REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija penktadienį paragino galingąsias šalis padėti atkurti Sirijos ekonomiką ir grąžinti pabėgėlius, o jos sąjungininkas Damaskas toliau deda pastangas atsikovoti teritorijas, tęsiantis jau ilgiau kaip septynerius metus vykstančiam karui.

Rusija penktadienį paragino galingąsias šalis padėti atkurti Sirijos ekonomiką ir grąžinti pabėgėlius, o jos sąjungininkas Damaskas toliau deda pastangas atsikovoti teritorijas, tęsiantis jau ilgiau kaip septynerius metus vykstančiam karui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos ambasadoriaus prie Jungtinių Tautų pavaduotojas Dmitrijus Polianskis paragino nutraukti Sirijai įvestas vienašališkas sankcijas ir sakė, kad šalys negali sieti pagalbos su politiniais reikalavimais, kad būtų pakeistas prezidento Basharo al Assado režimas.

REKLAMA

Maskvos 2015 metais pradėta karinė intervencija padedant B. al Assadui daugelio laikoma žingsniu, pakeitusiu karo, jau pareikalavusio daugiau kaip 350 tūkst. žmonių gyvybių ir privertusio milijonus gyventojų palikti savo namus, eigą Damasko naudai.

Kreipdamasis į JT Saugumo Tarybą D. Polyanskis sakė, kad „Sirijos ekonomikos atgaivinimas“ yra „kritinis iššūkis“, nes Sirijai labai stinga statybos medžiagų, sunkiosios technikos ir degalų, reikalingų karo sugriautų objektų atstatymui.

REKLAMA
REKLAMA

„Visiems tarptautiniams partneriams būtų protinga prisidėti prie pagalbos Sirijos atkūrimo pastangoms, atsikratyti dirbtinių sąsajų su politiniu momentu“, – rusų diplomatas sakė per Saugumo Tarybos posėdį Sirijos klausimu.

Tačiau Prancūzija aiškiai pareiškė, kad jokios pagalbos Sirijos atkūrimui nesuteiks, jeigu B. al Assadas nesutiks su politininiu pereinamuoju procesu, turinčiu apimti naujos konstitucijos priėmimą ir rinkimus.

ES pagalbos nebus

Per Jungtinių Tautų remiamų Sirijos taikos derybų aštuntąjį ratą proveržio pasiekti nepavyko, o naujas Rusijos remiamas komitetas, turintis perrašy Sirijos konstituciją, dar nepradėjo darbo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo gruodžio, kai nutrūko vėliausias taikos derybų etapas, B. al Assado pajėgos užėmė netoli Damasko esanti Rytų Gutos rajoną ir susigrąžino didžiąją dalį pietinės Daraa provincijos. .

Prancūzijos ambasadorius Francois Delattre'as sakė Saugumo Tarybai, kad B. al Assadas skina „pergales be taikos“ ir kad reikalingos politinės derybos, siekiant užtikrinti galutinį sprendinį.

„Nedalyvausime Sirijos atstatyme, jeigu nebus veiksmingai įvykdytas politinis perėjimas, o konstitucijos ir rinkimų procesai nebus atlikti „sąžiningu ir reikšmingu būdu“, – pabrėžė F. Delattre'as.

REKLAMA

Politinis perėjimas yra „būtina sąlyga“ stabilumui, sakė prancūzų diplomatas ir pridūrė, kad nesant stabilumo „jokia priežasti negali pateisinti Prancūzijos ir Europos finansavimo atkūrimo pastangoms“.

Rusija šį mėnesį pateikė Jungtinėms Valstijoms pasiūlymų, kaip būtų galima grąžinti sirų pabėgėlius iš Jordanijos, Turkijos, Libano ir Egipto, tačiau tam būtų reikalinga tarptautinė finansinė pagalba.

Naujas teisės aktas, vadinamasis 10-asis įstatymas, leistų Sirijos vyriausybei konfiskuoti pabėgėlių ir perkeltųjų asmenų turtą, jeigu jie per 30 dienų neužsiregistruotų režimo įstaigose.

REKLAMA

D. Polianskis atmetė šio teisės akto kritiką, sakydamas, kad buvo surengta „informacinė kampanija“ dėl šios priemonės ir kad Sirijos valdžia pasiruošusi surengti derybas šiuo klausimu su JT ekspertais.

Pabėgėlių grąžinimo problemos bus aptarinėjamos per ateinančią savaitę Juodosios jūros kurorte Sočyje vyksiantį Rusijos, Irano ir Turkijos delegacijų susitikimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų