REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Rūkymas 123rf.com

Rūkantiesiems elektronines cigaretes labiausiai gresia burnos vėžys: tyrimas atskleidė, kad dauguma jų naudotojų taip ir nemeta tabako, o elektroninėse cigaretėse taip pat yra kancerogeninių medžiagų.

6

Rūkantiesiems elektronines cigaretes labiausiai gresia burnos vėžys: tyrimas atskleidė, kad dauguma jų naudotojų taip ir nemeta tabako, o elektroninėse cigaretėse taip pat yra kancerogeninių medžiagų.

REKLAMA

Maždaug aštuoni milijonai suaugusių amerikiečių naudoja elektronines cigaretes. Šie prietaisai gali padėti mesti rūkyti, tačiau apie jų keliamą pavojų kol kas žinoma nedaug.

Kalifornijos universiteto San Franciske mokslininkai išmatavo tabako vartotojų kancerogeninių medžiagų kiekį plaučiuose, burnoje ir gerklėje.

 

Dauguma elektroninių cigarečių ir bedūmio tabako naudotojų taip pat rūko įprastas cigaretes. Tyrimas parodė, kad šios asmenų grupės nikotino ir kancerogeninių medžiagų kiekis yra panašus, nors mažesnė dalis rūkančiųjų tik elektronines cigaretes kancerogeninių medžiagų šlapime turėjo mažiau, rašoma portale dailymail.co.uk.

Lyginant su kitomis tabako vartotojų grupėmis, naudojančiųjų bedūmį tabaką tarpe buvo pastebėtas aukščiausias tam tikrų kancerogeninių chemikalų lygis, siejamas su burnos ir gerklės vėžiu.

REKLAMA
REKLAMA

Didžioji dalis iš aštuonių milijonų suaugusiųjų, naudojančių elektronines cigaretes, jas pasirinko kaip „saugesnį“ įprastų cigarečių pakaitalą, tačiau šie prietaisai vis dar yra gan nauji, todėl apie jų poveikį žinoma nedaug.

REKLAMA

Kalifornijos universiteto San Franciske mokslininkai nustatė, kad elektroninių cigarečių naudotojams priklausomybė nuo nikotino ir burnos bei gerklės vėžys gresia ne mažiau nei tuomet, kai jie rūkė įprastas cigaretes.

JAV sveikatos apsaugos specialistai į elektroninių cigarečių naudotojus žiūri su atsargiu optimizmu, o štai „garinimas“ (taip vadinamas elektroninių cigarečių rūkymas) paauglių tarpe kelia nerimą.

Visų tabako gaminių sudėtyje yra nikotino – medžiagos, atsakingos už cigarečių teikiamą malonumą ir už sunkiai įveikiamą priklausomybę, kurią sukelia rūkymas (arba elektroninių cigarečių naudojimas, arba bet koks kitas tabako vartojimas).

REKLAMA
REKLAMA

Įprastose cigaretėse yra maždaug 7000 skirtingų chemikalų ir jas rūkant įkvepiami dervų, formaldehido, dervos ir anglies monoksido bei kitų medžiagų cheminiai junginiai.

Elektroninių cigarečių skysčiuose yra mažiau pavojingų medžiagų – bent jau iš tų, apie kurias žinoma, tačiau vien todėl, kad mažiau žinome apie jų žalą, dar nereiškia, kad jas naudoti yra saugu.

Kai kurie tyrimai elektroninių cigarečių skysčiuose jau yra aptikę metalų pėdsakų, o kiti tyrimai teigia, kad šių prietaisų poveikis širdžiai ir kraujagyslėms gali būti toks pat kenksmingas, kaip ir paprastų cigarečių, arba dar blogesnis.

Tačiau elektroninių cigarečių ir vėžio (įskaitant plaučių, gerklės ir burnos vėžį) ryšys vis dar tiriamas – jis įvardijamas kaip vienas iš Tarptautinės ir JAV Odontologinių tyrimų asociacijos tyrimų prioritetų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norėdami geriau suprasti, kokius su vėžiu susijusius pavojus kelia elektroninių cigarečių vartojimas, Kalifornijos universiteto San Franciske mokslininkai tyrinėjo bendro nikotino suvartojimo žymes ir taip pat tam tikros kancerogeninių medžiagų grupės, vadinamos specifiniais tabako nitrozaminais, kiekį.

Išmatavus šių medžiagų kiekį maždaug 49 000 rūkančių, bedūmį tabaką naudojančių ir nerūkančių amerikiečių šlapime, paaiškėjo, kad daugiau panašumų yra tarp rūkančiųjų ir bedūmio tabako vartotojų, nei tarp pastarųjų ir nerūkančiųjų.

Nenuostabu, kad visų bet kokio tipo tabaką naudojančių asmenų organizmuose buvo aptiktas didelis kiekis nikotino, teigiama praėjusią savaitę Tarptautinės ir JAV Odontologinių tyrimų asociacijos kongrese pristatytuose tyrimo rezultatuose.

REKLAMA

Tačiau svarbiausia, kad specifinių tabako nitrozaminų žymės buvo ryškesnės tų žmonių, kurie naudojo bedūmio tabako produktus, organizmuose – taigi, įskaitant elektroninių cigarečių ir kramtomojo tabako naudotojus bei tuos, kurie naudoja bedūmį ir degųjį tabaką.

Vis dėlto, tyrimo rezultatuose yra ir gerų naujienų elektroninių cigarečių mėgėjams. Tik elektronines cigaretes naudojančiųjų organizmuose rastas mažesnis dviejų chemikalų, siejamų su burnos ir plaučių vėžiu, kiekis.

Kadangi maždaug 80 procentų burnos vėžio pacientų naudoja degųjį, kramtomąjį ar uostomąjį tabaką, gali būti, kad elektroninių cigarečių poveikis rizikai susirgti šiomis ligomis yra bent truputį mažesnis.

REKLAMA

Cigarečių rūkymas siejamas su maždaug 80-90 procentų plaučių vėžio atvejų, tačiau didesne problema laikoma tai, kad didžioji dalis tyrime dalyvavusių asmenų naudojo tiek bedūmio, tiek degiojo tabako produktus.

Tai verčia abejoti plačiai paplitusiu įsitikinimu, kad nors elektroninės cigaretės sukelia paaugliams priklausomybę nuo nikotino, kuri galiausiai baigiasi cigarečių rūkymu, šie prietaisai gali būti puikus įrankis rūkyti metantiems suaugusiesiems.

„Tyrimas atskleidė, kad didžioji dalis kitokio nei cigaretės tabako vartotojų yra veikiami panašaus ar net didesnio kancerogeninių medžiagų kiekio, nei vien tik cigaretes rūkantieji – toks šių medžiagų kiekis kelia rimtą grėsmę.“ – rašoma Tarptautinės ir JAV Odontologinių tyrimų asociacijos pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų