REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujosios JAV sankcijos Rusijos atžvilgiu gali būti laikomos ekonominio karo paskelbimu, pareiškė Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas. „Ir į šį karą bus būtina reaguoti“, – perspėjo jis.

Naujosios JAV sankcijos Rusijos atžvilgiu gali būti laikomos ekonominio karo paskelbimu, pareiškė Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas. „Ir į šį karą bus būtina reaguoti“, – perspėjo jis.

REKLAMA

Rusijos premjeras D. Medvedevas mano, kad JAV įvedus naujas sankcijas Rusijai, šis žingsnis būtų laikomas ekonominio karo paskelbimu. Šį pareiškimą jis pateikė susitikdamas su Kronocko valstybinio rezervato Kamčatsko rajone darbuotojais.

Atsakydamas į vieno iš darbuotojų klausimą apie naujas sankcijas, premjeras pareiškė, kad „nenorėtų komentuoti pokalbių apie tai“. „Tačiau galiu pasakyti viena: jeigu seks kažkas panašaus į bankų veiklos ribojimą, vienos ar kitos valiutos naudojimą, tai bus galima įvardinti visiškai aiškiai: tai ekonominio karo paskelbimas“, – cituoja Rusijos premjerą TASS.

„Ir į šį karą bus būtina sureaguoti – ekonominiais metodais, politiniais metodais, o jeigu bus būtina ir kitais metodai. Ir mūsų amerikiečiai draugai turi tai suprasti“, – pridūrė D. Medvedevas.

REKLAMA
REKLAMA

Sankcijos smogs Rusijos finansams ir „Aeroflot“

Vien per paskutines kelias savaites Vašingtone buvo įvardintos net kelios prieš Rusiją nukreiptų sankcijų iniciatyvos. Rugpjūčio 3-ąją JAV senatoriai pateikė svarstymui „Aktą dėl JAV saugumo nuo Kremliaus agresijos 2018“ (DASKAA), kuris įtraukia jau veikiančias sankcijas Rusijai ir siūlo imtis naujų priemonių.

REKLAMA

Dokumente siūloma, be visų kitų dalykų, drausti Rusijos valstybiniams bankams atlikti operacijas JAV, apriboti Rusijos valstybės obligacijų prekybą. Pasirodžius naujienoms apie šią įstatymų leidėjų iniciatyvą rublis smuko iki dvejų metų minimumo, investuotojai pradėjo skubiai pardavinėti Rusijos bankų vertybinius popierius ir Rusijos valstybės obligacijas.

Maža to, rugpjūčio 8-ąją JAV saugumo departamentas paskelbė apie planus įvesti sankcijas dėl buvusio GRU agento ir jo dukters nuodijimo Didžiojoje Britanijoje. Šį žingsnį pasveikino britai, tačiau juo labai pasipiktino Rusijos atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Šio sankcijos numato JAV produkcijos, galimos susieti su nacionaliniu saugumu, įskaitant ir dvejopos paskirties elektronikos įrenginius, įvežimo į Rusiją draudimą. Sankcijos bus įvestos, jeigu Rusija oficialiai nepatvirtins, kad ateityje nenaudos cheminio ginklo ir nesutiks įsileisti tarptautinės tyrėjų grupės.

Taip pat žadama imtis papildomų priemonių: sumažinti diplomatinių kontaktų skaičių, uždrausti „Aeroflot“ skrydžius į JAV, o taip pat sumažinti kiek įmanoma tarpusavio prekybos apimtis ir apriboti Rusijos galimybes skolintis tarptautinėje rinkoje.

Rusijos URM pažadėjo atsakyti į tai „veidrodinėmis priemonėmis“. Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Maskva laiko „kategoriškai nepriimtinu“ naujų JAV sankcijų paskelbimą dėl Didžiojoje Britanijoje apnuodyto buvusio rusų GRU agento.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų