REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos tik Amerika paskelbė įvesianti pačias griežčiausias sankcijas Rusijai, šios rublis ėmė garmėti į apačią. Rublio vertė smuko į seniai regėtas žemumas, nuvertėjo ir rusų bendrovių akcijos Londono biržoje. Be to, JAV sprendimas riboti Rusijos finansų sektorių privertė investuotojus skubiai išparduoti turimas Rusijos obligacijas.

Vos tik Amerika paskelbė įvesianti pačias griežčiausias sankcijas Rusijai, šios rublis ėmė garmėti į apačią. Rublio vertė smuko į seniai regėtas žemumas, nuvertėjo ir rusų bendrovių akcijos Londono biržoje. Be to, JAV sprendimas riboti Rusijos finansų sektorių privertė investuotojus skubiai išparduoti turimas Rusijos obligacijas.

REKLAMA

Dėl tarptautinių sankcijų spaudžiama Rusijos ekonomika itin jautriai reaguoja į bet kokius neigiamus pranešimus. Tuo labiau, kad naujas JAV sankcijų paketas pakirstų tas sritis, kuriose Rusija dar turėjo galimybių pasireikšti tarptautinėje finansų rinkoje – vertybinių popierių prekyboje ar aviacijoje.

Rusijos ambasada JAV pripažino, kad buvo informuota apie naujas sankcijas ir pavadino jas „drakoniškomis“. Rusai taip pat skundžiasi, kad į jų užklausas, siekiant pasitikslinti gautą informaciją dėl „neteisingų sankcijų“, iš JAV institucijų nesulaukia jokio atsako, rašoma RBC.

REKLAMA
REKLAMA

"Mums atsakė, kad JAV turi pakankamai informacijos daryti išvadą, kad Rusija yra kalta“, – rašoma rusų diplomatų atstovybėje JAV.

Kas nutiko?

Dolerio kursas Rusijoje šį mėnesį pirmą sykį nuo balandžio pasiekė 65 rublius, o vėliau, JAV paskelbus apie būsimas sankcijas Kremliui dėl „Skripalių bylos“, viršijo ir šią ribą, taip atsidūrus 2016-ųjų lapkričio situacijoje. Rublį nuo visiško smukimo šiek tiek prilaiko tik tai, kad pastaruoju metu vyrauja aukštos naftos kainos.

REKLAMA

„Brent“ nafta pastaruoju metu brangsta dėl tarptautinių priežasčių – visų pirma, dėl JAV sankcijų Iranui.

Rusijos televizijos RBC apklausti analitikai pareiškė pastebėję Rusijos federalinės paskolos obligacijų atsikratymą rinkose. Dėl galimų naujų sankcijų Rusijos skolinimosi vertybiniai popieriai pradėjo nuvertėti pati savaime: JAV valdžia svarsto galimybę uždrausti amerikiečių vertybinių popierių prekeiviams investuoti į Rusijos valstybės skolą.

Priežastys

Rusijos rublio ir bankų akcijų vertės kritimą ekspertai sieja su naujienomis, kurios liečia būsimų JAV sankcijų Rusijai paskelbimą. Naujame sankcijų pakete numatoma blokuoti kai kurių Rusijos bankų sąskaitas ir aktyvus, įskaitant tokius Rusijos bankininkystės gigantus, kaip „Sberbank“, VTB, VEB, „Promsviazbank“, „Gazprombank“ ir „Rosselchozbank“.

REKLAMA
REKLAMA

Anot Rusijos finansų eksperto Maksimo Osadčiovo, šešiuose bankuose, kuriems „pragariškos“ JAV sankcijos gali uždrausti atlikti finansines operacijas doleriais, rusai laiko daugiau nei 40 mlrd. dolerių šia užsienio valiuta. Tai yra beveik pusė visos sumos, kurią doleriais savo santaupose laiko rusai.

Maža to, rugpjūčio 8-ąją taip pat paaiškėjo, kad JAV nuo rugpjūčio 22-osios įves Rusijai papildomas sankcijas, susijusias su buvusio GRU agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos nuodijimu viename iš Didžiosios Britanijos miestų. Šie apribojimai liestų dvejopos paskirties produkcijos eksportą iš Rusijos. Jeigu Rusija nesutiks pateikti JAV valdžiai garantijų ateityje nenaudoti cheminio ginklo ir nesutiks įsileisti tarptautinių inspektorių, Vašingtonas gali įvesti apribojimus, kurie uždraustų „Aeroflot“ skrydžius JAV ir bankų kreditavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Trumpo ir V. Putino susitikimo atgrasiai

Vos per mėnesį, kuris praėjo nuo paskutinio D. Trumpo susitikimo su V. Putinu Helsinkyje, JAV senatoriai Kongresui pateikė penkis naujus projektus, kurie yra susiję su sankcijomis Rusijai, įskaitant ir sankcijų projektą prieš „Nord Stream 2“, JAV IT bendroves, kurios prisideda prie cenzūros Rusijoje.

Taip pat buvo įregistruotas įstatymų projektas, priversiantis JAV administraciją vykdyti „Magnickio įstatymo“ sankcijas.

D. Trumpas po susitikimo sulaukė kritikos dėl pernelyg draugiško bendravimo su V. Putinu. Būtent po to kai kurie JAV valdžios atstovai prabilo apie būtinybę apriboti galimus JAV prezidento veiksmus Rusijos atžvilgiu įstatymų pagalba, įskaitant ir jau minėtus sankcijų projektus. Pats D. Trumpas teisinasi tuo, kad kaltinimai palankumu Rusijai yra neteisingi, o jo valdymo laikotarpiu Kremlius kenčia nuo sankcijų labiau, negu kada nors iki tol

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų