REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaistinėje lietuviško aspirino nusipirkti norėjęs vyras liko priblokštas: vaistininkė paprašė recepto. Kadangi pirkėjas jo neturėjo, jam pasiūlė įsigyti kur kas brangesnį vaistą – vokišką. Mat šiam receptas nereikalingas.

Vaistinėje lietuviško aspirino nusipirkti norėjęs vyras liko priblokštas: vaistininkė paprašė recepto. Kadangi pirkėjas jo neturėjo, jam pasiūlė įsigyti kur kas brangesnį vaistą – vokišką. Mat šiam receptas nereikalingas.

REKLAMA

Vilnietis Arūnas užsukęs į „Benu“ tinklo vaistinę norėjo įsigyti aspirino. Lentynoje radęs tik vokišką, paklausė ar yra lietuviškas? Išgirdęs atsakymą, vyras pamanė, kad vaistininkė juokauja.

„Nuėjęs prie lentynos pamačiau tik „Bayer“ ir dar kažkokį vokišką, vienas kainavo apie 3,5 Eur už 10 tablečių, kitas – virš 5 Eur už 20 tablečių. Paklausiau, ar neturi lietuviško. Sakė, turi, bet lentynose nėra, nes lietuviškas – receptinis.

Pirma pradėjau juoktis, galvojau – juokauja vaistininkė, bet ji labai rimtu veidu kelis kartus pakartojo tą patį“, - tv3.lt pasakojo vilnietis.

REKLAMA
REKLAMA

Pardavė, bet perspėjo

Arūnas išsiaiškino, jog lietuviškas aspirinas yra kelis kartus pigesnis negu vokiškas, tačiau parduodamas su receptu, o štai vokiškas – brangesnis, bet be recepto.

REKLAMA

„Tokia smulkmenėlė: vokiško 10 tablečių kainuoja 3-4 Eur. Lietuviško - 0,59 Eur. Bet su receptu”, - teigė Arūnas. Galiausiai vaistininkė ryžosi parduoti 10 tablečių lietuviško aspirino, tačiau pirkėją perspėjo. „Pasakė – galiu jums vieną juostelę parduoti dabar, bet, žinokite ateityje, kad nebus lengva nusipirkti”, - pasakojo vyras.

Susipažinęs su tokia „naujiena“, Arūnas ja pasidalino socialiniame tinkle. Netrukus komentatoriai tikino, ne kartą šį vaistą pirkę, tačiau recepto neprireikė nė vienam.

„Todėl ir parašiau tikslią vaistinę, kurioje mane šiandien supažindino su šia „naujiena““, - paaiškino Arūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Manė, kad pirks 100 tablečių

Vilnietis lankėsi „Benu“ vaistinėje, Kedrų g. 4, Vilniuje.

Tv3.lt susisiekus su čia dirbančiomis vaistininkėmis, jos patvirtino, kad tokia situacija šiandien įvyko ir paaiškino kodėl.

„Gal kolegė ir sumaišė, nes tas lietuviškas yra po 100 tablečių, o kai dideli įpakavimai būna, tai būtinas receptas. Dėl to jį ir paminėjo. Gal nesuprato žmogus.

Šiaip tai ne, tai nereceptinis vaistas. Bet jeigu didelis kiekis būtų perkamas, tada reikalingas receptas, bet šis tai ne, tikrai nereceptinis vaistas“, - situaciją komentavo „Benu“ vaistininkė.

Visos šio vaisto pakuotės – nereceptinės

Valstybinė vaistų kontrolės tarnybos atstovai sako, jog minėto vaistinio preparato visos pakuotės yra nereceptinės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Greičiausiai vaistininkė ir pirkėjas nesuprato, ar ne taip suprato vienas kitą. Nuotraukoje esančio preparato Acetilsalicilo rūgštis SANITAS 500 mg visos registruotos pakuotės (N20, N50, N100) yra nereceptinės“, - tv3.lt tvirtino Aistė Tautvydienė, Valstybinė vaistų kontrolės tarnybos prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos vyr. specialistė.

Tačiau pasitaiko atvejų, kai vienas vaistinis preparatas su ta pačia veikliąja medžiaga gali būti ir receptinis, ir nereceptinis.

Kada reikalingas receptas, o kada ne?

„Vaistų, su ta pačia veikliąja medžiaga, išdavimo tvarka gali skirtis priklausomai nuo vaisto stiprumo, pakuotės dydžio ir terapinių indikacijų.

REKLAMA

Mažesnio stiprumo ir mažesnėmis pakuotėmis tiekiami vaistiniai preparatai su savigydai tinkamomis terapinėmis indikacijomis (t.y. skirti gydyti tokias būkles, kurias gali atpažinti asmuo ir be medicininio išsilavinimo) būna nereceptiniai.

Išsiaiškinti, ar reikalingas preparatas yra receptinis ar nereceptinis, žmogus gali labai paprastai – tereikia užeiti į šią svetainę https://vapris.vvkt.lt/vvkt-web/public/medications.

Į paieškos laukelį įvedus vaisto pavadinimą arba veikliąją medžiagą, iš karto pateikiama visa aktuali informacija. Pacientas norėdamas sužinoti, ar vaistinis preparatas yra nereceptinis, tą gali matyti pagal pakuotės žymėjimą. Ant pakuotės turi būti parašyta, kad tai yra nereceptinis vaistinis preparatas“, - aiškino Valstybinė vaistų kontrolės tarnybos atstovė.

REKLAMA

Verčia suprekiauti daugiau

Tačiau vilnietis Arūnas įsitikinęs, kad tokių situacijų nė nebūtų, jei ne sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos inicijuoti pokyčiai vaistų pardavimo srityje.

„Manau, kad jeigu ne ministro A. Verygos pokyčiai su visais receptiniais vaistais, tokių situacijų nebūtų. Tiesiog ministras su savo polėkiu „atpiginti vaistus" įnešė chaoso, kuris vis dar pasireiškia tokiomis situacijomis“, - įsitikinęs vyras.

Tv3.lt situaciją paprašė pakomentuoti vaistininkės, dirbančios kitoje vaistinėje, nei buvo pirktas aspirinas. Anonime norėjusi likti moteris, tv3.lt paaiškino, kodėl galimai buvo norima parduoti brangesnius vaistus.

„Suprekiauti mes verčiami kuo daugiau. Yra motyvacinė sistema. Nes kitaip labai verkti norisi gavus algą be priedų“, - atviravo vaistininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų