REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kalėjimų reforma ir masinės kratos pataisos įstaigose, panašu, atsisuka prieš pačią sistemą. Profesinės pareigūnų sąjungos skundžiasi, jog kaliniai suagresyvėjo. Įžeidinėja ir net užpuldinėja prižiūrėtojus, o valdžia bando tai nuslėpti. Kalėjimų departamento pareigūnai prašo ir priemonių savigynai ir daugiau prižiūrėtojų, mat dažnai vienam pareigūnui tenka prižiūrėti pusšimtį nuteistųjų.

Kalėjimų reforma ir masinės kratos pataisos įstaigose, panašu, atsisuka prieš pačią sistemą. Profesinės pareigūnų sąjungos skundžiasi, jog kaliniai suagresyvėjo. Įžeidinėja ir net užpuldinėja prižiūrėtojus, o valdžia bando tai nuslėpti. Kalėjimų departamento pareigūnai prašo ir priemonių savigynai ir daugiau prižiūrėtojų, mat dažnai vienam pareigūnui tenka prižiūrėti pusšimtį nuteistųjų.

REKLAMA

Prieš mėnesį už šių Alytaus pataisos namų sienų įvykęs incidentas taip ir nebūtų pasiekęs visuomenės, jei ne prabilę darbuotojai. Jaunesnioji specialistė Jurgita Mancevičienė pasakoja, kad liepos pabaigoje nuteistasis konsultacijos metu užpuolė gydytoją psichiatrą ir slaugytoją, kuriai smogė į veidą. Medikams teko šauktis pagalbos, įsisiautėjusį kalinį sutramdė prižiūrėtojai.

Buvęs vadovas prašė tylėti

Profesinės sąjungos žiniomis įvykį pataisos namų vadovybė pasiūlė nutylėti, tad esą bijodami prarasti darbo vietas gydytojas ir slaugytoja pareiškė, kad pretenzijų nuteistajam neturi. Beje Alytaus pataisoms namams iki šių metų liepos 16 metų vadovavo Kęstutis Jasmontas vasaros viduryje atsistatydinusiam direktoriui buvo pareikšti įtarimai dėl konkurencijos ribojimo vykdant maitinimo paslaugų pirkimus, klastojant maisto atliekų važtaraščius, taip pat naujasis teisingumo ministras Elvinas Jankevičius Jasmontui priekaištų turėjo ir dėl tinkamai neveikiančios daugiau nei milijoną eurų kainavusios ryšio blokavimo sistemos.

REKLAMA
REKLAMA

„Kad pareigūnai ar darbuotojai yra užpuolami tai faktas. Kitą kartą tuometinis mūsų vadovas Kęstutis Jasmontas prašydavo nutylėti tuos faktus. Ir pareigūnas savo teises turėdavo ginti teismuose, o tai kainuoja pinigus“, – sakė jaunesnioji specialistė Jurgita Mancevičienė.

REKLAMA

Nuteistieji tapo agresyvesni

Pareigūnų profesinių sąjungų atstovai tikina, kad pareigūnų užpuolimų atvejai gana dažni, o konfliktai ypač paaštrėjo šią vasarą pataisos įstaigose pradėjus rengti masines kratas. Esą po reidų, kuomet į gyvenamąsias kalinių patalpas įsiveržia keliolika ginkluotų pareigūnų, nuteistieji suagresyvėjo, o atpirkimo ožiais tapo paprasti prižiūrėtojai.

Apie tai, jog jie yra įžeidinėjami, o kartais net mušami, anot profsąjungų, įkalinimo įstaigų vadovai neleidžia prasitarti, mat tai pakenktų reputacijai. Kalėjimų departamento direktorius Robertas Krikštaponis neigia, jog užpuolimų atvejų padaugėjo ir juo labiau jie yra slepiami. Esą šiemet dėl pasipriešinimo pareigūnams vyksta aštuoni ikiteisminiai tyrimai, du buvo nutraukti, vienas jų – būtent incidentas Alytuje. Pasak Krikštaponio slaugės ir gydytojo užpuolimo prokurorai nebetiria, nes nukentėjusieji keitė parodymus, visgi žada, jog įvykį tirs pats departamentas.

REKLAMA
REKLAMA

„Kiekvienas pareigūnas yra ginamas pagal įstatymą, saugomas jo garbė ir orumas. Na, tiesiog nežinau, kodėl čia profsąjungos išreiškė nepasitenkinimą. Tačiau šituo konkrečiu atveju, mes atliekame papildomą patikrinimą, surinksime visą medžiagą ir bus paviešinta“, – teigė Kalėjimų departamento vadovas Robertas Krikštaponis.

Nors štai tokių masinių išpuolių Lietuvos kalėjimuose ir nebūna, atvejų kai prižiūrėtojai yra smarkiai sužalojami neišvengiama. Prieš ketverius metus pareigūnas Marijampolėje buvo taip stipriai sumuštas, jog nebegalėjo tęsti tarnybos. Vilniaus profesinės sąjungos atstovas tikina, jog konfliktus dažnai lemia prižiūrėtojų stygius. Štai Alytuje 700-ams nuteistųjų vos 12-13 prižiūrėtojų. Naktinėje pamainoje dirba ir dar mažiau pareigūnų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vėl pareigūnai įkalinimo įstaigose vaikšto po vieną. Mūsų nuomone to neturėtų būti. Kalinių toje vietoje būna po 30-50, tai ką vienas pareigūnas gali padaryti prieš 50“, – sakė profesinės sąjungos atstovas Vitalijus Jagminas.

Anot Kalėjimų departamento, po šalies įkalinimo įstaigas nuolat važinėja viešosios saugumo tarnybos būriai, visgi konkrečiame kalėjime ar pataisos namuose jie neužsibūna ir nebudi, tad prižiūrėtojai ir toliau paliekami dirbti pavieniui. Profesinės sąjungos skundžiasi, kad pareigūnams trūksta ir priemonių apsiginti.

„Šiais metais pataisos įstaigos gavo papildomai elektrošokų, liemenių, dujokaukių. Šiuo metu vyksta pirkimas vaizdo registratorių, tai tomis priemonėmis, kuriomis galime aprūpinti mes aprūpiname. Be to kiekviena įstaiga individualiai įsigyja tam tikras apsaugos priemones“, – kalbėjo R. Krikštaponis.

REKLAMA

Serga pavojingomis ligomis

Beje, paaiškėjo, kad prieš savaitę tose pačiuose Alytaus pataisos namuose nuteistasis įkando pareigūnui į pirštą. Ir nors tokios išpuolis pavojaus gyvybei nesukėlė, šioje įkalinimo įstaigoje nemaža dalis kalinčiųjų yra užsikrėtė ŽIV virusu.

„Toje įkalinimo įstaigoje išties daug asmenų yra infekuotų tam tikromis ligomis ir jie laisvai juda įstaigoje. Mes kėlėme klausimą, kad būtų apribota jų judėjimo laisvė, kol yra bent jau taikomas priverstinis gydymas“, – teigė V. Jagminas.

Pokyčių laukiančios profesinės sąjungos žada protesto akcijas. Skundžiamasi ne tik pavojingomis sąlygomis, inventoriaus trūkumu, bet ir algomis. Žemiausios grandies įkalinimų įstaigų darbuotojų alga nesiekia 500 eurų. Iš viso sistemoje dirba 3300 pareigūnų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų