REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Dmitrijus Mariničevas nuotr. (nuotr. skaitytojo)

Sinoptikai mus informuoja, kad iki pat savaitės pabaigos Lietuvoje bus labai karšta. Kuomet vyrauja toks karštis, neišvengiame perkūnijų.

20

Sinoptikai mus informuoja, kad iki pat savaitės pabaigos Lietuvoje bus labai karšta. Kuomet vyrauja toks karštis, neišvengiame perkūnijų.

REKLAMA

Perkūnija tam tikru metu gali griaudėti šiauriniuose Lietuvos rajonuose, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, o šeštadienį grūmos jau visoje Lietuvoje.

Ketvirtadienį palis šiauriniuose rajonuose

Ketvirtadienio dieną šils iki 26–28 laipsnių, pajūryje numatomi 27 laipsniai šilumos. Šiauriniuose Lietuvos rajonuose numatomi neilgai trunkantys krituliai bei perkūnija, tačiau pajūryje, Vilniuje ir Kaune lyti neturėtų, čia švies saulė.

Penktadienį galima perkūnija

Penktadienio naktį vės iki 15–17 laipsnių šilumos. Daugelyje rajonų numatoma debesuota su pragiedruliais, krituliai neprognozuojami. Vėjas numatomas nežymus.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienio dieną šils iki 26–28 laipsnių šilumos, pajūryje iki 27 laipsnių šilumos. Vilniuje Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje galimas lietus su perkūnija. Vidurio Lietuvoje numatoma giedra diena.

REKLAMA

Savaitgalį bus labai karšta

Savaitgalį numatoma karščio banga. Dienos prognozuojamos saulėtos, temperatūra pakils iki 28–31 laipsnio šilumos. Naktimis temperatūra kris iki 19–21 laipsnio šilumos. Šeštadienį lietus su perkūnija apsilankys visuose Lietuvos rajonuose, bet lis ne ištisai. Sekmadienis numatomas giedras ir karštas, kai kur šiauriniuose rajonuose kais net iki 32 laipsnių šilumos.

Kitos savaitės pradžioje vis dar laikysis 27–30 laipsnių karštis. Lietus neprognozuojamas

Vandens telkinių temperatūra

Pagal Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenis, šiomis dienomis įvairiuose vandens telkiniuose temperatūra yra labai įvairi. Baltijos jūroje prie Nidos ir Klaipėdos 22 laipsniai. Ežerų temperatūra yra tokia: Tauragnų ežere – 24 laipsniai, Alnio ež. (Molėtų raj.) – 24 laipsnių šiluma, Kauno mariose (Darsūniškyje) yra 24 laipsniai, Neryje (Vilniuje) – 24 laipsnių šiluma, Nemune (Druskininkuose) – 23 laipsnių šiluma, Šventojoje (Anykščiuose) – 22 laipsniai, Kuršių mariose – 22 laipsniai šilumos.

REKLAMA
REKLAMA

Kodėl nutinka perkūnija?

Kaip paaiškino meteorologė Viktorija Čėglienė – perkūnija nutinka tada, kai debesyse susiduria šiltoji ir šaltoji oro masės, o susidūrimo vietoje atsiranda iškrova, ji dažniausia pasitaiko šiltuoju sezonu. 

“Tokie dalykai dažniausiai pasitaiko šiltuoju metų laikotarpiu. Įdomu tai, kad pajūryje ir žiemą būna perkūnija. Rytiniuose rajonuose tas žaibų pikas būna tuo metu, kai saulė yra labai įšildžiusi žemę, tuomet ji šildo ir aplinkui esantį orą, jis taip pat įšyla.

Tuomet nutinka toks kontrastas, kada nuo žemės įšilęs oras yra labai karštas apačioje, o aukštesniuose atmosferos sluoksniuose būna šalčiau, todėl ir įvyksta susidūrimas. Susiduria skirtingų savybių turinčios oro masės. Tada ir ima augti debesys, juose padaugėja drėgmės ir iš tokių didelių kamuolinių debesų kyla žaibai. Gali griaudėti ir tarp tik tarp debesų, paskui tarp žemės ir debesų”, – kalbėjo meteorologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų