REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Greitoji, tv3.lt fotomontažas (Nuotr. fotodiena.lt ir 123rf.com)

Liepos 23 d. Elektrėnų sodų bendrijoje esančioje sodyboje nutiko nelaimė, kurios metu, sprogus dujų balionui, moteris apdegė 80 proc. kūno. Įvykio metu buvo sužaloti trys žmonės, iš kurių du – nesunkiai. Labiausiai nukentėjusi Inga Vozbutienė buvo gydoma Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės reanimacijos skyriuje.

6

Liepos 23 d. Elektrėnų sodų bendrijoje esančioje sodyboje nutiko nelaimė, kurios metu, sprogus dujų balionui, moteris apdegė 80 proc. kūno. Įvykio metu buvo sužaloti trys žmonės, iš kurių du – nesunkiai. Labiausiai nukentėjusi Inga Vozbutienė buvo gydoma Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės reanimacijos skyriuje.

REKLAMA

Ieškodamas būdų, kaip galima pagerinti itin sunkią moters būklę, jos vyras Virginijus Vozbutas rado efektyvesnį gydymą suteikiantį aparatą, tačiau ligoninės generaliniam direktoriui delsiant jį priimti ir panaudoti, pacientė rugpjūčio 6 d. mirė.

Anot V. Vozbuto, praėjus dienai po nelaimės, kartu su žmonai Ingai paskirtu chirurgu Dariumi Kubiliumi jis ėmė ieškoti efektyvesnių gydymo galimybių. Kadangi moters būklė buvo itin sunki, nukentėjusiosios vyras klausė gydytojo patarimų, kokiomis priemonėmis būtų galima bent kiek padėti jo žmonai.

REKLAMA
REKLAMA

„Medikai nuogąstavo, kad mano žmonai beveik nėra šansų išgyventi, nors ji buvo sąmoninga. Gyd. D. Kubilius papasakojo, kad pirmiausia ją privalu gydyti kūno nedžiovinančiais hidrokoloidiniais tvarsčiais, kurių ligoninėje, deja, nėra. Jų nupirkome vaistinėje ir perdavėme gydytojams. Taip pat jis pabrėžė, kad Ingai neišvengiamai reikalinga odos persodinimo operacija, tačiau, esant tokiam dideliam kūno nudegimui, sveikos odos tiesiog neužtenka“, – situaciją pasakojo nukentėjusiosios vyras.

REKLAMA

Anot jo, pradėjus ieškoti inovatyvių gydymo būdų, chirurgas papasakojo apie Olandijoje įsikūrusią įmonę „Humeca“, kurios gaminami „Meek“ technologijos aparatai būtų padidinę pacientės šansus pasveikti. Tokio aparato Baltijos šalyse nėra, todėl chirurgas V. Vozbutui rekomendavo susisiekti tiesiogiai su įmone.

„Praėjus 2 dienoms po nelaimės, susisiekėme su olandų kompanija. Sužinojome, kad šis įrenginys yra naudojamas 76 pasaulio šalyse. Sertifikuotai juo naudojasi daugiau nei 400 medicinos centrų, ir juo pavyksta išgydyti net 90 proc. kūno nudegusius pacientus. Tuomet įmonė mus informavo, kad ši technika kainuoja 18 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Iškart sumokėjau šią sumą, tad jau kitą dieną aparatas buvo išsiųstas į Lietuvą. Baiminausi, kad į valstybinę įstaigą atgabenti nupirktą daiktą gali būti sudėtinga, todėl gydytojo D. Kubliaus iniciatyva liepos 27 d. ligoninės juristai suruošė panaudos sutartis, kurias aš iš karto pasirašiau“, – komentavo pacientės vyras.

Kaip teigė V. Vozbutas, liepos 27 d. tuometinis ligoninės generalinis direktorius Algimantas Pamerneckas nepasirašė panaudos sutarties, sakydamas, kad neva pacientė yra beviltiškos būklės, o aparatas jai galimai nebereikalingas. Maža to, gydytoją D. Kubilių jis kaltino ligonio apgaudinėjimu ir tvirtino, kad keturis kartus silpnesnė ligoninėje esanti įranga yra tinkama pacientei gydyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Esu dėkingas dėl ligoninėje žmonai suteiktos priežiūros ir gydymo, dėl to nereiškiu jokių priekaištų. Tačiau generalinio direktoriaus pozicija man yra sunkiai suprantama. Rugpjūčio 2 d. savo iniciatyva įsiprašiau į priėmimą pas ligoninės direktorių A. Parmenecką.

Skubos tvarka jis sukvietė gydytojus D. Kubilių, Sigitą Ryliškį, Rūtą Banytę, reanimacijos skyriaus ved. Luciją Saltanavičienę, direktoriaus pavaduotoją klinikiniam darbui Tatjaną Golubajevą ir teisininkę Dovilę Meškėnaitę.

Susitikimo metu buvo sutarta ir visų dalyvavusiųjų pritarta, kad aparatą „Meek“ galima priimti pagal panaudos sutartį ir esant galimybei panaudoti mano žmonai gydyti. Nereikalavau pinigų, o tiesiog siekiau, kad į ligoninę būtų priimta mano žmonai ir kitiems pacientams reikalinga technika“, – teigė V. Vozbutas.

REKLAMA

Kaip sakė pacientės vyras, tuo priėmimo pokalbis baigėsi, jokie dokumentai nebuvo ruošiami, nors laikas itin spaudė.

„Rugpjūčio 2 d. popiet iš ligoninės administracijos sužinojau, kad generalinis direktorius paprašė atrasti alternatyvų aparatą, kurį ruošėsi įsigyti per viešuosius pirkimus.

Tai būtų užtrukę itin ilgai, o laikas kritinės būklės ištiktai žmonai buvo gyvybiškai svarbus. Todėl tą patį vakarą informavau ligoninės administraciją, kad rugpjūčio 3 d. 8 val. 15 min. atvešiu aparatą. Tik ligoninės juristės dėka aparatas 15 val. buvo priimtas į technikos skyrių, o vėliau išvežtas sterilizuoti“, – pasakojo V. Vozbutas.

REKLAMA

Kaip pasakojo pacientės vyras, aparatą pardavusi įmonė dar liepos 30 d. atsiuntė specialistą, kuris chirurgą apmokė ir buvo pasiruošęs jam asistuoti operacijos metu.

Tačiau, anot jo, nei šio specialisto, nei paties įrenginio ligoninės vadovas nepriėmė. Delsiant tvarkyti juridinius reikalus, pacientės būklė vis blogėjo, organizme prasidėjo infekcija, todėl jai buvo sukelta dirbtinė koma. Nukentėjusioji prarado galimybę laiku gauti gyvybiškai reikalingą pagalbą, naudojant pažangią technologiją.

Rugpjūčio 3 d. aparatas pagaliau buvo priimtas į ligoninę, bet jau buvo per vėlu padėti išgelbėti ligonės gyvybę.

Užsienyje sunkūs pacientai išgydomi

Sunkiai nudegusią pacientę gydęs Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytojas chirurgas D. Kubilius teigė, kad mūsų šalyje trūksta visko, kad itin sunkios būklės nudegimus patyrę pacientai išgyventų: patirties, tinkamos aplinkos ir, žinoma, priemonių. Jo teigimu, nudegimus patyrę pacientai yra paprasčiausiai diskriminuojami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Praktiškai visi ES esantys nudegimo centrai, išskyrus Baltijos šalis, turi „Meek“ odos transplantacijos technologiją. Ji suteikia galimybę savos odos transplantatus skleisti padidinant iki 9 kartų. Be to, ši technologija turi ir kitų reikšmingų ypatybių – mikrotransplantatai fiksuojami prie specialių tvarsčių, o skeltos odos transplantatus galima imti netgi iš sunkiai pasiekiamų vietų“, – tvirtino chirurgas.

Odos transplantacija yra būtina sąlyga, kad stipriai nudegęs pacientas galėtų išgyventi. D. Kubiliaus teigimu, jeigu „Meek“ transplantacijos įranga būtų laiku pasiekusi ligoninę, kova dėl pacientės gyvybės būtų turėjusi realų pagrindą, t. y. būtų pradėta gydyti ligos priežastis. Anot jo, patyrusiuose centruose, sistemingai gydant net ir labai sunkiai nudegusius pacientus, jie yra pagydomi daugeliu atvejų. Apie tai nudegimų gydytojai referuoja profesiniuose straipsniuose iš ES šalių ir viso pasaulio.

Šis tekstas buvo išplatintas kaip „Maniac“ agentūros pranešimas spaudai. Portalas tv3.lt susisiekė su Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės vadovybe dėl išsamesnio komentaro, tekstas bus pildomas.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų