietų Sąjungos istorijoje vykusių pratybų.

REKLAMA
REKLAMA

„Vostok-2018“ numatyta pradžia – rugsėjo 11-15 dienos, tačiau pasirengimas joms visoje Rusijoje vyksta jau dabar. Neseniai buvo pranešta, kad kaip tik į pratybas vykusį karinį ešeloną užpuolė kažko su kariais nepasidaliję vieno centrinės Rusijos miestelio banditai. Kartu su Rusija pratybose dalyvaus Kinijos ir Mongolijos kariuomenės atstovai.

REKLAMA

Prastėjantys santykiai su Vakarais

Šios karinės pratybos vyksta tuo laikotarpiu, kuomet Maskvos ir Vakarų santykiai nusirito iki Šaltojo karo laikų nuotaikų. Krymo okupacija, kariniai veiksmai Sirijoje ir Ukrainoje, kišimasis į rinkimus JAV ir Europoje – tai tik dalis dalykų, kurie pakerta Vakarų pasitikėjimą buvusia komunistine imperija.

Neseniai Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pasakojo, kad tokios karo pratybos yra „būtinos esant dabartinei tarptautinei situacijai“, kuri „dažnai yra agresyvi ir nedraugiška mūsų valstybei“.

NATO atstovas Dylanas White’as pareiškė, kad Rusija apie pratybas juos perspėjo, yra planuojama jas stebėti. „Vostok parodo Rusijos dėmesio telkimą į didelio masto konfliktus. Tai papildo dalykus, kuriuos mes jau matėme: kategoriškesnė Rusija, ženkliai didinanti savo gynybos biudžetą ir savo karinį dalyvavimą,“ – aiškina D. White’as.

Rusijoje pasikeičiant vykdomos didelio masto karinės pratybos – „Zapad“ vakarinėje šalies dalyje ir „Vostok“ – Tolimuosiuose Rytuose. Praėjusiais metais rusai, kartu baltarusiais dalyvavo bendrose pratybose „Zapad-2017“, kuriose oficialiais duomenimis dalyvavo 12,7 tūkst. karių, tačiau Vakarų apžvalgininkai teigia, jog jų galėjo būti ir 100 tūkst. Taip pat dažnai abejonių kelia ir Kremliaus deklaruojama gynybinė tokių mokymų paskirtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų