REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Pietų Lyga“, žinomiausia JAV neoseparatistinė organizacija, kurios vienas iš ideologinių pagrindų yra „baltosios rasės viršenybė“, dažnai kalba apie artėjantį „rasių karą“, o neseniai prabilo ir rusiškai. Neonacistinių pažiūrų amerikiečius sužavėjo Kremliaus vystoma antivakarietiška politika.

„Pietų Lyga“, žinomiausia JAV neoseparatistinė organizacija, kurios vienas iš ideologinių pagrindų yra „baltosios rasės viršenybė“, dažnai kalba apie artėjantį „rasių karą“, o neseniai prabilo ir rusiškai. Neonacistinių pažiūrų amerikiečius sužavėjo Kremliaus vystoma antivakarietiška politika.

REKLAMA

Prieš kelias savaites „Pietų Lyga“ savo tinklapyje pristatė naują skyrių rusų kalba. Organizacijos prezidentas tai aiškina tuo, kad rusai yra „mūsų baltieji „tovariščiai“, ir „europiečių kultūros saugotojai“, „su kuriais mes dalijamės tomis pačiomis vertybėmis, papročiais ir gyvenimo būdu“.

Atvirai kukluksklano ir kitų ekstremistų idėjas palaikantys „Pietų Lygos“ atstovai pažymėjo ir to paties tikėjimo svarbą: „Tegul Dievas mūsų tėvų palaimina mūsų pastangas išsaugoti mūsų tautas, jų bendrą tikėjimą ir kultūrą“.

REKLAMA
REKLAMA

Dar visai neseniai tokie kraštutinių dešiniųjų pareiškimai rusų atžvilgiu būtų įvertint, mažų mažiausiai, kaip išdavystė. Juk didžiąją dalį pastarojo šimtmečio tokios grupuotės Sovietų Sąjungą matė kaip visų priešų priešą – juk būtent „kairuoliški“ sovietai pakirtinėjo tai, kas buvo taip teisinga ir svarbu Amerikoje.

REKLAMA

Tačiau, kaip ir nuosekliai augantis visame pasaulyje dešiniųjų radikalų skaičius, „Pietų Lyga“ su kiekviena diena vis labiau garbina Rusiją. To priežastis – Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

V. Putinas – JAV ultradešiniųjų svajonių objektas

Rusija, valdant V. Putinui, tapo iš esmės ta svajone, kuri sukasi kiekvieno dešiniųjų radikalų galvoje. Ji tapo itin nacionalistinė, autoritarinė, vis dažniau „gina tradicines vertybes“ – įskaitant ir naujai užgimusią abipusę meilę Stačiatikių bažnyčiai, ir neapykantą LGBT atstovams bei požiūrį į moterų teises. Priedo Rusija tapo itin antiglobalistinių pažiūrų, linkusi į dešiniųjų radikalizmą ir savęs pozicionavimą kaip atsvarą „pasauliniam chaosui ir neteisybei“.

REKLAMA
REKLAMA

Būtent V. Putinas mobilizavo tikėjimą, kad išplėstų šalies įtakos ir galimybių ribas. Būdama itin aršia homoseksualizmo ir bet kokių individualių teisių iškėlimo virš šeimos, visuomenės ar valstybės, priešininke, Stačiatikių bažnyčia padeda projektuoti Rusiją kaip vienintelę visų tų, kurie ilgisi „saugesnio, neliberalaus pasaulio“, užuovėją ir sąjungininkę.

Pradėjęs savo karjerą kaip „šiuolaikiškas lyderis“ V. Putinas ilgainiui nutraukė savo flirtą su liberaliomis vertybėmis ir tapo jau atvirai konservatoriumi. 2013-ųjų kalboje jis išdėstė savo požiūrį į aplinkinius:

„Mes matome, kaip daugelis Euroatlantinių šalių faktiškai nuėjo savo šaknų atsisakymo keliu, įskaitant ir krikščioniškąsias vertybes, sudarančių Vakarų civilizacijos pagrindą, – pareiškė V. Putinas. – Atmetami moraliniai principai ir bet koks tradicinis identiškumas: nacionalinis, kultūrinis, religinis ar net lytinis. Vykdoma politika, į vieną suplakanti daugiavaikę šeimą ir vienalytę partnerystę, tikėjimą į Dievą ar tikėjimą velniu… Neatsitiktinai šiandien politikai ir visuomeniniai veikėjai jau pačioje Europoje vis dažniau prabyla apie daugiakultūros krachą, apie tai, kad ji nesugeba integruoti visuomenėje kitų kalbų ir kitų kultūrų elementus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Na, ir be viso šito, Rusija daugelio dešiniųjų ekstremistų galvose yra ta „baltosios rasės šalis“ – nepaisant to, kad šioje valstybėje sugyvena apie 200 etninių mažumų, ir tik 81 proc. identifikuoja save kaip „rusai“.

Logikos trūkumas

„The Daily Beast“ pažymimas JAV ultradešiniųjų, bandančių įžvelgti Rusijoje sąjungininkus, naivumas, ar net kvailumas. Rusija iš tiesų bando užmegzti ryšius su JAV ar Europos kraštutiniais dešiniaisiais, tačiau tai tėra ciniškas, puikiai iš anksto pasvertas ir oportunistinis žingsnis, siekiant turėti įrankį, galintį skaldyti Vakarų visuomenes.

Logikos trūkumą amerikiečių veiksmuose įžvelgė ir Rusijos žurnalistė Ksenija Kirilova, gyvenanti JAV ir besispecializuojanti Rusijos propagandoje bei įtaka užsienyje.

REKLAMA

„Amerikiečiai ultradešinieji pasisako prieš komunizmą, tačiau šiuolaikinė Rusija aktyviai vysto sovietinės praeities, jos simbolikos, KGB ir Stalino kulto propagandą, – aiškina žurnalistė portalui „The Daily Beast“. – Rusijoje neįsivaizduojamas dalykas yra laisvai nešiotis ginklą, bet koks pasisakymas dėl separatizmo yra baudžiamas laisvės atėmimo bausme, o policija suiminėja žmonės net ir dėl vieno žmogaus protestų akcijos. Tokia organizacija kaip „Pietų Lyga“ neišgyventų Rusijoje ir vienos dienos. Visi jos dalyviai būtų suimti dėl terorizmo ir atsėdėtų kalėjime ne mažiau 20 metų.“

Tačiau ši realybė nėra svarbi „Pietų Lygai“, kuriai Rusija – dievobaiminga baltųjų žmonių šalis, akivaizdžių sąjungininkų kovoje su spalvotais, musulmonais, ir LGBT atstovais, imigrantais, jankiais ir visai kitais, kurių negali pakęsti Lygos atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų