REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
26
Sara Brooks

Norite įrodymų, kad soliariumai sukelia vėžį? Šešeriems metams praėjus po to, kai dviejų vaikų mama Sarah vieną kartą nuėjo į soliariumą, kad vestuvių metu būtų įdegusi, jai išsivystė odos vėžys, kuris išsiplėtė į smegenis. Gydytojai sako, kad šie dalykai gali būti susiję, rašoma dailymail.co.uk.

26

Norite įrodymų, kad soliariumai sukelia vėžį? Šešeriems metams praėjus po to, kai dviejų vaikų mama Sarah vieną kartą nuėjo į soliariumą, kad vestuvių metu būtų įdegusi, jai išsivystė odos vėžys, kuris išsiplėtė į smegenis. Gydytojai sako, kad šie dalykai gali būti susiję, rašoma dailymail.co.uk.

REKLAMA

Sarah Brookes kaskart gatve eidama pro soliariumą turi numaldyti norą užeiti į vidų ir paprašyti jų sustabdyti veiklą.

41-erių metų Sarah, dviejų vaikų mama iš Bredfordo, Vakarų Jorkšyro grafystės Anglijoje, labai norėtų, kad komerciniai soliariumai būtų apskritai uždrausti. Jai pačiai išsivystė piktybinė melanoma – pavojingiausia odos vėžio forma – ir ji mano, kad už tai atsakingi soliariumai.

Ruošėsi vestuvėms 

Sarah‘ai niekada nepatiko gulinėti saulėkaitoje, tačiau prieš šešerius metus ji soliariume užsisakė įdegio sesiją, draugei paprašius jos vestuvėse būti pamerge. Draugė pasiūlė visoms pamergėms įdegti, kad vestuvių dieną nebūtų baltų kaip sūris veidų.

REKLAMA
REKLAMA

„Ironiška, kad aš visada vengiau saulės – mano šeima mane vadindavo vampyru, nes visuomet buvau labai balta.“ – pasakoja Sarah, kuri gyvena savo vyru 43-ejų metų Darrenu ir dviem sūnumis – penkiolikmečiu Morganu ir dvylikamečiu Masonu. – „Vaikus kiekvieną kartą tiesiog apipildavau kremu nuo saulės. O draugės vestuvėms nesirinkau purškiamo įdegio, nes esu alergiška daugeliui odos priežiūros produktų ir makiažo priemonių ir nenorėjau į vestuves eiti su alergine reakcija.“

REKLAMA

Todėl, nors ir nenoromis, Sarah sutiko su 10 soliariumo sesijų po 3 minutes – įdegį apmokėjo nuotaka.

Gali sukelti žalą sveikatai

Šio sprendimo dabar ji labai gailisi. Soliariumai Jungtinėje Karalystėje dažnai reklamuojami kaip būdas „saugiai įdegti“. Tačiau Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra UV įdegį sukeliančius įrenginius priskyrė „žmonėms kancerogeniniams“ – tai ta pati kategorija, kuriai priskiriamas rūkymas ir asbestas. Taip pat agentūra teigia, kad pakanka įrodymų, jog soliariumai sukelia melanomą – kuo jaunesni žmonės jais naudojasi ir kuo anksčiau jie pradeda, tuo didesnis kyla pavojus.

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulio sveikatos organizacija tuo tarpu sako, kad „soliariumų spinduliuotė gali sąlygoti žalą sveikatai, kuri prilyginama natūralios saulės daromai žalai – ypatingai šviesios odos žmonėms, kurie soliariumais naudojasi nuolat.“

Sarah teigia, kad kai ji ėjo į soliariumą, niekas jai nepateikė jokios įspėjamosios informacijos ir nepatarė pasitepti kremu nuo saulės.

„Man tik davė apsauginius akinius, ir tiek.“ Sarah prisimena, kad stovima soliariumo būdelė kėlė uždarų patalpų baimės jausmą: „Tada užsidega šviesos vamzdžiai ir būna labai karšta mažoje erdvėje. Nepaisant dešimties sesijų, turbūt vis tiek buvau labiau išblyškusi nei kiti žmonės vestuvėse, nes mano oda visada buvo labai balta.“ – sako ji. Po šių vestuvių Sarah daugiau niekada nesinaudojo soliariumu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kraujas iš ausies

Po ketverių metų, 2016-aisias, ji automobiliu važiavo kartu su sūnumi Morganu, kai jis pastebėjo, kad kraujuoja mamos ausis – nuo viršaus link pakaušio. „Atsimenu tikslius jo žodžius: „Mama, fu, kaip šlykštu.“ Nuėjau į vaistinę, man pasakė, kad turbūt infekcija ir kad jei pradės kaisti, kreipčiausi į gydytoją. Nepradėjo, todėl apie tai pamiršau.“

Po keturių mėnesių Sarah‘os mama atkreipė dėmesį į tą pačią vietą – ji atrodė kaip gumbelis. Šįkart Sarah nuėjo pas šeimos gydytoją, kuris patikrinęs dabar jau žirnio dydžio gumbelį nukreipė pas dermatologą.

Po dviejų savaičių „St Luke“ ligoninėje Bredforde Sarah‘ai buvo pranešta, kad reikės biopsijos. Sarah prisimena: „Dermatologas sakė, kad jie taip nerimavo, kad norėjo biopsiją atlikti ten pat, tą pačią dieną.“

REKLAMA

Po keleto dienų Sarah gavo laišką su kvietimu apsilankyti pas savo konsultantą. Žinios šokiravo: Sarah‘ai buvo išsivysčiusi piktybinė melanoma, kuri išsiplėtė į limfmazgius ir jai reikėjo pašalinti dalį ausies. „Negalėjau patikėti – niekuomet net neprisėsdavau saulėje.“ – sako ji.

Rimčiausia odos vėžio forma 

„25-ais procentais atvejų melanoma susiformuoja iš besikeičiančio apgamo“ – aiškina dr. Christianas Aldridge‘as, „Prince Charles“ ligoninės Merter Tidvilyje dermatologas, nevyriausybinės organizacijos „Melanoma UK“ konsultantas ir Velso odos vėžio ekspertų konsultacinės grupės vadovas. – „o likusi dalis – iš įprastai atrodančios odos. Atidžiausiai reikia stebėti jau esančių apgamų dydžio, formos ir spalvos pasikeitimų arba per trumpą laiką susiformavusių naujų pigmetinių žaizdelių. Vėlyvųjų stadijų melanoma pasižymi kraujavimu.“

Melanoma yra rimčiausia odos vėžio forma – ji dažniau ima plėstis ir gali susiformuoti praėjus daugeliui metų po kenksmingo poveikio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų