REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Pora atostogų metu (nuotr. 123rf.com)

Daugelis įsivaizduoja, kad romantiškos atostogos dviese - tai proga vienas kitą atrasti iš naujo, palikti konfliktus nuošalyje ir atgaivinti rutinos užslopintus jausmus.

20

Daugelis įsivaizduoja, kad romantiškos atostogos dviese - tai proga vienas kitą atrasti iš naujo, palikti konfliktus nuošalyje ir atgaivinti rutinos užslopintus jausmus.

REKLAMA

Tačiau poros kelionėse ne visuomet randa išsvajotąją idilę, portale repubblica.it rašo psichologė Brunella Gasperini. Kelionė – tai santykių išbandymas, neretai juos apsunkinantis. Nenuostabu, jei atostogų metu pavargstate ar net sprogstate iš pykčio. Pasiaiškinti, kodėl portale repubblica.it kviečia psichologė Brunella Gasperini.

Leistis į kelionę drauge, būti tik dviese, kas rytą atsibusti kartu ir mėgautis visa diena, nuo ryto iki vakaro, kai laiko – sočiai, viskuo dalintis, džiaugtis ramybe ir glamonėmis, varginančią rutiną ir visą pasaulį palikus kažkur toli. Nuostabu, ar ne? Deja, ne visuomet.

Daugelis įsivaizduoja kad romantiškos atostogos dviese – tai proga vienas kitą atrasti iš naujo, konfliktus palikus užnugaryje.

REKLAMA
REKLAMA

Tikime, kad išvykos ir poilsis padeda atgaivinti rutinos užslopintus jausmus. Tačiau poros kelionėse ne visuomet randa išsvajotąją idilę – neretai atostogos virsta tikru santykių išbandymu. Žinoma, gali būti ir taip, kad namo grįšite geriau sutardami ir jausitės artimesni – gali suintensyvėti jausmai, intymumas, seksualinis gyvenimas.

REKLAMA

Kartais atostogos yra būtent tai, ko reikia apslopusiems santykiams. Kitais atvejais yra atvirkščiai – kelionė apsunkina santykius ir iš jos poros grįžta išsekusios, ant pykčio priepuolio ribos.

Prieš kelerius metus atliktas įdomus Londono universiteto Didžiojoje Britanijoje tyrimas atskleidė, kokios pavojingos porų santykiams gali būti atostogos dviese.

Jei kelionė su visa šeima ar didesne draugų grupe tik retais atvejais kelia grėsmę santykių stabilumui, atostogos su partneriu (žinoma, jei jūsų santykiai rimti) dažnai sukelia rimtų problemų.

Sunku pasakyti, ar šiuo tyrimu iš dalies buvo siekiama populiarinti trumpalaikius santykius, tačiau porų patiriamą stresą atostogų metu pagrindžia ir kiti duomenys. Problema vadinama santuokiniu stresu ir manoma, kad jis kelia dar daugiau įtampos, nei darbe patiriamas stresas.

REKLAMA
REKLAMA

Kitaip nei darbovietėje patiriamas stresas dėl santykių su kolegomis ar viršininkais, santykių su partneriu problemos apima daug didesnę mūsų asmenybės dalį.

Taip pat žinoma, kad nemaža dalis išsiskyrimų įvyksta būtent atostogų metu. Porų sunkiai pakeliama našta – būti priverstiems spręsti klausimus, į kuriuos paprastai nekreipiame dėmesio, arba derėtis dėl dalykų, kuriuos dažniausiai darome atskirai. Konfliktą sukelti gali visai banalūs klausimai – pavyzdžiui, kaip praleisti dieną arba ką valgyti pietums.

Neabejotinai atostogų metu poroms tenka tvarkytis su netikėtomis emocinėmis užduotimis. Visą laiką esame priversti būti vienas šalia kito, taip pakeisdami nusistovėjusią tvarką, kuri teikia ramybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai nesame įpratę dalintis, o tai reiškia ne tik gyventi po vienu stogu, bet iš tiesų būti kartu, ką nors drauge veikti, prievolė nuolat laiką leisti dviese gali pasirodyti nepakeliama. Negana to, per atostogas taip pat dažnai tikimasi susitelkti ties santykiais, nuošalyje palikus visus kasdienius dalykus. Tokiu būdų į šį laikotarpį pradedama dėti pernelyg daug vilčių ir nerealistiškų lūkesčių.

Kita vertus, jei kasdieniame poros gyvenime, po visais darbais ir rūpesčiais slepiasi tam tikri nesklandumai, tikėtina, kad jie išlįs būtent per atostogas.

Žinoma, stabilumo nereikėtų painioti su santykių kokybe – kelionė dviese gali padėti pamatyti partnerį naujoje šviesoje – tik nebūtinai iš gerosios pusės. Gali būti, kad gyvenimo draugas ims atrodyti nuobodus arba suprasime nebegalintys pakęsti kai kurių jo ar jos įpročių ar nestabilių nuotaikų.

REKLAMA

Ar tik nenorėtume, kad partneris staiga užpildytų visas tylos akimirkas ir kompensuotų mūsų trūkumus, kad stebuklingai pavirstų meiliu ir paklusniu padarėliu, pasišventusiu mūsų užgaidoms? To tikėtis neverta.

Kartais atostogos virsta nuolatiniu tykojimu užsipulti partnerį. Įtampų ir nesutarimų kupiniems santykiams išvyka gali tapti idealiu karo lauku. Konfliktų gali imti rastis visose srityse – galiausiai romantiškos atostogos tampa nuolatiniu kivirčijimusi ir nemaloniomis grimasomis, kurių išvengti gali padėti nebent kiti aplink esantys žmonės.

Kad atostogos praeitų puikiai, svarbiausi yra trys dalykai – prisitaikymas, lankstumas ir sukalbamumas. Tačiau pora taip pat turi būti darni, norėti dalintis vienas su kitu, o jų norai ir interesai turi būti suderinami. Atostogų metu partneriams reikia atrasti naujų bendravimo būdų, peržengti įprastas gyvenimo būdo ribas ir klausytis vienas kito. Mokėti tartis dėl erdvės, laiko ir norų – būkite kūrybingi.

REKLAMA

Tam tikrą įtaką gali turėti ir jūsų kelionės tikslas – ta pati jūra, tas pats paplūdimys, ir dar tas pats žmogus šali gali kelti nuobodulį, o naujos, nepažįstamos šalys gali intriguoti ir priartinti vieną prie kito. Taigi, gali prireikti naudotis asmeniniais ir bendrais resursais, kurių kasdien neprireikia.

Bet neišsigąskite – nebūtinai atostogos turi būti jūsų santykių tiesos akimirka. Tai gali būti gera proga pasikrauti naujų jausmų ir emocijų, bet nenustebkite, jei kartais tektų nusivilti. Visų svarbiausia – leidžiantis į kelionę į lagaminus neprisikrauti per daug ambicingų lūkesčių ir nesitikėti, kad atostogos išspręs visas asmenines ir santykių problemas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų