REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europoje vien šiais metais nuo tymų mirė 37 žmonės, o susirgusiųjų skaičius matuojamas dešimtimis tūkstančių. Medikai skelbia pavojų dėl kylančios tymų epidemijos grėsmės, o ekspertai pažymi ir Rusijos propagandos įtaką paveikiant žmonių nuomonę.

Europoje vien šiais metais nuo tymų mirė 37 žmonės, o susirgusiųjų skaičius matuojamas dešimtimis tūkstančių. Medikai skelbia pavojų dėl kylančios tymų epidemijos grėsmės, o ekspertai pažymi ir Rusijos propagandos įtaką paveikiant žmonių nuomonę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

BBC ir „The Guardian“ skelbiama, kad JAV atliktame socialinių tinklų tyrime ekspertai aptiko kelias paskyras, priklausančias tiems patiems Rusijos troliams, kurie darė poveikį JAV rinkimų metu, ir kuriose gausu informacijos apie vakcinas, o tiksliau, apie tariamą jų žalą. Kai kuriais atvejais troliai specialiai skatindavo ginčus išsakydami ir kardinaliai priešingą nuomonę. 

REKLAMA

JAV Džordžo Vašingtono universiteto mokslininkai šią tendenciją aptiko atsitiktinai. Universiteto tyrėjai sprendė užduotį, kaip pagerinti sveikatos apsaugos darbuotojų komunikaciją viešojoje erdvėje ir diskusijose apie skiepus aptiko krūvas trolių ir botų.

Pasak tyrėjų, rusų troliai „žaidė už abi puses“. Šiuo atveju jų tikslas buvo įžiebti konfliktą tarp kelių pusių, o ne „įrodyti“, jog kažkuri iš jų teisi. Tačiau mokslininkai taip pat yra įsitikinę, kad „žaisdami už abi puses, jie pakerta visuomenės pasitikėjimą vakcinavimu, ir sukelia riziką mūsų visų sveikatai. Virusai nepripažįsta nacionalinių ribų,“ – „The Guardian“ cituojamas profesorius Markas Dredze.

REKLAMA
REKLAMA

Europa susidūrė su tymų protrūkiu ir socialinių tinklų efektu

Šis tyrimas buvo paviešintas tuo pat metu, kai žiniasklaidoje pradėta skelbti apie sunkumus Europoje, kuri susiduriama dėl dešimtmečiais nematyto tymų protrūkio, kurio viena iš pagrindinių priežasčių yra įvardijamas sumažėjęs pasitikėjimas skiepais.

Per pirmuosius šešerius 2018-ųjų mėnesius, užsikrėtusiųjų skaičius Europoje pasiekė 41 tūkst. atvejų, o tai yra daugiau, negu per visus 2017-uosius. Tiesa, reikia atkreipti dėmesį, kad didžioji šių susirgimų dalis tenka ne Europos Sąjungos šalims – Ukrainai ir Serbijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV profesorius Davidas Broniatowskis pažymi ir socialinių tinklų sudaromo burbulo efektą: „nepaisant to, kad absoliuti dauguma amerikiečių pasitiki skiepų efektyvumu ir saugumu, tačiau pažiūrėjus į „Twitter“ susidaro įspūdis, jog vyksta aršūs debatai“.

„Panašu, kad daug antivaxerių žinučių ateina iš paskyrų, kurių kilmė yra visiškai neaiški. Tai gali būti botai, žmonės ar „kyborgai“ – nulaužtos paskyros, kurias kartais perima tie patys automatizuoti botai. Nors ir neįmanoma tiksliai apskaičiuoti, kiek žinučių sugeneruoja botai ir troliai, mūsų skaičiavimai rodo, jog tai yra nemaža interneto diskusijų apie vakcinas dalis,“ – pasakojo jis.

REKLAMA

Panaši situacija yra ir Lietuvoje, jeigu pažvelgtume į „Facebook“ diskusijas, atrodo, jog prieš skiepus pasisakančių yra bent jau ne mažesnis kiekis. Tačiau oficialiais statistiniais duomenimis, kasmetinis savo kūdikius pirmaisiais metais skiepijančių nuo tymų skaičius 2012-2016 metais išaugo nuo 92 iki 96 proc.

Rusijos troliai naudojosi jautriais JAV visuomenei klausimais, tokiais kaip tikėjimas, gyvūnų teisių apsauga, rasių skirtumai, įvairios kitos konspiracijos teorijos. „Ar jūs žinojote, kad yra slapta valdžios duomenų bazė su #Vakcinų-sužalotais-vaikais? #VaccinateUS,“ – rašoma viename jų. Kitas tuo metu skelbia: „#VaccinateUS Jūs negalite paskiepyti nuo kvailumo. Tegul jie miršta nuo tymų, o aš pasisakau už #vakcinavimą!“

REKLAMA

Specialistų nuomone, tokių ir panašių pranešimų dėka Rusijos troliai pasiekia savo tikslą skaldyti visuomenę ir pakirsti bendrą pasitikėjimą vakcinomis. Rusijos propagandos viena iš kertinių užduočių visą laiką ir buvo sukelti Vakarų pasaulyje iliuziją, kad „abejonė viskuo“ yra šių dienų realybė. Aišku, abejones reikia reikšti viskuo, tačiau išskyrus Rusijos valdžios ar jai naudingus pasisakymus.

Kaip buvo vykdomas tyrimas

JAV pradėjo Rusijos trolių socialiniuose tinkluose tyrimą dėl šių kišimosi į prezidento rinkimus, kuriuos laimėjo savo komandos ryšiais su Kremliumi įtariamas Donaldas Trumpas. Viso buvo ištirta net 1,7 mln. „Twitter“ žinučių, išsiųstų 2014-ųjų liepą – 2017-ųjų rugsėjį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes pradėjome tirti Rusijos trolius, nes tyrimo duomenys tapo prieinami sausį, – paaiškino D. Broniatkowskis. – Vienas iš pirmųjų dalykų, kurį mes nustatėme yra tai, kad jie rašė žinutes apie vakcinas daug dažniau už vidutinį „Twitter“ vartotoją.“

Mokslininko teigimu, rusų troliai apie vakcinas „nuomonę“ skleidė apie 22 kartus dažniau už tipinį „Twitter“ vartotoją.

Daktaras Peteris Hotezas, Teksaso vaikų ligoninės vakcinų kūrimo skyriaus direktorius, taip pat auginantis ir autistą sūnų, stebisi, koks „puikiai organizuotas ir sofistikuotas tapo antivaxerių judėjimas“.

Aktyviai socialiniuose tinkluose bendraujantis gydytojas tikina žinantis kelis realius aktyvistus, ir žino būdus, kaip juos galima nutildyti ar jų išvengti. „Tačiau jie yra mažuma, – teigia P. Hotezas. – Dauguma jų tiesiog atsiranda iš niekur, ir aš esu dėl to nustebęs.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų