REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
32
Rūkymas 123rf.com

 Mesti rūkyti paprastai būna itin sunku, nors mokslininkai seniai ištyrė ir įrodė, kad rūkymas kenkia sveikatai, tačiau ne kiekvienas suvokia tikrąją cigarečių žalą.

32

 Mesti rūkyti paprastai būna itin sunku, nors mokslininkai seniai ištyrė ir įrodė, kad rūkymas kenkia sveikatai, tačiau ne kiekvienas suvokia tikrąją cigarečių žalą.

REKLAMA

Sveikatos ir priklausomybių psichologė Laima Bulotaitė pasakoja, dėl kokių priežasčių žmonės rūko ir kodėl yra taip sunku mesti rūkyti.

Įvaizdžio detalė

Pasak psichologės, kiekvienam cigaretė suteikia skirtingas asociacijas: „Moterims dažnai cigaretė tampa įvaizdžio detalė – padažyti nagai, grakštūs mostai, plona cigaretė. Kitiems tai kelių minučių pokalbis su draugais, bendradarbiais arba pabuvimas vieniems lauke.

Pirmiausia reiktų pamąstyti, ką cigaretes jums reiškia jūsų gyvenime. Ar jos jus patenkina, ar jus jaučiatės geriau jas rūkydami. Rūkymas yra tik blogas įprotis, retas žmogus yra priklausomas. Mesti rūkyti gali kiekvienas,“ – aiškino L. Bulotaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Mesti gali tik suprasdami cigarečių žalą

Anot psichologės, retas atvejis, kada metama rūkyti per prievartą: „Žmogus nemes rūkyti, kol nesupras, kad tai tikrai kenkia sveikatai, o tai mokslininkai jau seniai yra įrodę. Daugelis mano, kad ligos jų nepalies arba mes tuomet, kai pasijus blogiau, tačiau tuomet bus per vėlu.“

REKLAMA

Kiekvienas turi pasirinkti savo metimo būdą: „Vieniems mesti rūkyti yra labai lengva, tačiau kitiems tai sunkus pereinamas laikotarpis. Tiems, kurie daug rūko, patariama mesti iš lėto, kad nesukeltų šoko organizmui.

Rūkymo metimo būdų yra daugybė. Kiekvienas turi pasirinkti sau tinkamą, jei vienam padėjo mesti vienoks būdas, nereiškia, kad tas pats būdas tiks kitam. Pagalvokite ar tikrai esate geroje aplinkoje, ar tikrai cigaretė yra reikalinga ir kas nutiktų, jei jos tiesiog nebūtų.“

Psichologės teigimu, yra daugybė knygų, interneto svetainių ar centrų, kurie padės mesti rūkyti, svarbiausia tik norėti.

REKLAMA
REKLAMA

Elektroninių cigarečių pavojus

Dažnai cigaretes pakeičia į elektronines, tačiau psichologė ir čia įžvelgia pavojų: „Tiek elektrinių, tiek kaitinamų cigarečių poveikis nesiskiria nuo paprastų cigarečių. Elektroninės cigaretės taip pat yra ir pavojingos – pasitaikęs ne vienas atvejis, kai elektrinė cigaretė sprogsta ir sužeidžia žmogų.“

Tie, kurie mano, kad greičiau mes elektroninių cigarečių pagalba psichologės teigimu, tokie žmonės bando pasiteisinti prieš save ir kitus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų