REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
 Gyvybės kaina – 1000 eurų: insultą patyrusi moteris užstrigo skurdo spąstuose (nuotr. VK.com)

Paprasto žmogaus likimas dažnai tampa biurokratinių užgaidų ir taisyklių įkaitu. Tuo galėjo įsitikinti viena rusė, kuri Moldovoje patyrė insultą ir liko be būtino gydymo. Moteris neturėjo kelionės draudimo, jai padėti niekuo negali vietos diplomatai, o privačiam gydymui pinigų artimieji neturi.

15

Paprasto žmogaus likimas dažnai tampa biurokratinių užgaidų ir taisyklių įkaitu. Tuo galėjo įsitikinti viena rusė, kuri Moldovoje patyrė insultą ir liko be būtino gydymo. Moteris neturėjo kelionės draudimo, jai padėti niekuo negali vietos diplomatai, o privačiam gydymui pinigų artimieji neturi.

REKLAMA

Tuo metu, kuomet Rusijos užsienio reikalų ministerija meta visas pajėgas išgelbėti JAV suimtą šnipę Mariją Butiną, Moldovos sostinėje jau beveik mėnesį už savo gyvybę kovoja 35-erių Tepluchino kaimo (Pskovo rajonas) gyventoja Irina Losiakova. Skirtingai nuo M. Butinos, vargšės moters palaikymui nėra organizuojamos akcijos internete, jau nekalbant apie jos pargabenimą į tėvynę, rašoma „Novaja Gazeta“.

Kaina – 1000 eurų

Liepos pradžioje I. Losiakova kartu su savo moldavu draugu išvyko atostogų į Kišiniovą. Jauna moteris netikėtai atsidūrė reanimacijoje, o vėliau ir neurochirurginiame vietos ligoninės skyriuje, kur jai buvo nustatytas insultas. Medikai diagnozavo, kad į galvos smegenis išsiliejo kraujas – būtina operacija.

REKLAMA
REKLAMA

Irinos motina sako, kad moteriai buvo pasiūlyta skubi kaukolės trepanacijos operacija. Tačiau ji neturėjo draudimo, todėl iš artimųjų buvo paprašyta susimokėti 1 tūkst. eurų. „Neurochirurgas sutiko atlikti operaciją nemokamai, tačiau ligoninės vyr. gydytojas buvo kategoriškas ir uždraudė. Pas mane ir vyrą kaime darbo nėra. Kiek galėjom, išsiuntėm… Ligoninės vadovybė pareiškė: vežkite ją į Rusiją, tegul ten ir gydo“, – pasakojo ji. Ir perkėlė ją iš reanimacijos į paprastą palatą. Iš ten ją ir pasiėmė draugas, kuriam teko atsakomybė nugabenti faktiškai be sąmonės esančią draugę į Rusiją.

REKLAMA

Medikai iškart perspėjo, kad skrydžio lėktuvu ligonė gali neatlaikyti, todėl buvo nuspręsta ją autobusu vežti maršrutu Kišiniovas – Sankt Peterburgas (kelionė turėjo trukti 31 valandą).

Po poros valandų Irinai iš burnos pasipylė putos, ji nieko nebematė ir nebegirdėjo. Greitąja moteris buvo grąžinta į moldavų ligoninės reanimaciją. Tuo metu ji jau buvo komoje.

Tačiau ligoninės pozicija nepasikeitė – „pinigai iš ryto, kėdės vakare“.

„Iš pradžių operaciją sutiko daryti tik į pačią ligoninę atvykus motinai ir pasirašius dokumentus, – pasakoja motina Marija Safronova. – Kol aš tvarkiausi dokumentus pasui į užsienį ir rinkau pinigus bilietui, dukters būklė pablogėjo. Dabar ji jau atsigavusi iš komos, tačiau manęs neatpažįsta.“

REKLAMA
REKLAMA

Jau atvykus į Kišiniovą šio mėnesio pradžioje Mariną Safronovą informavo: operacija tokios būklės pacientei yra neįmanoma. Nuo tol moteris tiesiog laukia ligoninėje šalia dukters lovos ir negali niekaip paveikti įvykių eigos.

Diplomatai: tai patinė situacija

„Novaja Gazeta“ pažymima, kad kaip išspręsti susidariusią situaciją negali paaiškinti net Rusijos atstovybėje Moldovoje. Artimieji tvirtina, kad kreipėsi į įvairias institucijas savo šalyje, tačiau jokio atsako nesulaukė. Neoficialiuose pokalbiuose jiems buvo pasakyta, kad „jeigu jau mergina neturi draudimo, tai niekuo padėti ir negalim“.

Diplomatų atsakymas, ką daryti žmogui tokioje situacijoje buvo ilgas ir labai miglotas. Leidiniui vienas iš Rusijos atstovų Moldovoje aiškino, kad pagal teisės aktus ši situacija yra „patinė“. Dėl prieš kelionę nesusitvarkyto draudimo moters kratosi tiek moldavų medicinos institucijos, tiek pačių rusų atstovai, kurie pagal įstatymus „negali išsiųsti lėktuvo su specialia įranga“. Anot diplomato, moteriai turėtų būti suteikta visa būtinoji pagalba neimant už tai pinigų, nes „galioja NVS susitarimai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Rusijos atstovų, moterį prižiūrintys moldavų medikai jos būklę vertina kaip „sunkią“, todėl dabar laukia galimo pagerėjimo. Jeigu, „susiklosčius palankioms aplinkybėms“, moters būklė pagerės, tai jai bus daroma operacija vietoje. Kas pasikeitė, ir kas apmokės išlaidas, diplomatai paaiškinti negalėjo.

Nepaisant to, net jei moters būklė pagerėtų (o ji šiuo metu tik blogėja), tai Kišiniovo ligoninėje nėra brangiai kainuojančios aparatūros, užtikrinančios tinkamą pooperacinį gydymą, todėl jos transportavimo į Rusiją klausimas išlieka aktualus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų