REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
55
Ekskursija po naująjį Pravieniškių korpusą (nuotr. tv3.lt)

Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos 3-sis sektorius jau daugiau kaip pusmetį laukia „naujakurių“ antplūdžio. Bet pasivaikščiojus po šią įkalinimo įstaigos teritoriją įkurtuvėmis net nekvepia.

55

Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos 3-sis sektorius jau daugiau kaip pusmetį laukia „naujakurių“ antplūdžio. Bet pasivaikščiojus po šią įkalinimo įstaigos teritoriją įkurtuvėmis net nekvepia.

REKLAMA

Akį traukia tik gėlėmis apsodintas fontanas ir trys vienas šalia kito išsirikiavę renovuoti pastatai. Visa kita – apleisti ir griovimui teskirti pastatai bei iki šiol tvarkoma lauko teritorijos infrastruktūra.

Faktas, kad apie 360 nuteistųjų į modernias patalpas turėjo būti perkelta dar šių metų sausio pradžioje, bet tą, jei nenutiks kažkas nenumatyto, geriausiu atveju pavyks padaryti tik artimiausiu metu.

Tiesa, už 3,5 mln. eurų renovuotas kameros tipo patalpas dėl vietos trūkumo jau išbandė dvi dešimtys nuteistųjų. Tik dauguma jų netrukus buvo perkelti atgal į pirmąjį arba antrąjį sektorius. O užsiliko naujuose „apartamentuose“ gal tik 5-6 nuteistieji. Su dviem iš jų trumpai pavyko pasikalbėti vizito Pravieniškėse metu.

REKLAMA
REKLAMA

Nustebsite, bet nepaisant iš pirmo žvilgsnio tikrai modernių bausmės atlikimo sąlygų, nuteistieji turėjo ir dėl ko papriekaištauti. Pavyzdžiui, čia jiems pasirodė per mažai laisvės...

REKLAMA

Trokšta daugiau laisvės

Pravieniškėse esančiose naujose patalpose bausmę atliekantys nuteistieji prieš tai dienas leido 1-jame sektoriuje. Vienas tikino iki perkėlimo ten praleidęs mėnesį, o kitas – beveik pusmetį.

„Čia žymiai geresnės sąlygos – daugiau erdvės, ventiliacija yra, patalpos tvarkingos. Niekas nesulaužyta, negaliu skųstis, gyvenimo sąlygomis“, - tikino 19-metis nuteistasis.

Jam pritarė kartu vienoje kameroje bausmę atliekantis 21-erių nuteistasis, kuris pridūrė, kad čia atsidūrė, nes atsirado galimybė, kuria tiesiog reikėjo pasinaudoti. Prieš tai abu gyveno patalpose, kur gyvenamą vietą tekdavo dalintis devyniese. Tuo tarpu dabar jie įsikūrę keturvietėje kameroje, tad skirtumas jaučiasi.

REKLAMA
REKLAMA

„Viskas čia tvarkoje. Tik iš pradžių daug kas nebuvo įrengta. Virtuvė iki galo nesutvarkyta. Veidrodžius neseniai užkabino. O blogiausia, kad vaikščiojimo laikas yra labai trumpas. Nedirbančiam gal tik trys valandos skiriamos. Bet tiek yra per mažai.

Be to ir užrakinti čia esame. Dar purvynai lauke dideli. Nesutvarkyta ta lauko aplinka. Pagrindinis dalykas, kurio norisi tai, kad tos laisvės daugiau būtų. Bent po šitą „baraką“, kad leistų vaikščioti. Nes nusibosta kameroje kortomis lošti. Taip pat apsikrauni save, daug minčių prilenda į galvą. Nors iš kitos pusės čia ramybės, laiko apmąstymams, susitelkimui daugiau lieka“, - viską vienu ypu apibendrino 21-erių nuteistasis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kilo nenumatytų problemų

Tai kas vis dėlto nutiko, kad renovuotos modernios patalpos jau daugiau kaip pusmetį neatlieka savo funkcijų? Kilusias problemas įvardijo Pravieniškių pataisos namų laikinasis vadovas Dainius Sušinskas:

„Taip, turėjome sausio pradžioje įsikelti, bet pritrūko pinigų įrengti tvoroms bei kiemams. Tad tik prieš dvi savaites sudėjome trinkeles. Tuoj baigsime tvoras sustatyti.

Kitas dalykas – pastatas buvo renovuojamas lietingu periodu, tai po to išlindo statybų trūkumai. Dėl karščių sutrūkinėjo sienos. Negalėjau leisti nuteistųjų, nes statybininkai turėjo sutvarkyti paliktą broką. Dabar trūkumai yra pašalinti. Tikimės jau netrukus perkelti nuteistuosius.“

REKLAMA

D. Sušinskas paaiškino, kad 23 nuteistieji jau buvo įkelti į naujas patalpas išimtine tvarka: „Kai iš Alytaus pervežė daug nuteistųjų, neturėjome jiems visiems vietos, todėl teko priimti tokį sprendimą. Bet netrukus didžioji dalis nuteistųjų buvo pervežti į antrąjį ar pirmąjį sektorius. Tai dabar naujose patalpose likę 5-6 nuteistieji. Tikimės, kad netrukus ten bus apgyvendinti visi likę. Iš viso minėtose patalpose galime apgyvendinti 360 nuteistųjų.“

Klausimai-atsakymai

Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos direktoriaus pavaduotojas Arvydas Stankevičius naujienų portalui tv3.lt jau buvo atsakęs į esminius klausimus susijusius su naujomis gyvenimo sąlygomis šiame Pravieniškių sektoriuje.

REKLAMA

- Paaiškinkite šios renovacijos Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje svarbą?

- Mūsų pagrindinė infrastruktūros problema – ta, kad per daugiau kaip 25 metus nesame pasistatę nė vieno europietiško kalėjimo. Viskas, ką turime – sovietinis palikimas. Iš to išsivysto daug problemų – ir bendravimo, ir nuteistųjų kriminalizacijos ar poveikio vienas kitam, ir kitos.

Galima sakyti, kad tai nėra tik norvegiško modelio, o ir daugumos kitų šalių modelio pritaikymas. Buvo įrengtos taip vadinamos kameros tipo patalpos. Vienose valstybėse labiau populiarios – vienutės, kitur – po kelis nuteistuosius gyvena.

Linkstama prie to, kad 3-4 nuteistieji vienoje kameroje yra optimalus variantas. Jie gali pabendrauti tarpusavyje, išsaugotų socialinius bendravimo įgūdžius. Maža to, tas tam tikrų nuteistųjų neigiamas poveikis nebūtų toks didelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kokiu principu nuteistieji bus paskirstomi į šias patalpas?

- Kiekvienu atveju bus sprendžiama individualiai. Aišku, bus atsižvelgiama, kad kartu sėdėtų panašūs žmonės, už panašius nusikaltimus, jog nedarytų vienas kitam didesnio poveikio. Bendras planas, nes ten sąlygos bus geresnės ir saugesnės, kad atnaujintame korpuse gyvens daugiausia dirbantieji nuteistieji.

Tie, kurie nori kalinimo metu dirbti, pasitaisyti. Aišku, jei pradės užsiiminėti kažkokiais negerais dalykais, tai bus sugrąžinti atgal į kitas patalpas.

- Kiek nuteistųjų galės gyventi šiame korpuse?

- Apie 350 nuteistųjų, gal 360-370. Būtent tiek dirbančiųjų, apytiksliai, ir turime.

- Kiek investuota į šią rekonstrukciją?

- Iš viso 3,5 mln. eurų. Kalbama apie viską – projektų parengimą, apsaugos sistemų įdiegimas ir kiti darbai.

REKLAMA

- Kokią naudą iš renovacijos gaus pati įkalinimo įstaiga?

- Be abejo, paprasčiausias dalykas – rekonstruotų pastatų energetinis efektyvumas yra gerokai didesnis. Čia pavyks sutaupyti tiesiogiai.

Kitas dalykas, pats pagrindinis tikslas yra orientuotas į nuteistųjų pataisą, tai turėsime tam tikrą motyvacinę sistemą. Parodžiusiems norą pasitaisyti, galėsime pasiūlyti geresnes sąlygas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų