REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
tv3.lt koliažas

Nuo Druskininkų iki Niujorko: Seimo nariai dalinasi savo „nelegalių“ atostogų kadrais

Viktoras Pranckietis užsimojo įteisinti parlamentarų poilsį

„Nelegalios“ Seimo narių vasaros atostogos – vieša paslaptis. Nors parlamentarai tarp Seimo rudens ir pavasario sesijų neposėdžiauja, Seimo statutas atostogų jiems nenumato. Tačiau Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ketina neužversti šio klausimo ir prie atostogų įteisinimo grįžti rudenį. Kol atostogos dar neįteisintos, parlamentarai vis tiek džiaugiasi saule prie jūros ar užjūryje bei dalinasi poilsio akimirkomis savo „Facebook“ paskyrose.

24

„Nelegalios“ Seimo narių vasaros atostogos – vieša paslaptis. Nors parlamentarai tarp Seimo rudens ir pavasario sesijų neposėdžiauja, Seimo statutas atostogų jiems nenumato. Tačiau Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ketina neužversti šio klausimo ir prie atostogų įteisinimo grįžti rudenį. Kol atostogos dar neįteisintos, parlamentarai vis tiek džiaugiasi saule prie jūros ar užjūryje bei dalinasi poilsio akimirkomis savo „Facebook“ paskyrose.

REKLAMA

Konstitucinis Teismas dar 2005 m. konstatavo, kad Seimo ir Seimo nario veiklos nepertraukiamumas jokiu būdu nereiškia, jog Seimo narys neturi ar negali pasinaudoti jam, kaip ir kiekvienam dirbančiam žmogui, priklausančia konstitucine teise į poilsį ir laisvalaikį, taip pat kasmetines mokamas atostogas.

Idėjos įteisinti atostogas neatsisakė

Praėjusią liepą Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis kartu su valstietėmis Rima Baškiene bei Agne Širinskiene įregistravo įstatymo projektą, kuriuo siūloma parlamentarams kasmet suteikti 40 darbo dienų kasmetinių atostogų.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip rašoma projekte, visi Seimo nariai kasmetinių atostogų išeitų ir iš jų grįžtų tuo pačiu laiku, išskyrus sušaukus neeilinę sesiją. Seimo narių kasmetinės atostogos į kitus metus perkeliamos nebūtų.

REKLAMA

Tačiau vos tik įstatymo projektas išvydo dienos šviesą, daugumos frakcijų seniūnai pasisakė prieš atostogų reglamentavimą. Vieniems absurdiška pasirodė pati mintis įteisinti Seimo narių atostogas, kitiems nepatiko laisvų dienų skaičius, kuris dvigubai viršija paprasto darbuotojo atostogų dienas.

Anot V. Pranckiečio atstovės Karolinos Frolovienės, net ir praėjus metams, Seimo pirmininkas rudens sesijoje ketina grįžti prie Seimo narių atostogų įteisinimo klausimo.

„Kiek žinau, kiek pati neseniai kalbėjau su Seimo pirmininku, jis idėjos neatsisako ir pats rudenį ketina judinti šį klausimą. Dabar įstatymo projektas nugulęs Seime, įstrigęs komitetuose“, – tv3.lt kalbėjo K. Frolovienė.

REKLAMA
REKLAMA

Leidosi ir už jūrų marių

Nors atostogos vis dar lieka atviru klausimu Seime, parlamentarai su šeimomis ir draugais leidžiasi į keliones tiek Lietuvos pajūryje, tiek už Atlanto.

Pavyzdžiui Seimo narys Mantas Adomėnas jau porą savaičių su savo „Facebook“ sekėjais ir draugais dalinasi atostogų kadrais iš Italijos, kur ilsisi su žmona Viktorija.

Seimo narys konservatorius Vytautas Kernagis su šeima leidosi į kelionę už Atlanto. Jo „Facebook“ paskyroje – akimirkos iš Niujorko bei Ohajo valstijų. Atlanto vandenyną kirto ir konservatorė Monika Navickienė – ji dalinasi kadrais iš Niujorko. Liberalas Arūnas Gelūnas aplankė Kanadą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo narys valstietis Robertas Šarknickas su dukromis taip pat lankėsi užsienio atrakcionų parke, nors nuotraukose ir neatskleidė, kur tiksliai. Komentatoriai spėja, kad tai – Paryžiaus Disneilendas. Tuo metu Lietuvos socialdemokratų frakcijos narė Dovilė Šakalienė su vyru Valdu aplankė Lenkijos pajūrį. 

Parlamentaras konservatorius Andrius Kubilius vasaros atostogas praleido ne tingiai ilsėdamasis pajūryje, o leisdamasis į 1,2 tūkst. km kelionę dviračiais palei Juodąją jūrą.

Dalis Seimo narių poilsiui pasirinko Lietuvą. Štai Seimo narys Laurynas Kasčiūnas su šeima ilsėjo Juodkrantėje, o socialdemokratė Rasa Budbergytė su šeima pabuvojo Palangoje ir Druskininkuose.

REKLAMA

Atostogos neturėtų būti dvigubai ilgesnės

Konservatorius Jurgis Razma, nors ir neslepia, kad frakcijoje nuomonės išsiskiria, palaiko idėją reglamentuoti Seimo narių poilsį, tačiau nemano, kad jis turėtų dvigubai viršyti įprastai darbuotojams skiriamas metines atostogas.

„Iškiltų klausimas, ar Seimo nariai nenustato sau privilegijų. Galėtų tos atostogos būti normalios, standartinės, kai kiekvienas Seimo narys gali laisvai važiuoti į užsienio kurortus, niekas jam nepriekaištautų, kad čia kažkas netvarkoj“, – tv3.lt kalbėjo J. Razma.

Pagrindinis konservatoriaus argumentas, pritariant oficialioms atostogoms, – Konstitucinio Teismo nutartis.

REKLAMA

„Konstitucinio Teismo nutarimas prilygsta iš esmės Konstitucijai. O aš, kadangi prisiekiau laikytis Konstitucijos, aš ir balsuoju už. O tie, kurie nepritaria, turėtų imtis ir inicijuoti Konstitucijos pataisą“, – pastebėjo J. Razma.

Atostogų klausimas Seime keliamas ne pirmą kartą, tačiau vis nugula į stalčius. Seimo senbuvis J. Razma nežino, kodėl šis klausimas taip kiršina parlamentarus.

„Iš tiesų man nėra lengva tai paaiškinti. Daugiausiai remiamasi kitų demokratinių šalių praktika. Ji rodo, kad yra kur kas daugiau šalių, kur tokių atostogų nėra. Yra laikoma, kad parlamentaras bet kada gali būti pakeltas, pakviestas ir yra nuolatinio tokio budėjimo režime“, – svarstė J. Razma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Oficialias atostogas vertina skeptiškai

Vis dėlto nežinia, kuo baigsis V. Pranckiečio užmojis įteisinti parlamentarų atostogas, mat esama nemažai Seimo narių, kurie tokios idėjos nepalaiko.

Štai Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos seniūnas Gediminas Kirkilas liepos pradžioje „Žinių radijui“ teigė nematantis galimybės įteisinti atostogas. Be to, Seimo narys sakė nežinantis nė vienos Europos Sąjungos valstybės, kur parlamentarų atostogas įtvirtintų įstatymas.

„Jų (atostogų – aut. past.) neįmanoma įteisinti konkrečiu laiku. Politikų lyderių, o gal ir daugumos parlamento narių, jeigu matuotume [darbo] valandų skaičių, jų diena daug ilgesnė negu vidutinio statistinio darbuotojo. Pavyzdžiui, net jei mes ir įteisintume atostogas, o reikėtų skelbti neeilinę Seimo sesiją. Kaip tada būtų? Ką mes tada turėtume daryti, kompensuoti Seimo nariams atostogas?“, – pastebėjo G. Kirkilas.

REKLAMA

Griežtą ne Seimo narių atostogoms sako ir frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Remigijus Žemaitaitis. Seimo narys tikina, kad įteisinus atostogas Seimo nariams reikėtų pritaikyti naująjį Darbo kodeksą ir mokėti kelis kartus didesnius atlyginimus, o tai, pasak jo – absurdiška.

„Tų atostogų net negalėtų būti. Ir aš ištaikau porą ar tris dienas ir išvažiuoju, bet aš išvažiuoju savaitgalio sąskaita, kai savaitgalį praleidžiu susitikimą su rinkėjais. Jeigu Seimo nariai turėtų atostogas, tai tada įsijungia Darbo kodeksas. <...> Tai dabar įsivaizduokite, kiek dalyvaujant renginiuose pakiltų mano, kaip Seimo nario, atlyginimas. Aš paskaičiavau, kad mano atlyginimas nuo 1,9 tūkst. eurų turėtų padidėti iki 5,7 tūkst. eurų“, – tv3.lt tvirtino R. Žemaitaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų