REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
101
Mokymasis namuose (nuotr. 123rf.com)

Artėjant mokslo metams, svarbu pasirūpinti tinkama moksleivio darbo vietą namuose, informuoja Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

101

Artėjant mokslo metams, svarbu pasirūpinti tinkama moksleivio darbo vietą namuose, informuoja Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

REKLAMA

Juk čia ruošdamas pamokas, skaitydamas, piešdamas, vaikas praleis nemažai laiko. Per aukštas stalas, vaiko ūgiui nepritaikyta kėdė, ar prastas apšvietimas gali sąlygoti sveikatos sutrikimus.

Darbo stalas turėtų būti bent 70 cm ilgio ir 50 cm pločio. Stalo aukštis vaikui tinkamas, jei tiesiai sėdėdamas ir atsirėmęs alkūnėmis į stalo paviršių, rodomuoju pirštu jis pasiekia išorinį akies kraštą, o jo pečiai nepakyla. Kėdė turi atitikti vaiko ūgį ir turėti aukštą atlošą, atitinkantį vaiko stuburo fiziologinius linkius.

Geriausiai pirkti tokią, kurios atlošo aukštį, linkį nugarai, alkūnramsčius galima reguliuoti. Taisyklingai sėdint prie stalo:

REKLAMA
REKLAMA

nugara turi būti tiesi,

pečiai laisvai nuleisti,

pėdos tvirtai remiasi į grindis (jei pradinukas sėdėdamas grindų nesiekia, galima pakišti po kojomis žemą suolelį),

REKLAMA

rankos sulenktos per alkūnes laisvai guli ant stalo lygiagrečiai grindims.

Jau nuo pirmos klasės svarbu mokyti vaiką taisyklingos laikysenos prie stalo. Tėvai turėtų žiūrėti, kad vaikas nepersikreiptų, neužgultų stalo, nesėdėtų sukryžiavęs kojų po savimi.

Dėl netaisyklingos sėdėsenos ilgainiui gali vystytis kaulų ir raumenų sistemos ligos, iškrypti stuburas, atsirasti menčių ir pečių lanko asimetrija.

Jeigu sėdint kūprinamasi, spaudžiami pilvo, krūtinės organai, gali pakisti širdies pakrypimo kampas, sutrikti plaučių darbas, blogiau pasisavinamas deguonis.

REKLAMA
REKLAMA

Ne mažiau svarbus ir darbo vietos apšvietimas. Geriausia stalą kambaryje statyti taip, kad natūralūs apšvietimas kristų iš kairės, jei vaikas dešiniarankis, arba iš dešinės – jei vaikas kairiarankis. Tuomet išvengsime šešėliavimo darbo vietoje.

Sutemus, būtinas ne tik bendras kambario apšvietimas, bet ir vietinis – stalinė lempa.

Jei ant vaiko darbo stalo yra kompiuteris, jo ekranas turi būti įrengtas taip, kad į jį nekristų tiesioginiai saulės spinduliai. Nuo ekrano atsispindėjusi šviesa gali pakenkti regėjimui. Ant kambario langų turėtų būti užuolaidos arba žaliuzės, saugančios nuo tiesioginių saulės spindulių.

Geriausias atstumas nuo akių iki ekrano yra 60 - 70 cm, o akių linija su ekrano plokštuma turi sudaryti 70 - 90° kampą.

Svarbu, kad prie stalo vaikas nesėdėtų per ilgai. Pradinukams rekomenduojam daryti pertraukas kas 15 - 20 minučių, vyresniems moksleiviams – ne rečiau kaip kas 45 minutes. Per pertrauką būtina pajudėti, pažiūrėti į tolį, galima padaryti keletą mankštos pratimų akims, nugarai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų