REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl sveikatos pažymos pas medikus vaiką nuvedusi moteris liko nemaloniai nustebinta. Atlikus profilaktinius tyrimus paaiškėjo, kad mažametis į darželį negalės eiti apie 3 savaites. Tačiau slaugyti vaiko namuose tėvai taip pat negalės: nedarbingumo pažymos gydytoja nedavė. Neva dėl tokios diagnozės ji nepriklauso. 

Dėl sveikatos pažymos pas medikus vaiką nuvedusi moteris liko nemaloniai nustebinta. Atlikus profilaktinius tyrimus paaiškėjo, kad mažametis į darželį negalės eiti apie 3 savaites. Tačiau slaugyti vaiko namuose tėvai taip pat negalės: nedarbingumo pažymos gydytoja nedavė. Neva dėl tokios diagnozės ji nepriklauso. 

REKLAMA

Negavusi nedarbingumo pažymos vaiko slaugymui, moteris paklausė: kas tuomet prižiūrės jos vaiką kol šis nelankys darželio? Gydymo įstaigos atstovai atšovė, jog tai jų šeimos problema.

Patekusi į tokią situaciją moteris sako norėjusi ją paviešinti ir išsiaiškinti, ar išties toks absurdas gali egzistuoti: vaiko į ugdymo įstaigą medikai dėl ligos neleidžia, tačiau nedarbingumo pažymos šeimos nario slaugymui, tėvams neišduoda.

„Vaikui prieš naujiems mokslo metams prasidedant buvo paskirti profilaktiniai tyrimai dėl kirminų. Atsakymas dėl spalinių buvo teigiamas.

REKLAMA
REKLAMA

Paskambinus gydytojai ji pasakė, jog vaiko turėtume į darželį neleisti, o dar po 2 savaičių pakartotinai gerti vaistus, tada vėl darytis tyrimus. Tai užtruktų dar apie savaitę (tad iš viso 3 savaitės) ir tik tada bus išrašyta pažyma, ir tik tada vaikas galės eiti į darželį.

REKLAMA

Paklausus ar negalima tyrimo pasidaryti savaitės eigoje, kadangi vaistus jau išgėrėme, pasakė, jog ne ir net jei atsakymas būtų neigiamas pažyma darželiui negalėtų būti išrašoma“, - pasakojo moteris.

Neišdavė nedarbingumo pažymos

„Tada paklausus, kaip dėl nedarbingumo, paaiškino, jog šiai diagnozei jis neišduodamas, nebent būtų rašoma kita diagnozė.

Pradėjau domėtis įstatymais. Nei viename teisės akte neradau, jog būtų reglamentuota, jog tokiu atveju negaliu leisti vaiko i darželį, net darželių nuostatuose yra įvardintos utėlės, niežai, tačiau ne kirmėlės (kad ir kaip baisiai tai skambėtų).

REKLAMA
REKLAMA

Kitą rytą pranešiau į darželį, jog vaikas neateis. Nusprendžiau skambinti į visuomenės sveikatos biurą. Nukreipė į visuomenės sveikatos centrą.

Ten paskambinus atsiliepė nelabai malonus vyras, kuris pyko, kokių čia nesąmonių klausinėju.

Teigė tokių įstatymų nežinantis ir liepė kreiptis į savo gydymo įstaigą. Vėl skambinau į savo kliniką. Nukreipiama buvau pas vyr. slaugytoją. Ji taip pat nelabai jau maloniai aiškino, kad vaiko vesti į darželį negaliu, o nedarbingumas nepriklauso.

Neva tokių įstatymų nėra, tad galiu neieškoti, tai rekomenduojamo pobūdžio (bet pasirinkimo kaip ir nėra).

Tiesiogiai taip ir išsireiškė, jog tai mūsų šeimos problema, kur mes tą vaiką dėsim. To buvo per daug. Po šito ir nusprendžiau, jog tai turi būti viešinama”, - tv3.lt rašė moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kada negalima vesti vaikų į ugdymo įstaigas?

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai tikina, jog reikalavimai, kuomet negalima vesti vaiko į ugdymo įstaigą, yra nustatyti higienos normose.

Vienas iš įtvirtintų reikalavimų, siekiant užkirsti užkrečiamųjų ligų plitimui ikimokyklinio ugdymo įstaigose, – draudimas priimti sergančius ir (ar) turinčius užkrečiamųjų ligų požymių vaikus. Tad šiuo atveju, jeigu vaikui atlikus tyrimus paaiškėja, jog jis turi kirminų, į ugdymo įstaigą eiti negalima dėl tikimybės užkrėsti kitus vaikus.

„Yra įtvirtinta, kad draudžiama priimti sergančius ar (ir) turinčius užkrečiamųjų ligų požymių (karščiuoja ir yra išskyrų iš nosies, kosti, skundžiasi skausmu, viduriuoja, vemia, turi užkrečiamosioms ligoms būdingų bėrimo elementų ir kt.), taip pat turinčius utėlių ar glindų vaikus. Higienos norma nustato, kad po ligos vaikas gali būti priimtas tik tėvams (globėjams) pateikus gydytojo išduodamą pažymą – statistinės apskaitos formą Nr. 094/a „Medicininė pažyma dėl neatvykimo į darbą, darbo biržą ar ugdymo instituciją“. Šioje formoje yra grafa, kurioje nurodoma galutinė liga arba jos kodas”, - tv3.lt aiškino Alina Žilinaitė, LR sveikatos apsaugos ministerijos Ryšių su visuomene projektų vadovė.

REKLAMA

Išduodama nedarbingumo pažyma Tačiau pašnekovė pažymi, jog visais atvejais, kada dėl ligos vaikas negali lankyti ugdymo įstaigos, jo tėvams ar globėjams išduodama nedarbingumo pažyma šeimos nario slaugymui. „Tais atvejais, kai vaikas serga ir dėl savo sveikatos būklės negali vykti į ugdymo įstaigą, tėvams, globėjams ar seneliams gali būti išduodami nedarbingumo pažymėjimai šeimos nariui slaugyti.

Kad pacientui reikalinga slauga, nurodo gydantis gydytojas, atsižvelgdamas į paciento sveikatos būklę. Slaugant vaiką (iki 14 metų) ambulatoriškai, t. y. kai jis gydosi namuose, nedarbingumas slaugančiam asmeniui gali būti išduodamas ne ilgiau nei 14 dienų.

Nedarbingumo pažymėjimas vaiką slaugančiam asmeniui išduodamas atsižvelgiant į paciento sveikatos būklę ir slaugos poreikį”, - teigė A. Žilinaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų