REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Pora (nuotr. 123rf.com)

Seksualinis nesuderinamumas, pasirodo, viena iš dažniausių problemų, lemiančių porų nesutarimus ar net skyrybas. Deja, tačiau didžioji dalis šeimų apie tai kalba retai arba net neišsiaiškina, kokia yra tikroji jų nesutarimų priežastis. Apie šią dažną šeimų problemą kalba porų psichologas, šeimų išsaugojimo specialistas Mykolas Truncė.

15

Seksualinis nesuderinamumas, pasirodo, viena iš dažniausių problemų, lemiančių porų nesutarimus ar net skyrybas. Deja, tačiau didžioji dalis šeimų apie tai kalba retai arba net neišsiaiškina, kokia yra tikroji jų nesutarimų priežastis. Apie šią dažną šeimų problemą kalba porų psichologas, šeimų išsaugojimo specialistas Mykolas Truncė.

REKLAMA

Seksualinis nesuderinamumas – tai vieno ar abiejų partnerių seksualinis nepasitenkinimas dėl seksualinio poreikio nepatenkinimo. Specialistas atkreipia dėmesį, kad jei bent vienas iš partnerių tai jaučia, reiškia, kad poroje neturite pakankamai žinių bei gebėjimų vienas kitam suteikti seksualinį pasitenkinimą.

Konfliktai, dėl kurių sukama į kairę

Atlikus tarptautinį tyrimą, apėmusį 26 šalis („Pasaulinis seksualinio elgesio tyrimas“) buvo nustatyta, kad 40 proc. vyrų ir 20 proc. moterų patiria nepasitenkinimą esama partneryste ir bent kartą turėjo nesantuokinį seksą. Taip pat mažiausias pasitenkinimas seksualiniais santykiais nustatytas 35-49 metų amžiaus partneriams, todėl šiais gyvenimo metais ištikimybei kyla didžiausias pavojus.

REKLAMA
REKLAMA

Porų psichologo teigimu, norint išvengti šių nemalonumų santykiuose ir siekiant abipusio seksualinio pasitenkinimo, partneriai privalo išspręsti tris esminius konfliktus ir rasti išeitis, kaip suderinti abiejų norus:

REKLAMA

1. Vyro dažnai – moters retai. Vyrai užsiimti seksu nori dažniau, nei moterys ir tai yra susiję su skirtinga lyčių fiziologija.

2. Vyro greitai – moters ilgai. Gamtos yra sukurta taip, kad vyras greičiau pasiekia orgazmą, nei moteris. Vidutinis vyro laikas nuo sueities pradžios iki orgazmo yra 2-4 minutės. Per šį laiką moteris nespėja susijaudinti ir patirti orgazmo.

3. Vyro kitaip – moters saugiai. Vyras, nepatirdamas visiško seksualinio pasitenkinimo ieško išeičių ir jo dėmesį patraukia pornografija. Ten jis pamato reklamines viliones, kurias nori išbandyti su žmona. Partnerė arba nenori būti „pasileidusi“, arba nėra laisva lovoje, tad nori, kad seksas tarp jų būtų saugus.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei partneriai nėra išsprendę šių trijų konfliktų abipusio laimėjimo būdu – vieno ar abiejų seksualinis nepasitenkinimas garantuotas“, – nurodo Mykolas Truncė.

Ką pasako partnerio elgesys?

Sutuoktiniai ar partneriai tarpusavyje konfliktuoja dėl daugelio priežasčių: tarpusavio bendravimo, sekso, vaikų, buitinių problemų, finansų. Vis dėlto, pasak specialisto, dažniausia skyrybų priežastis yra nesutarimai dėl pajamų ir turto valdymo, o antroji pagal dažnumą – būtent seksualinis nepasitenkinimas, nesuderinamumas.

Moteriai seksualinio nesuderinamumo požymiai pasireiškia emociniu nestabilumu, nuotaikų kaita, pretenzijomis vyrui, jo kaltinimais bei žeminimu. Ilgainiui šios emocijos aprimsta ir moteris vyrui tampa abejinga, užsidariusi savyje, pasiekiamas lūžio taškas, kada moteris praranda bet kokią viltį jausti pasitenkinimą santykiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot porų psichologo, vyrams seksualinis nesuderinamumas taip pat pasireiškia emociniu nestabilumu, nepagarba žmonai, priekaištais, atsisakymu dėti pastangas įgyvendinti žmonos prašymus. Abiems partneriams vėliau viskas gali baigtis neištikimybe.

„Daugelis žmonių tikisi, kad stipri seksualinė trauka, vyravusi santykių pradžioje, išliks visą laiką, tačiau ji bet kokiu atveju palaipsniui blėsta. Svarbiausias dalykas stipriai šeimai ir darniems santykiams yra emocinė trauka, kadangi jai pranykus, išblėsta ir intymus ryšys. Kitaip tariant, jei nenorime net žiūrėti vienas į kitą, joks seksas ir seksualinis pasitenkinimas tarp sutuoktinių nėra įmanomas“, – tikina porų psichologas.

REKLAMA

Kaip suderinti seksualinius poreikius

Specialistas pabrėžia, kad tiek vyro, tiek moters poreikiai – emocinė trauka ir seksualinis pasitenkinimas, yra sėkmingų santykių pagrindas. „Tam, kad vyras ir žmona turės skirtingus seksualinius poreikius yra normalu. Vis dėlto, nenormalu nesuderinti tų poreikių ir nedėti pastangų pasiekti abipusį seksualinį pasitenkinimą“, – sako šeimų išsaugojimo specialistas.

Psichologas Mykolas Truncė pateikia sprendimo būdus ir sąlygas, kurios poroje gali padėti pasiekti abipusį seksualinį suderinamumą, išsaugoti šeimą ir išvengti skyrybų:

1. Partneriai turi sukurti saugią mylėjimosi erdvę. Tai labiausiai svarbu žmonai, kuri nori jaustis saugi įsileisdama vyrą į save. Jei ji negerbia vyro arba net nekenčia jo už tai, ką jis jai padarė (ar nepadarė), ji nesijaus saugi su tokiu vyru ir nenorės su juo mylėtis.

REKLAMA

2. Pagarbiai bendrauti mylėjimosi ir kitu metu. Ir vienam ir kitam labai svarbu, kad nebūtų žeminami, menkinami dėl to, kad vyksta lovoje. Jei tokių įžeidimų išgirsta, noras mylėtis nyksta.

3. Susitarti dėl mylėjimosi dažnumo trukmės ir kokybės. Jei sutuoktiniai nesusitars, tai seksualinis nepasitenkinimas gali paskatinti vieną kurį pasukti į kairę ir net suardyti šeimą.

4. Sutuoktiniai turi sukurti stiprią tarpusavio intymią trauką. Jei tokia trauka bus, abu norės mylėtis. Jei tokios traukos nebus, vienas ar abu jaus seksualinį nepasitenkinimą.

5. Vyras turi sukelti žmonos norą mylėtis. Tam jis turi pradėti ruošti žmoną sueičiai žymiai anksčiau, nei abu atsigula į lovą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Vyras turi sužadinti žmonos geismą. Dažna vyrų klaida – per greitai įeina į moterį. Vyras jau „dega“, o žmonai tam reikia daugiau laiko.

7. Sutuoktiniai abu turi siekti Abipusio seksualinio pasitenkinimo. Apie seksualinius poreikius ir jų patenkinimą abu turi kalbėtis. Jei žmona imituoja orgazmą, vyras mano, jog viskas yra gerai ir nesistengia dėl žmonos. Žmona eilę metų nepatirdama orgazmo pradeda priekaištauti vyrui, jį menkinti kitose srityse. Priekaištai, pažeminimai, kaltinimai, įskaudinimai naikina emocinę trauką, kuri užleidžia vietą emociniam atstūmimui ir santuokos nebėra.

8. Vyras turi patenkinti Žmonos intymumo poreikį po mylėjimosi. Žmonai yra daug svarbiau intymus ryšys nei seksualinis ryšys. Jei vyras nori, kad žmonai neskaudėtų galvos, jis turi rūpintis ja ir po sueities nenusisukti nuo žmonos, o ją apkabinti, paglostyti, nuraminti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų