REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kova dėl paskutinės Sirijos sukilėlių tvirtovės – Idlibo – supriešino ir taip ne pačius geriausius diplomatijos ryšius išgyvenančias Rusiją ir JAV. Į atvirų „perspėjimų“ savaitgalį įsitraukė ir Turkija prabilusi apie „katastrofiškas galimo puolimo pasekmes“.

Kova dėl paskutinės Sirijos sukilėlių tvirtovės – Idlibo – supriešino ir taip ne pačius geriausius diplomatijos ryšius išgyvenančias Rusiją ir JAV. Į atvirų „perspėjimų“ savaitgalį įsitraukė ir Turkija prabilusi apie „katastrofiškas galimo puolimo pasekmes“.

REKLAMA

JAV šios savaitės pabaigoje perspėjo Rusiją, jog nebus dvejojama dėl „stipraus karinio atsako“ prieš Sirijos prezidento Basharo al Assado režimą, jeigu šis panaudos cheminį ginklą bandydamas atsiimti vieną iš paskutiniųjų Sirijos opozicijos kontroliuojamų provincijų, praneša „Bloomberg“.

Sirijos pajėgos, remiamos Rusijos, apsupo paskutinę sukilėlių tvirtovę – Idlibo provinciją, ir ruošiasi lemiamam šturmui.

JAV perspėjo Rusiją dėl galimų Sirijos veiksmų

Remiantis anoniminiais JAV valdžios atstovais „Bloomberg“ skelbia, kad B. Assadas gali planuoti panaudoti cheminį ginklą Idlibo provincijoje, kuri yra netoli Sirijos sienos su Turkija.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešama, kad Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas susitikimo Ženevoje metu rugpjūčio 23-ąją pareiškė Rusijos diplomatui Nikolajui Patruševui, kad Vašingtonas yra pasirengęs atsakyti „galingiau negu kada anksčiau“, jeigu reikės bausti B. Assadą dėl cheminių ginklų panaudojimo.

REKLAMA

JAV prezidentas Donaldas Trumpas yra pažadėjęs smogti B. Assado pajėgoms už kiekvieną cheminio ginklo panaudojimą ir jau dukart išpildė savo pažadą. Tiesa, kol kas JAV bombardavimas nepasižymėjo didele griaunamąja jėga ar režimo nuostoliais. Tuomet Rusija buvo apkaltinta netiesiogiai prisidėjusi prie cheminio ginklo panaudojimo, ar, bent jau, nesiėmusi reikiamų veiksmų sužiūrėti savo sąjungininkę Siriją.

Maskva į J. Boltono pareiškimus atsakė rugpjūčio 25-ąją, perspėjusi Vašingtoną dėl „neapgalvotų“ veiksmų Sirijoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes perspėjame amerikiečius ir jų sąjungininkes prieš imantis naujų neapgalvotų veiksmų Sirijoje“, – pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas.

Rusijos gynybos ministerija tuo pačiu dar išplatino pranešimą, kad Sirijos opozicijos smogikai Idlibe planuoja cheminio ginklo išpuolio inscenizaciją, kad vėliau galėtų apkaltinti valdžios pajėgas.

J. Boltonas, tiesa, tik atkartojo praėjusią savaitę nuskambėjusį bendrą JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos pareiškimą, kuriame Sirija buvo perspėta nenaudoti cheminio ginklo bandant atsiimti Idlibo provinciją.

Turkija: karinių priemonių panaudojimas ten sukeltų katastrofą

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu penktadienį perspėjo, kad kariniai veiksmai perimant Sirijos paskutinę sukilėlių kontroliuojamą Idlibo provinciją sukels katastrofą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sprendimas karinėmis priemonėmis ten sukeltų katastrofą“, – sakė M. Cavusoglu per per spaudos konferenciją Maskvoje, kur taip pat dalyvavo jo Rusijos kolega Sergejus Lavrovas.

„Tai sukeltų katastrofą ne tik Idlibo regionui, bet ir visos Sirijos ateičiai, o susirėmimai galėtų užsitęsti ilgai“, – kalbėjo jis.

Ministras taip pat perspėjo dėl pavojaus daugybei civilių gyventojų regione. „Civiliai gyventojai nukentės. Kur dėsis tie 3,5 mln. civilių?“, – klausė jis.

Pastaruoju metu vis daugiau kalbama apie galimą Rusijos palaikomo Sirijos režimą puolimą šioje šiaurės vakarinėje šalies provincijoje – paskutinėje likusioje sukilėlių tvirtovėje.

REKLAMA

Tačiau, pasak M. Cavusoglu, Turkijos nuomone, „labai svarbu, kad šios radikalios grupuotės, teroristai taptų neveiksmingi“. „Tai yra svarbu ir Turkijai, nes jie yra kitapus mūsų sienos. Pirmiausia jie kelia grėsmę mums“, – kalbėjo Turkijos diplomatijos vadovas.

Idlibas – paskutinė sukilėlių tvirtovė

Džihadistų vadovaujamas aljansas „Hayat Tahrir al Sham“ (HTS) kontroliuoja maždaug 60 procentų šalia Turkijos sienos esančio Idlibo, o likusią jo dalį yra užėmusios Turkijos remiamos sukilėlių grupuotės.

Idlibas yra viena iš vadinamų deeskalavimo zonų, dėl kurių Rusija, Turkija ir Iranas susitarė pernai.

Pasak ekspertų, režimo pajėgos greičiausiai puls nedidelį Idlibo rajoną, o likusios provincijos dalies likimas priklausys nuo Rusijos ir Turkijos susitarimo.

REKLAMA

Rusijos užsienio reikalų ministras S. Lavrovas penktadienį sakė, kad padėtis yra „daugialypė“, ir paragino atskirti „sveiką opoziciją nuo teroristinių struktūrų“. „Kai Idlibe buvo sukurta deeskalavimo zona, niekas nesiūlė, kad ji būtų panaudota teroristų slapstymuisi tarp civilių gyventojų kaip po gyvu skydu, – kalbėjo jis. – Ypač, kai jie ten ramiai nesėdi. Iš ten nuolat rengiami reidai, šaudoma į Sirijos kariuomenės pozicijas“.

Rusija yra pagrindinė Sirijos prezidento Basharo al Assado sąjungininkė, tuo tarpu Ankara remia kai kurias opozicijos grupes, veikiančias Sirijos teritorijose, besiribojančiose su Turkija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų