REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Žmogaus kūnas

Milijonai plonų besisukančių gyvybės siūlų, susipynusių visame kūne, susitelkia centruose, kurie vadinami čakromis (žodis „čakra“ sanskrito kalboje reiškia ratą). Septynios pagrindinės čakros išsidėsčiusios stuburo srityje. Kiekviena jų tvarko tam tikrą organų ir sistemų veiklą. Tam, kad šie organai būtų sveiki, jos turi sugerti teigiamas ir pašalinti neigiamas vibracijas. Už ką atsako kiekviena iš septynių čakrų, pasakoja netradicinės medicinos specialistas, reiki meistras Sigitas Povilaitis.

11

Milijonai plonų besisukančių gyvybės siūlų, susipynusių visame kūne, susitelkia centruose, kurie vadinami čakromis (žodis „čakra“ sanskrito kalboje reiškia ratą). Septynios pagrindinės čakros išsidėsčiusios stuburo srityje. Kiekviena jų tvarko tam tikrą organų ir sistemų veiklą. Tam, kad šie organai būtų sveiki, jos turi sugerti teigiamas ir pašalinti neigiamas vibracijas. Už ką atsako kiekviena iš septynių čakrų, pasakoja netradicinės medicinos specialistas, reiki meistras Sigitas Povilaitis.

REKLAMA

Muladhara

Ši šakninė čakra išsidėsčiusi stuburgalio (uodegikaulio) srityje. Muladhara sieja žmogų su materialiuoju pasauliu ir yra kitų čakrų veiklos pagrindas. Joje slypi visa žmogaus potencija. Ji teikia pasitikėjimo jausmą, stabilumą, palaiko pagrindinį išgyvenimo instinktą – poreikį dirbti, apsirūpinti maistu, būstu, šeima. Ji įkūnija kovą už išgyvenimą ir išlikimą. Tai visų instinktų šaltinis.

Sutrikus pusiausvyrai šioje čakroje, žmogaus mintys, interesai koncentruojasi tik fiziniams poreikiams: valgiui, gėrimui, seksui, pinigams. Šios čakros neišsivystymas dažniausiai sukelia įvairaus pobūdžio baimes, silpnumą, godumą, pyktį, agresyvumą, žalingų įpročių atsiradimą.

REKLAMA
REKLAMA

Čakrai atsivėrus išlaisvėja įgimti talentai, žmogus išmoksta geriau save pažinti ir plėtoti stipriąsias puses.

Nuo Muladharos sveikatos priklauso šie kūno organai: skeletas, dantys, nagai, tiesioji žarna, antinksčiai, prostata.

REKLAMA

Energijos spalva – raudona.

Svadhisthana

Ji dar vadinama bambos čakra. Išsidėsčiusi dubens srityje, yra emocijų, seksualinių energijų ir kūrybinių gebėjimų centras.

Kai seksualinė čakra veikia harmoningai, žmogus jaučia geismą – laimės stimulą. Jis puikiai bendrauja, jaučia nuoširdžius jausmus kitiems. Yra nepriklausomas, gerbia kito laisvę, save vertina kaip visuomenės dalį. Čakrai harmoningai veikiant, nesergama lyties organų bei inkstų ligomis, alergijomis, artritais.

Seksualinės čakros nestabilumas gali nusilpninti žmogų. Jis praranda gyvenimo džiaugsmą, jį kankina nuovargis, nerimas, gali ištikti psichozės. Galimi iškrypimai, nevaisingumas.

REKLAMA
REKLAMA

Svadhisthana valdo dubenį, limfos sistemą, inkstus, tulžies pūslę, kiaušintakius, prostatą, sėklidę, kiaušidę, lyties organus, yra susieta su visais organizme esančiais skysčiais (krauju, limfa, virškinimo sultimis, sperma).

Energijos spalva – oranžinė.

Manipura

Manipuros čakra išsidėsčiusi saulės rezginio zonoje. Ji išreiškia žmogaus ego. Yra atsakinga už asmenybės vystymąsi ir emocijų išraišką, žadina siekti pripažinimo visuomenėje.

Harmoninga šios čakros veikla sukuria ramybės ir vidinės harmonijos pojūtį. Nesant čakros pusiausvyros, gali pasireikšti siekis manipuliuoti kitais žmonėmis, piktnaudžiauti valdžia.

Nesprendžiant vidinių problemų, ištinka skrandžio ir žarnyno augliai, kepenų, tulžies, blužnies ir kitos ligos. Visos jos yra nervinio pobūdžio, o ilgainiui ima gilėti (diabetas, leukemija ir kt.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manipura susijusi su šiais kūno organais: kvėpavimo sistema ir diafragma, virškinimo sistema, skrandžiu, kepenimis, blužnimi, kasa, tulžies pūsle, plonuoju žarnynu, vegetatyvine nervų sistema.

Energijos spalva – geltona.

Anahata

Anahata išsidėsčiusi krūtinės centre ir jungia 3 žemutines bei 3 viršutines čakras. Būdama visų čakrų centras ji yra meilės, atjautos, globos ir ištikimybės lizdas. Jai harmoningai veikiant, žmogus geba prisiderinti prie kito žmogaus, jį pajausti. Širdies čakra lemia meilę. Ji moko atiduoti save kitiems, atleisti. Meilėje slypi ir gydomosios galios.

Žmogumi, kurio Anahata plati, stabili, lengva pasitikėti, nes jis kuria harmoniją. Bet jeigu ši čakra nestabili, žmogus baiminasi, kad bus paliktas, arba paskęsta svetimose problemose. Myli savęs neatiduodamas, o tik todėl, kad pelnytų kitų palankumą.

REKLAMA

Galima širdies ir krūtinės ląstos hipertrofija, leukemija, kraujo ligos, imuninės sistemos sutrikimai. Anahata susijusi su širdimi, kraujotaka, plaučiais, imunine sistema, oda, rankų riešais, užkrūčio liauka.

Energijos spalva – žalia.

Vishuddha

Vishuddhos čakra išsidėsčiusi sprando, gerklų srityje ir lemia bendravimą bei asmenybės ryškumą. Ši čakra – įkvėpimo židinys. Per ją suvokiame vidinį balsą, išreiškiame savo esmę, realizuojame idėjas. Kai ji atvira ir subalansuota, žmogus pasitiki savimi, siekia saviraiškos, yra atsakingas.

Atverdami kaklo čakrą, geriname ryšį su fiziniu kūnu. Jei kaklo čakra neišvystyta, žmonėms sunku save išreikšti, jie vengia kalbėti apie vidinius dalykus.

REKLAMA

Būdingos ligos: struma, skydliaukės, gerklų ir viršutinių bronchų sutrikimai, gerklės vėžys.

Vishuddha susijusi su šiais kūno organais: kaklu, sprandu, klausa, balso stygomis ir kalbos padargais, skydliauke, žandikauliais, plaučių viršutine dalimi, nervais, raumenimis ir rankomis.

Energijos spalva – žydra.

Adžna, arba trečioji akis

Adžna atsakinga už suvokimą, protinius gebėjimus, atmintį, valią ir žinias. Būtent ši čakra leidžia žmogui prisijungti prie pasąmonės ir intuicijos, moko suprasti Visatą. Adžna svarbi kūrybiniam darbui. Čakros atvėrimas padeda pakilti virš materialaus pasaulio.

Jei Adžna veikia nedarniai, žmogus gyvenimą suvokia kaip materialių norų, kūno poreikių ir emocijų visumą. Pasaulio suvokimas ribotas – visa, kas neatitinka paties susidaryto modelio, gali būti atmetama kaip „nelogiška, nemoksliška“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Adžna susijusi su šiais mūsų kūno organais: centrine nervų sistema, veidu, akimis, ausimis, nosimi, mažuoju smegenų pusrutuliu, centrine nervų sistema. Energijos spalva – mėlyna.

Sahasrara

Sahasrara reiškia lotoso žiedą. Tai žmogaus tobulumo centras. Ji išsidėsčiusi viršugalvyje ir yra beribis žinių lobynas, o jos vystymasis begalinis. Sahasrara sujungia visų žemutinių energetinių centrų energiją.

Atsiskleidus šiai žmogaus čakrai, sąmonė būna visiškai rami. Kuo labiau tobulinama ši, karūninė, čakra, tuo dažniau žmogus patiria pusiausvyros ir harmonijos su savimi bei Visata pojūtį. Jis gyvena ne pagal visuomenės, o pagal Visatos dėsnius: moka nugrimzti savyje, analizuoti, atsikratyti neigiamų emocijų.

REKLAMA

Jeigu ši čakra neišvystyta, žmogus neišsivaduoja nuo baimių ir prieštaravimų: bijo mirties, nesijaučia laimingas, pyksta ant savęs.

Šios čakros ligos tik pradeda plisti žemėje. Tai AIDS, Alzhaimeris.

Sahasrara susijusi su galvos smegenimis.

Energijos spalva – violetinė.

Apvalymo meditacija Meditacijai prireiks kalnų krištolo arba skaidraus kvarco.

Šie akmenys puikiai apvalo. Pieš naudojimą juos nuplaukite po tekančiu vandeniu ir pakraukite tekančios saulės spinduliais. Patogiai atsigulkite, atsipalaiduokite, stebėkite savo kvėpavimą. Uždėkite kvarcą ant pirmosios čakros ir sutelkite į ją savo kvėpavimą. Taip, lyg kvėpuotumėte per ją.

Įkvėpkite čakros spalvą, o iškvėpkite neigiamą energiją, kurią galite įsivaizduoti kaip tamsius dūmus. Mintyse stebėkite, kaip čakros spalva darosi gaivi ir ryški, o tamsi energija išeina į akmenėlį.

REKLAMA

Kiekvienai čakrai skirkite bent po keletą minučių prieš pereidami prie kitos aukštyn. Taip pat nepamirškite po meditacijos nuplauti akmenėlio po tekančiu vandeniu ir pakrauti saulės spinduliais.

Po meditacijos įsivaizduokite, kad visos čakros lyg gėlių žiedai susiskleidžia. Pernelyg atviram vaikščioti nepatartina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų