REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Režisieriaus Emilio Vėlyvio Turgelių Švč. Mergalės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje surengta provokacija sulaukė ir Rusijos propagandos dėmesio. Rusijos žiniasklaida prisiminė „Pussy Riot“ skandalą ir bandė sukiršinti lenkų tautinę mažumą su lietuviais.

Režisieriaus Emilio Vėlyvio Turgelių Švč. Mergalės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje surengta provokacija sulaukė ir Rusijos propagandos dėmesio. Rusijos žiniasklaida prisiminė „Pussy Riot“ skandalą ir bandė sukiršinti lenkų tautinę mažumą su lietuviais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per Žolines filmo „Zero“ surengtą reklaminę provokaciją Rusijos propaganda pasigavo jau kitą dieną. Per nacionalinę televiziją „Россия“ žinių laidoje laidos vedėjas iš karto E. Vėlyvio akciją išvadino šlykščia ir piktinosi, kad Vakarai taiko dvigubus standartus Rusijai, kuri nuteisė prieš Putiną akciją surengusias „Pussy Riot“ merginas.

REKLAMA

Po viso pasaulio pasmerkimo, Rusijos televizijos žurnalistai savai auditorijai siekia įrodyti, kad kitos demokratinės šalys ne ką geresnės ir panašius bandymus vadina išpuoliais prieš bažnyčią. O tam pasitelkia ne kartą palankiai Kremliaus propagandinių kanalų cituojama, buvusi„Pervyj Baltyskij kanal“ žurnalistė, o dabar su Valdemaro Tomaševskio bloku Vilniaus miesto taryboje dirbanti Romualda Poševeckaja.

Piktinasi dvigubais standartais

„Tik „Pussy Riot“ taip vadinamos demokratinės šalys išteisino, o čia jau viskas kitaip ir reikalavimas perduoti tirti pareigūnams ir teismui. Taigi kaip tai suprasti, vėl dvigubi standartai?“, - klausia žinių vedėjas.

REKLAMA
REKLAMA

„Žinoma“, - jam atsakė kita kanalo žurnalistė. Ji paaiškina, kad Vitalijus Cololo bažnyčioje perskaitė pasityčiojančią maldą. Tai buvo skandalingojo Emilio Vėlyvio filmo „Zero“ reklama, o vieta ir laikas pasirinktas neatsitiktinai, nes Lietuva ruošiasi vienam didžiausių katalikų pasaulyje švenčių – popiežiaus atvykimui. Todėl akcija tikrai netinkama. „Mes milijonus leidžiame pasiruošimui popiežiaus vizitui, mes valstybiniu lygiu kitoms šalims rodome savo šventumą, o kas atsitiko? Tai trolinimas, pokštas? Tai žmonių įžeidimas, pasityčiojimas iš religinių jausmų ir neapykantos kurstymas“, - piktinosi Vilniaus miesto tarybos narė lenkų rinkimų akciją atstovaujanti Romualda Poševeckaja, kurią dažnai cituoja Kremliaus propagandiniai kanalai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bando lenkus sukiršinti su lietuviais

Toliau reportaže propagandinio kanalo žurnalistai kalbino ekspertus, kurie savo pasisakymais bandė įžiebti nesantaiką tarp lenkų ir lietuvių tautų.

„Šioje akcijoje yra politinė potekstė, nes prieš popiežiaus vizitą, buvo pasirinkta lenkų tankiai apgyvendinta teritorija. Todėl tokia įžeidžianti akcija gali sukelti lenkų pasipiktinimą lietuviais“, - tvirtina Georgijus Fiodorovas, socialinių ir politinių tyrimų fondo prezidentas.

Nors Lietuvoje niekas apie politinę potekstę net nekalba, Rusijos propaganda lenkams priminė senas nuoskaudas. „Lenkai yra didžiausia tautinė mažuma Lietuvoje, o jų pasipiktinimą kelia ir lenkiškų gatvių pavadinimų keitimas į lietuvių kalbą“, - savo reportaže dėstė „Россия“ žurnalistai.

REKLAMA

Rusijos žurnalistai kelia klausimą, kaip į tai sureaguos kitos ES valstybės ir piktinasi, kad ši E. Vėlyvio filmo akcija nesulaukia Vakarų valstybių nepasitenkinimo ar protestų. „Kai „Pussy Riot“ surengė akciją Rusijoje, Vakarai kalbėjo, kai tai meninė akcija ir už ją negalima bausti. Kai buvo baudžiamos „Pussy Riot“ vakarai kalbėjo, kai tai išpuolis prieš žodžio laisvę, o čia retorika jau visai kita. Štai Lietuvoje niekas komikų negynė, niekas nesakė, kad tai meninė talentingų jaunų žmonių akcija“, - dėstė „Россия“ žurnalistai.

REKLAMA

Rusijos propagandiniai kanalai dažnai stengiasi pasinaudoti aistras keliančiais Lietuvos įvykiais ir taip sukelti kitataučių nepasitenkinimą Lietuvos valdžia ir sukiršinti su lietuvių tauta.

Ypač didelį dėmesį jie skiria lenkų tautinei mažumai, mat jie itin dažnai žiūri Rusijos nacionalinius TV kanalus.

Lietuva jau ne kartą kalbėjo ir su kitomis Baltijos šalimis kuria tautinėms mažumoms skirtą kanalą, kuris galėtų būti atsvara Kremliaus propagandai.

Rusijos kanalo reportažas: 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų