REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
102
Kai moterų aukomis tapdavo vyrai: jie net neįtardavo šios klastos

Šių dienų Lietuvą sukrėtė vieno vyro sulaikymas ir jam pareikšti įtarimai. Esą jis galėjo prisivilioti merginas, jas apsvaiginti ir vėliau išnaudoti seksualiai.

102

Šių dienų Lietuvą sukrėtė vieno vyro sulaikymas ir jam pareikšti įtarimai. Esą jis galėjo prisivilioti merginas, jas apsvaiginti ir vėliau išnaudoti seksualiai.

REKLAMA

Tačiau panašaus pobūdžio nusikaltimai su keliomis išimtimis buvo itin populiarūs dar prieš gerą dešimtmetį. Minėtos išimtys buvo bent jau dvi. Pirma – ne vyrai, o moterys viliodavo savo aukas ir jas apsvaigindavo. Antra – šių veiksmų tikslas būdavo ne seksualiniai nusikaltimai, o apiplėšimai.

Plačiau apie tai rašoma kriminalinių naujienų laikraščio „Akistata“ archyvuose. O šiame straipsnyje aprašomi nusikaltimai sugrąžina mus į 2004-sius.

„Vyrų nuodytojos“

Šalies didmiesčių policijos komisariatų pareigūnai 2004-siais buvo itin sunerimę - tuo metu itin suaktyvėjo vyrų nuodytojos, beje, pareigūnų pakrikštytos trumpiau - „klofelinininkėmis“, „migdytojomis“.. Mat būtent Vilniuje, Klaipėdoje ir Kaune, tiksliau, ten, kur labiausiai išvystytas prostitucijos verslas, tokių nusikaltimų užregistruojama daugiausia.

REKLAMA
REKLAMA

Negana to, Klaipėdos miesto VPK atstovas spaudai Albinas Strumyla net neabejoja, kad „klofelinininkių“ išguldytų stipriosios lyties atstovų yra kur kas daugiau. Tačiau toli gražu ne visi apvogtieji skundžiasi. Mat, kaip rodo statistika, bene dažniausias „klofelinininkių“ taikinys - pusamžiai, šeimas sukūrę vyrai, tad kaip esą apie tokią nelaimę atvirai pasipasakosi, pasiguosi žmonai, kitiems artimiesiems?

REKLAMA

Jau geriau sumeluoti, kad kas nors užpuolė ir apiplėšė gatvėje ar pakeliui į namus iš komandiruotės... Dar viena „klofelinininkių“ labai pamėgta vyrų grupė - pasiturintys užsieniečiai. Jie, kaip yra prisipažinusi ne viena „migdytoja“, yra „naiviai patiklūs“, dosnūs, o bene svarbiausia - prastos regimosios (gal dėl per didelio suvartotų „alkoholinių patiekalų“ kiekio?) atminties.

Jei atsigaivelėjęs koks olandas ar vokietis ir atklysta į komisariatą rašyti pareiškimo apie prarastas vertybes ar asmens dokumentus, dažnai jis net neįstengia prisiminti, kokiame bare smaginęsis, kaip jo gundytoja (ar kelios gundytojos) atrodžiusi, kuo vilkėjusi... O "migdytojoms" to ir tereikia.

REKLAMA
REKLAMA

Prostitutės įtariamos net keliais tokiais nusikaltimais

Tuo metu Klaipėdos miesto VPK Nusikaltimų tyrimo skyriaus vyr. tyrėja ir ikiteisminį tyrimą kontroliuojanti miesto apylinkės prokuratūros prokurorė kreipėsi į teismą dėl dviejų draugių - Aivos Tumėnaitės (26 m.) ir šios bendraamžės Linos Gaubytės - suėmimo termino pratęsimo.

Šios dvi, kaip manoma, prostitucija jau kuris laikas besiverčiančios, anksčiau po dukart teistos, į narkotikus nespjaunančios gražuolės įtariamos kartu ar pavieniui klofelinu užmigdžiusios, o vėliau apvogusios ne vieną klientą. Įtariama, kad nuo šių apsukruolių tokiu būdu nukentėjusių vyrų yra kur kas daugiau, todėl visi jie raginami netylėti, apie patirtas skriaudas kuo skubiau pranešti ikiteisminį tyrimą atliekančiai pareigūnei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vieną paskutiniųjų šiųmečio balandžio naktų minėtų „klofelinininkių“ kokteilio paragavo Klaipėdoje butą nuomojantis vilnietis J. Po pažinties viename uostamiesčio barų verslininkas į nuomojamą butą atsivedė net dvi... Dosnus vyriškis parūpino degtinės, kuria vaišino naująsias pažįstamas.

Neatsisakė kelių taurelių ir pats. To pakako, kad J. staiga apimtų gilus nuovargis, mieguistumas... Vyriškis prabudo kitą rytą. Be vakarykščių sugėrovių, pasigedo ant kaklo segėtų dviejų masyvių auksinių grandinėlių, mobiliojo telefono, beveik dešimties tūkstančių litų...

Apie įžūlią vagystę greitai sužinojo policija. Pareigūnai iškart įtarė, kad tai - Linos Guobytės ar jos likimo draugės Aivos Tumėnaitės darbas, todėl nedelsdami ėmėsi šių merginų paieškos. Sulaikyta Lina Gaubytė iškart viską prisipažino, pasisakė, kad veikė ne viena...

REKLAMA

Kai Liną Gaubytę tardė pareigūnai, laisve tuo metu dar mėgavusis Aiva Tumėnaitė darbavosi toliau. Savaitgalio pavakarę ji susipažino su vienoje Klaipėdos įmonėje dirbančiu šešiasdešimtmečiu olandu. Apsalęs iš laimės, kad jo „kabinama“ daugiau nei dvigubai jaunesnė moteris neprieštarauja drauge praleisti ir naktį, vyriškis pakvietė ją į nuomojamą butą, parūpino brangių gėrimų...

Vos svaigalų paragavęs olandas netikėtai užmigo... Ryte prabudęs vyriškis pasigedo ne tik drabužių, asmens dokumentų, nemažo kiekio pinigų, bet ir kieme stovėjusio šiųmetės laidos prabangaus visureigio „Suzuki Grand Vitara“. Nukentėjėlis nori nenori turėjo kreiptis į policiją.

REKLAMA

Pavogtas automobilis po kelių dienų buvo surastas netoli Joniškės kapinių. Kaip vėliau paaiškėjo, transporto priemonė vagilei vyrų nuodytojai buvo reikalinga vien tam, kad būtų lengviau išsigabenti grobį...

Remdamiesi nukentėjusio užsieniečio parodymais pareigūnai buvo beveik tikri, kad jį apvogė „garsioji“ „klofelinininkė“ Aiva. Apsilankius šios prostitutės nuomojamame bute Debreceno gatvėje įtarimai pasitvirtino - čia rasta dalis iš olando pavogtų daiktų, kai kurie užsieniečio dokumentai. Dalį pagrobtų pinigų apsukruolė jau buvo išleidusi...

Kaip minėta, Lina Gaubytė ir Aiva Tumėnaitė įtariamos tokiu būdu apvogusios ir daugiau uostamiesčio gyventojų ar svečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nusikaltimo bendrininkas - sugyventinis

Kaip paaiškėjo per ikiteisminį tyrimą, mažiausiai vieną nusikaltimą Aiva Tumėnaitė įvykdė padedama sugyventinio Artūro Arciškevičiaus (28 m.). Šis vyriškis irgi jau suimtas.

Vasario mėnesį uostamiesčio centre, prie Tiltų gatvės daugiabučio namo, buvo aptiktas Baltijos laivų statykloje dirbusio Danijos piliečio Johanso (49 m.) lavonas. Užsienietis gulėjo ant šaligatvio tik su apatiniais drabužiais. Paaiškėjo, kad jis iškrito per trečiajame aukšte esančio buto langą, kuris buvo praviras... Pro šį langą patekę į butą pareigūnai čia aptiko išgertuvių pėdsakų - ant stalelio stovėjo dvi taurės, viena iš jų - su lūpdažių žymėmis ant kraštelio...

REKLAMA

Dar net negavus DNR ekspertizės išvadų sulaikytoji Aiva Tumėnaitė prisipažino iš vakaro laiką leidusi viename uostamiesčio barų, kur susipažinusi su olandu. Naujasis draugas ją esą pakvietęs į nuomojamą butą, kur lietuvaitė užsieniečiui teikusi intymias paslaugas. Už tai danas jai atseit buvo pažadėjęs dosniai atsilyginti (sumokėti 1 000 eurų!), tačiau savo pažado neįvykdęs. Tuomet supykusi prostitutė jį apsvaiginusi klofelinu, tada į pagalbą pasikvietusi sugyventinį ir abu užsienietį apvogę - pagrobę daug ir įvairių vertingų daiktų. Galop butą užrakinę, raktus pasiėmę ir grįžę į Aivos namus.

Buvo prieita prie išvados, kad atsipeikėjęs danas norėjo išeiti į lauką, tačiau pastebėjęs, kad durys užrakintos, bandė išlipti per langą. Deja, neišsilaikė ir nudribo žemėn... Anot policijos pareigūnų, nepaisant to, kad dano žūtis susijusi su prostitutės apsilankymu, jokie įtarimai Aivai Tumėnaitei dėl to nebus pateikti - ji kartu su sugyventiniu privalės atsakyti tik už vagystę iš buto. Mat užsienietis mirtinai susižalojo pats, todėl tai įvardijama tik kaip nelaimingas atsitikimas.

REKLAMA

Baudžiamoji atsakomybė negąsdina?

Prieš pat 2004-sius Klaipėdos apygardos teisme buvo paskelbtas nuosprendis klaipėdiečiams Z. Antonovai (21 m.) , E. Žilytei (21 m.) ir G. Alseikai (36 m.). Trijulė buvo kaltinama iš anksto sutarusi bendromis jėgomis apvogti uostamiesčio bare surastus vyresnio amžiaus klientus.

Z. Antonova ir E. Žilytė su dviem pagyvenusiais klaipėdiečiais Petru ir Povilu susipažino bare „Peterburgas“. Vaišingi vyriškiai merginoms pasiūlė linksmybes pratęsti vieno iš jų bute, šios mielai sutiko... Vyrai išgėrė po taurelę ir vienas paskui kitą kietai įmigo... Ryte prabudę pasigedo ir naujųjų draugių, ir vertingų daiktų - kreditinių kortelių, mobiliojo ryšio telefono, dokumentų, mikrobangų krosnelės, sulčiaspaudės ir t. t. Beje, nesėkminga pažintis su jaunomis moterimis vienam pensinio amžiaus nukentėjėliui atsiėjo itin brangiai - po šio gėdingo incidento jį paliko žmona...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors buvo ir labai nemalonu, abu nukentėjėliai kreipėsi į policiją. Kaip išskirtinį vienos „klofelinininkės“ požymį vienas apvogtas klaipėdietis nurodė įspūdingo dydžio krūtinę... Netrukus buvo sulaikytos įtariamos merginos, o dar kiek vėliau - ir jų bendrininkas, anksčiau už vagystę jau teistas G. Alseika. Nors visi trys įtariamieji kaip įmanydami gynėsi, nenuginčijamais kaltės įrodymais tapo pas juos rasti kai kurie nespėti išparceliuoti iš minėtų klaipėdiečių pavogti daiktai. Tiesa, nors teisme ir liko neįrodyta, kad į meilės nuotykius pasinešę garbaus amžiaus žemaičiai buvo užmigdyti klofelinu, tačiau tai, kad abiem į alkoholinius gėrimus buvo įmaišyta kraujospūdį mažinančių vaistų, neliko jokių abejonių.

REKLAMA

Vagišių trijulei teismas skyrė griežtas bausmes: Z. Antonovą ir E. Žilytę už grotų pasiuntė 3 metams ir 7 mėnesiams, o šių bendrininką G. Alseiką - puspenktų metų. Iš visų jų dar konfiskuota dalis turto.

Panevėžio pataisos namuose bausmę atliko ir „klofelinininkė" iš Vilniaus Oksana (tuomet 23 m. - aut. past.). Prieš kelerius metus ji buvo teisiama už keturių vyriškių apvogimą. Išvaizdą dažnai kaitaliojusi vilnietė sostinės baruose ir kavinėse ieškojo aukų - solidaus amžiaus vyriškių. Su jais susipažinusi neatsisakydavo užsukti į svečius, kur slapta į alkoholį įpildavo klofelino. Šeimininkui užmigus viešnia skubiai susikraudavo vertingesnius daiktus ir duodavo ženklą bendrams atvykti - kam pačiai tampytis su sunkiais ryšuliais?

REKLAMA

Nors teisme Oksana ir neprisipažino į alkoholį įlašindavusi klofelino ar kitų kraujospūdį mažinančių vaistų (tą ji buvo patvirtinusi ikiteisminio tyrimo pradžioje), o jos bendrininkai tvirtino neva nežinoję, kad savo pažįstamą vežiojo su vogtais daiktais (tai jie irgi buvo anksčiau pripažinę), teismas šias jų versijas įvertino tik kaip bandymą išvengti baudžiamosios atsakomybės.

Buvo įrodyta, jog pavogtus pinigus Oksana išleisdavo savoms reikmėms ir dalijosi su nusikaltimų bendrininkais, o vertingus daiktus parduodavo turguje ar įkeisdavo lombarde. Pasitvirtino ir tai, jog vienas apvogtas vyriškis už atitinkamą išpirką atgavo Oksanos kadaise pavogtus asmens dokumentus.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau jau teista Oksana už grotų buvo atsidurusi šešeriems metams, taip pat buvo priimta nutartis konfiskuoti visą jos turtą. Jos bendrai laisvę prarado nuo šešerių iki septynerių metų.

Taigi, kaip matome, „klofelinininkėms“ gresia griežta baudžiamoji atsakomybė. Nepaisant to, tokių nusikaltimų ne tik nemažėja, bet, kaip minėta, netgi daugėja.

Kaip veikia klofelinas?

Anot medikų, klofelinas - puiki priemonė hipertoninei ligai (padidėjusiam kraujo spaudimui) bei glaukomai gydyti, padidėjusiam akispūdžiui staigiai sumažinti. Kadangi tai palyginti pigus medikamentas, jis labai populiarus tarp mažesnes pajamas gaunančių ligonių. Tiesa, Vakarų Europos šalyse šie vaistai nevartojami.

Nors klofelinas parduodamas tik su receptais, pareigūnai turi informacijos, kad klofelino galima įsigyti ir tose vietose, kur prekiaujama narkotikais.

Klofelinas, kaip ir visi medikamentai, turi nepageidaujamą poveikį. Jei jo suvartojama per didelė dozė, o ypač kartu su alkoholiu (kas ir nutikdavo straipsnio herojams), klofelino nepageidaujamas poveikis pasireiškia itin ryškiai: staiga pajuntamas bendras nuovargis, apima mieguistumas, suretėja širdies susitraukimai, gali sutrikti inkstų funkcija. Klofelinas ypač pavojingas esant sunkiai smegenų kraujotakos patologijai, sergant depresija. Apsinuodijus šiuo medikamentu ligonį dar kurį laiką kamuoja prasta savijauta - jaučiamas silpnumas, džiūsta burna, gali užkietėti viduriai.

Kadangi klofelino lašai - bespalviai, bekvapiai, beskoniai, be to, lengvai tirpsta vandenyje (taip pat ir alkoholyje), žmogus, išgėręs svaigalų, kuriuose įlašinta klofelino, nieko įtartino nepajaučia. Klofelinas pradeda veikti po 5-10 minučių: žmogus staiga apsunksta, tampa apdujęs, mieguistas, nesuvokia, kas jam darosi. Tokios būsenos pakeleivį nesunku išsivesti iš baro ar kavinės į lauką, įsisodinti į automobilį, nusivežti į norimą vietą, apvogti. Arba ką nors panašaus nukrėsti užsukus į svečius... Klofelinas veikia individualiai - vieną pilietį gali "atjungti" keli šio tirpalo lašai, kitam prireikia didesnės dozės. Taigi, mieli nuotykių ieškotojai, būkite budrūs!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų