REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Tarša Klaipėdoje

Padidėjus taršai Klaipėdoje ministras pirmininkas Saulius Skvernelis žada peržiūrėti aplinkosaugos institucijų funkcijas.

8

Padidėjus taršai Klaipėdoje ministras pirmininkas Saulius Skvernelis žada peržiūrėti aplinkosaugos institucijų funkcijas.

REKLAMA

„Su Aplinkos ministerija turime sėsti ir žiūrėti aplinkosaugos funkcijų peržiūrą“, – žurnalistams pirmadienį po Vyriausybės psasitarimo sakė premjeras.

Jis pareiškė, kad aplinkosaugos sistema „tikrai yra sujaukta“ ir „perdėm biurokratiška“ bei palieka gyventojus likimo valiai.

S. Skvernelis taip pat kritikavo Sveikatos apsaugos ir Aplinkos ministerijas už pasyvumą.

„Jeigu mes turime ministeriją, atsakingą už aplinkosaugą, kitą ministeriją, atsakingą už gyventojų sveikatą, (...) tai iš šitų institucijų turime laukti proaktyvaus darbo, o ne su pasekmėmis kovoti, kai tai įvyksta“, – teigė ministras pirmininkas.

Vyriausybė pirmadienį tarėsi, kaip reaguoti į gerokai padidėjusią oro taršą uostamiestyje. Centrinės miesto dalies ir Vitės rajono gyventojai praėjusią savaitę socialiniuose tinkluose dalijosi nuotraukomis, kuriose užfiksuoti nuo suodžių pajuodę paviršiai jų namuose.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas pagrindinių taršos šaltinių yra „Klasco“ kraunami birūs kroviniai. Bendrovė teigia, kad imasi papildomų priemonių, kad dulkės neplistų į miestą – pavyzdžiui, praėjusį penktadienį ji pradėjo vandenyje ištirpintą celiuliozę purkšti birių krovinių rietuves, pastatyta speciali sienutė, sulaikanti dulkes krovos metu, specialia mašina valomi keliai, drėkinama ir valoma ne tik įmonės teritorija, bet ir Vitės kvartalo gatvės.

REKLAMA

Artimiausiu metu bendrovė žada įsigyti daugiau valymo mašinų, jos drėkins ir valys teritoriją. Iki rugsėjo 14 dienos bus parengtas priemonių planas poveikiui aplinkai mažinti.

Premjeras pabrėžė, kad dėl išaugusios taršos atsakingas ir verslas, bet labiausiai – aplinkosaugininkai.

Pasak jo, jau išduodant taršos leidimus pareigūnai turėjo numatyti galimas grėsmes ir įpareigoti krovos įmones imtis aplinkosauginių priemonių.

„Juk suvokiame, kad verslas elgiasi taip, kaip jam leidžia elgtis kontroliuojančios institucijos“, – kalbėjo S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

Jis žadėjo, kad aplinkosaugos sistema ateityje bus efektyvesnė.

„Dabar viena (institucija – BNS) leidimus išduoda, kita kontrolioja, trečia dar kažką daro, tai laboratijos nėra, tai įranga sulūžus. Na, toks tipinis biurokratinis vaizdelis, ir tikrai pasidžiaugti čia kažkuo negalime, bet dabar Vyriausybės uždavinys yra apibendrinti situaciją ir rasti sprendimus, kaip pačią sistemą padaryti efektyvesnę“, – teigė premjeras.

Dėl susidariusios situacijos pasitarimą praėjusią savaitę rengė ir Klaipėdos miesto savivaldybė.

Po šio pasitarimo uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas tvirtino, kad taršą miesto centre sukelianti birių krovinių krova iš miesto centro prieigų turi būti iškelta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministras pirmininkas tokią galimybę atmeta.

„Pats Klaipėdos miestas kūrėsi aplink jūrų uostą, jis yra labai svarbus mūsų ekonomikai ir miesto ekonomikai, ir šiandien apie iškėlimą turbūt kalbos negali būti, bet apie aplinkosauginių reikalavimų užtikrinimą – tai vienareikšmiškai“, – sakė S. Skvernelis.

„Klasco“ teritorija yra arčiausiai miesto centro, bet ilgainiui žada krovą perkelti į pietinę Klaipėdos dalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų