REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alinantys karščiai pateikia iššūkių verslininkams. Galvą sukti reikia ne tik dėl darbuotojų, kurių produktyvumas tokiu metu krenta, bet ir gamybos apsukų bei tinkamų sanitarinių sąlygų palaikymą.

Alinantys karščiai pateikia iššūkių verslininkams. Galvą sukti reikia ne tik dėl darbuotojų, kurių produktyvumas tokiu metu krenta, bet ir gamybos apsukų bei tinkamų sanitarinių sąlygų palaikymą.

REKLAMA

Darbuotojai Valstybinę darbo inspekciją jau užvertė skundais apie nepakeliamas darbo sąlygas. Valstybinės darbo inspekcijos Nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų skyriaus vyriausioji darbo inspektorė Rita Zubkevičiūtė tv3.lt tvirtina, kad darbdaviai nebespėja suvaldyti susidariusios situacijos.

„Šią savaitę taip jau gauname tų skundų nuolatos. Jeigu anksčiau dar buvo labiau paklausimai, kokios yra darbuotojų teisės, o kokios yra darbdavio pareigos, ką daryti, ko prašyti, tai šiandien jau, matyt, kai tų kondicionierių pritrūko, arba jie laiku neįrengti, šiandien mes gauname tokių skundų nuolatos. <...> Kaip girdėjome iš pačios žiniasklaidos, trūksta ventiliatorių, trūksta kondicionierių, įrengimas užtrunka, o karšta jau yra dabar, vadinasi darbdavys turi imtis kitų priemonių“, – teigė ji.

Didžiausi iššūkiai – maisto pramonei

„Maisto pramonės“ asociacijos valdybos pirmininkas Mindaugas Snarskis tv3.lt patikina, kad ši vasara – išskirtinė ir verslui tikrai nebūtų pavykę tokios išprognozuoti.

REKLAMA
REKLAMA

„Verslas pasižiūri istorinius duomenis, prognozuodami ateinančius metus, bet tikrai niekas neplanavo, kiek aš žinau, kad ši vasara prasidės ankstyvą gegužę. Ypač, kai praeitais metais buvo užlieta lietaus, sėja buvo maža ir derlius mažesnis. Bet po truputį einam link naujosios realybės ir tie iššūkiai turės būti prognozuojami daug geriau“, – M. Snarskis.

REKLAMA

Jo teigimu, šie karščiai turi didžiulį poveikį verslui. Pirmiausia kalbant apie tinkamą darbo sąlygų užtikrinimą, o taip pat ir dėl užsakymų įvykdymo.

„Tie verslai, kurie nuo sezono labai priklausomi, reikia suvaldyti išaugusius užsakymus ir jie nebūtinai galutiniame rezultate gali reikšti didesnius pelnus įmonėms. Jei kalbama apie produktą, kuris karščių metu naudojamas dažniau, pavyzdžiui ledai, tai per mažai užsakymų yra blogai, bet per dideli užsakymai irgi gali būti blogai, jei nesugebi išpildyti to užsakymo, o turi sutartis, įsipareigojimus su klientais. Tuomet vėlgi tai yra tam tikri iššūkiai ir bendradarbiavimo prasme, ir reputacijos prasme.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat svarbu gerų higieninių sąlygų užtikrinimas, sanitarinių sąlygų išlaikymas, tinkamas vėdinimas gamybinėse įmonėse, kas jau yra didesnis išbandymas tokių karščių metu. Vėlgi, energetinių resursų naudojimas, kadangi reikia palaikyti tas sąlygas ir tam reikalingi didesni kaštai.

Kitas momentas, jei apie maisto pramonę kalbėsime, yra iššūkių tokiems verslams, kaip šokolado gamintojams. Nusipirkus ir paėmus iš lentynos sunku parsinešti į namus neištirpusį. Paprasti dalykai, bet iššūkių pakankamai nemažai. Jie, aišku, suvaldomi. Tik dirbti reikia“, – komentuoja M. Snarskis.

Be to, daugiau dėmesio reikia atkreipti ir į produktų gabenimo procesus – tinkamomis temperatūros sąlygomis atvežus, produktus reikia greitai iškrauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mažesniesiems iššūkių daugiau. Jei kalbame apie turgavietes ar kioskus, čia jau visai kas kita, nes jie ne taip solidžiai infrastruktūrą pasiruošę“, – mano M. Snarskis.

Apie didesnius iššūkius mažiesiems prekybininkams turgavietėse, kalba ir prekybos ekspertas Laurynas Vilimas.

„Turguose nėra nei kondicionavimo sistemų, duok Dieve, kažkokie stogeliai nuo tiesioginės saulės spindulių yra pasislėpti ir neperkaisti. Be to, turguose nelabai laiko šaldytuvų daržovėms ar vaisiams. Tai prekybos ir darbo sąlygos sunkesnės, bet turgeliai Lietuvoje jau seniai egzistavo, jie turi savo specifiką“, – tv3.lt sakė L. Vilimas.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius L. Vilimas patikina, kad prekybos įmonės didelių rūpesčių nekilo, nes jos yra prisitaikiusios prie sezoninių veiksnių: žiemą patalpos šildomos, vasarą vėdinamos. Pasak jo, tai įprasti eksploataciniai kaštai, kurie didžiulių išlaidų įmonėms nepridarė.

REKLAMA

Gali paveikti žmonių produktyvumą

Lietuvos inžinerinės pramonės asociacijos (LINPRA) direktorius Darius Lasionis teigia, kad priešingai nei maisto, inžinerinė pramonė nesusidūrė su didesniais iššūkiais. Galimi tik individualūs atvejai tam tikrose įmonėse.

„Karščiai Europoje paveikė kai kurių įmonių veiklą ir galėjo užsakymai sutrikti, dėl karščių žmonės neišėjo į darbą, susirgo, galėjo gamyba strigti dėl užsakymų pavienėse įmonėse.

Jei patalpos vėdinamos ir kondicionuojamos – tai nieko. Bet gali įmonių produktyvumas ir našumas sulėtėti, nes žmonės greičiau pavargsta“, – tv3.lt kalbėjo D. Lasionis.

Pasitikslinęs ir apklausęs keletą asociacijos narių jis pridėjo, kad visgi didelių iššūkių nesulaukė tie, kurie pasirūpino serverinių vėdinimų ir pan.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų