REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Ligoninė (nuotr. 123rf.com)

Ištikus širdies priepuoliui, moterims pasireiškiantys simptomai ne visuomet yra tokie patys, kaip ir vyrams, rašoma portale webmd.com.

9

Ištikus širdies priepuoliui, moterims pasireiškiantys simptomai ne visuomet yra tokie patys, kaip ir vyrams, rašoma portale webmd.com.

REKLAMA

Moterys ne visada jaučia tuos pačius, gerai žinomus, vyrams būdingus širdies priepuolio simptomus, pavyzdžiui, krūtinės skausmą, kuris sklinda žemyn į vieną ranką.

Žinoma, šie širdies priepuolio simptomai taip pat gali pasireikšti ir moterims, tačiau daugelis jų gali justi ir nežymius, „tyliuosius“ simptomus, kurie kartais lieka nepastebėti.

Šie šeši širdies priepuolio požymiai dažniausiai pasireiškia moterims:

1. Krūtinės skausmas ir diskomfortas. Krūtinės skausmas yra dažniausias širdies priepuolio simptomas, tačiau kartais moterys jį jaučia kitaip, nei vyrai. Galite jausti spaudimą ar pilnumo jausmą, o skausmas krūtinėje gali būti juntamas bet kur, nebūtinai kairiojoje pusėje.

Dažnai širdies priepuolis pasireiškia būtent nepatogumo, diskomforto jausmu, sako kardiologė, medicinos daktarė, Kalifornijos universiteto San Franciske Moterų širdies ir kraujagyslių skyriaus direktorė Rita Redberg: „Jausmas būna toks, lyg kas veržtų spaustuvu.“

REKLAMA
REKLAMA

2. Rankų, nugaros, kaklo ar žandikaulio skausmas. Skausmas šiose vietose dažniau pasitaiko moterims, nei vyrams. Tai gali suklaidinti – moterys širdies priepuoliui ištikus tikisi sulaukti skausmo krūtinėje ar kairiojoje rankoje, o ne nugaroje ar žandikaulyje.

REKLAMA

Skausmas gali kilti palaipsniui arba būti staigus, protarpiais didėti ir mažėti, o po to labai sustiprėti. Jei miegate, skausmas gali jus pažadinti. Apie bet kokį neįprastą ir nepaaiškinamą skausmą bet kurioje kūno dalyje aukščiau liemens reikėtų pranešti gydytojui ar kitam sveikatos apsaugos specialistui, sako kardiologė C. Noelė Bairey Merz, medicinos daktarė, Barbaros Streisand moterų širdies ligų centro „Cedars-Siani“ klinikoje Los Andžele direktorė.

3. Pilvo skausmas. Kartais žmonės painioja širdies priepuolį signalizuojantį pilvo skausmą su rėmeniu, gripu ar skrandžio opa. Kai kuriais atvejais moterys jaučia stiprų spaudimą liemens srityje, lyg ant pilvo būtų atsisėdęs dramblys, sako kardiologė Nieca Goldberg, medicinos daktarė, „Joan H. Tisch“ moterų sveikatos centro Niujorko universiteto „Langone“ klinikoje Niujorke direktorė.

REKLAMA
REKLAMA

4. Dusulys, pykinimas ar galvos svaigimas. Jei be jokios akivaizdžios priežasties jums staiga pasidaro sunku kvėpuoti, tai gali reikšti širdies priepuolį, ypač tuo atveju, jei jaučiate dar kurį vieną ar daugiau kitų simptomų. „Gali atrodyti, kad ką tik nubėgote maratoną, nors iš tiesų net nepajudėjote iš vietos“ – sako dr. N. Goldberg.

5. Prakaitavimas. Staigus nervinis, šaltas prakaitas dažnai pasireiškia širdies priepuolio ištiktoms moterims. Toks prakaitavimas labiau primena prakaitą, kuris išmuša dėl streso, o ne sportuojant ar karštame ore sukaitus įprastą perspiraciją.

„Jei paprastai taip prakaitas nemuša ir tam nėra jokios kitos priežasties, pavyzdžiui, nesate sukaitusios ir nevargina menopauzei būdingos karščio bangos, pasitikrinkite pas gydytoją“, – sako dr. N. Bairey Merz.

6. Silpnumas. Kai kurios širdies priepuolio ištiktos moterys jaučia stiprų nuovargį, net jei tuo metu ramiai sėdi ir daug nejuda. „Pacientės dažnai skundžiasi nuovargio jausmu krūtinėje,“ – sako dr. Goldberg. – „Jos teigia negalinčios atlikti paprastų veiksmų, pavyzdžiui, nueiti iki tualeto.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų