REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje viešintis Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu antradienį su šalies vadovais aptars dvišalius santykius ir tarptautinius ryšius.

Vilniuje viešintis Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu antradienį su šalies vadovais aptars dvišalius santykius ir tarptautinius ryšius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turkų diplomatijos vadovas susitiks su prezidente Dalia Grybauskaite, ministru pirmininku Sauliumi Skverneliu, užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi, Seimo nariais.

REKLAMA

Lietuvos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad per susitikimus bus aptarti dvišaliai diplomatiniai ir ekonominiai santykiai, regioninis saugumas ir bendradarbiavimas NATO, situacija Sirijoje bei Artimuosiuose Rytuose, Turkijos ir Europos Sąjungos (ES) klausimai.

Vizitas vykstatęsiantis Ankaros ir Briuselio nesutarimams dėl Turkijos stojimo į ES. Bendrija šiemet birželį paskelbė, kad Turkijos užsitęsusios derybos dėl narystės ES "faktiškai sustojo".

REKLAMA
REKLAMA

Bloko santykiai su Turkija suprastėjo po 2016 metų nepavykusio perversmo, kai buvo suimti tūkstančiai turkų valstybės tarnautojų ir pareigūnų.

ES kaltina Turkiją dėl žmogaus teisių pažeidimų, bet Ankara teigia, kad dėl sudėtingos saugumo situacijos šaliai sunku suderinti kovos su terorizmu įstatymus su europiniais standartais.

Lietuva buvo viena iš Turkijos rėmėjų Europos Sąjungoje,raginusi bendriją išklausyti Ankaros argumentus.

Tuo metu prekybos nesutarimai tarp Turkijos ir JAV rugpjūtį nusmukdė liros vertę beveik 20 proc., o šalies lyderisRecepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) apkaltino Vašingtoną vykdant politinį sąmokslą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stebėtojai perspėja, kad ginčai su ES ir JAV skatina Turkiją atsigręžti į Rusiją.

M. Cavusoglu per vizitą taip pat planuoja pasirašyti atnaujintą Lietuvos ir Turkijos vyriausybių sutartįdėl abipusio investicijų skatinimo ir apsaugos.

Lietuvos verslininkai šiuo metu nėra investavę Turkijoje,o Turkijos tiesioginės investicijos Lietuvoje siekia minus 1,05 mln. eurų.

Minusinės tiesioginės užsienio investicijos susidaro, kai investuotojo finansiniai įsipareigojimai įmonei viršija jos reikalavimus investuotojui.

Šių metų pirmą pusmetį Lietuvos eksportas į Turkiją sudarė 116 mln. eurų, importas - 84,6 mln. eurų.

Didžiąją Lietuvos eksporto dalį pernai sudarė geležis ir plienas bei javai, o į šalį daugiausiai įvežama turkiškųdrabužių.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų