REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Žiežmarių lopšelis-darželis „Varpelis“ (nuotr.: tv3.lt skaitytojo)

Kaišiadorių rajone, Žiežmarių lopšelyje-darželyje „Varpelis” vaikai lauke negali naudotis jiems skirta žaidimo aikštele. Esą lauko įrengimai nebeatitinka higienos normų reikalavimų, tad yra užkalti lentomis.

7

Kaišiadorių rajone, Žiežmarių lopšelyje-darželyje „Varpelis” vaikai lauke negali naudotis jiems skirta žaidimo aikštele. Esą lauko įrengimai nebeatitinka higienos normų reikalavimų, tad yra užkalti lentomis.

REKLAMA

Į portalą tv3.lt parašiusi moteris tikina, kad vasarą lopšelį-darželį „Varpelis“ lankantys vaikai lauke nuobodžiauja, mat negali naudotis lauko žaidimo aikštele.

Jog šios įrengimai susidėvėję ir higienos normų reikalavimų neatitinka, žinoma buvo dar 2016 metais. Tik esą įstaigos valdžia laiku nepasirūpino juos sutvarkyti ar pakeisti naujais.

Vasara žaidimų ir pramogų metas, bet štai kaip laiką lauke leidžia vasaros metu dirbančio Žiežmarių lopšelio-darželio „Varpelis" vaikai.

Visi lauko įrengimai iki liepos 1 d. turėjo būti pakeisti naujais, nes senieji neatitinka higienos normų reikalavimų. Ši situacija, kad reikės keisti lauko žaidimų aikšteles yra žinoma nuo 2016 m. lapkričio 1 d. ("Dėl Lietuvos higienos normos HN 131:2015 „Vaikų žaidimų aikštelės ir patalpos"), tad laiko tam tikrai buvo pakankamai: gauti finansavimą, susipirkti įrengimus, nugriauti senuosius ir pastatyti naujus.

REKLAMA
REKLAMA

Darželis jau pernai žinojo, kad šią vasarą dirbs. Mūsų rajono valdžia ir darželio direktorė kaip visada pasirinko lengviausią kelią: tiesiog užkalė žaidimų aikšteles, kad vaikai negalėtų jomis naudotis... Kaip jums atrodo ar tai normalus sprendimas?” - klausė į portalą tv3.lt parašiusi moteris.

REKLAMA

Vaikams lauke pramogų netrūksta

Susisiekus su minėto lopšelio-darželio vadove, ji informavo, kad 2018 m. birželio 25 d. buvo pasirašyta sutartis su tiekėjais dėl žaidimo įrenginių pirkimo. Tad įrenginiai yra užsakyti ir laukiama, kada jie bus parvežti iš tiekėjų užsienyje bei sumontuoti lopšelio-darželio kieme. Tai padaryta numatyta iki rugsėjo 1 d.

Esą senieji žaidimų aikštelės įrenginiai sutvarkyti taip, kad būtų saugūs bei sudarytų pavėsį, vaikams pasislėpti nuo saulės. Pasak įstaigos vadovės, laukiant naujųjų žaidimų aikštelės įrenginių, pramogų vaikams lauke netrūksta.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra smėlio dėžės, karuselės, spyruokliukai, vandens stalai – visko yra pakankamai, nieko netrūksta. Tik šiuo metu norėdami, kad būtų pavėsis, palikome senuosius įrenginius. Juos sutvarkėme taip, kad jie būtų saugūs vaikams“, - tv3.lt aiškino Laima Čekaitienė, lopšelio-darželio „Varpelis“ direktorė.

Anot jos, netiesa, jog apie žaidimų aikštelės įrenginių prastą kokybę buvo žinoma dar 2016 m. Esą tuomet dar nebuvo įsigaliojęs naujasis įstatymas.

„Informuojame, kad dėl žaidimų aikštelės vertinimo, kaip numatyta higienos normose (HN 131:2015), kreipėmės 2017 metų vasarą. Po vertinimo gavome ataskaitą kurioje buvo nurodyti įrenginių neatitikimai standartų (LST EN1176-1:2008, kurių vertimo į lietuvių kalbą iki šiol nėra!) ir kt. teisės aktų reikalavimams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo jėgomis bandėme taisyti padėtį: kaip buvo nurodyta, po įrenginiais supylėme smėlio sluoksnį, paženklinome įrangą, pakeitėme kai kurias įrenginių dalis ar jas paremontavome, įrengėme papildomas užtvaras ir pan.

Nuversti statinių neleidžia projektas

Tačiau jų nuversti negalime dėl kelių priežasčių: pirma dėl to, kad šie įrenginiai (pagal tuo metu galiojusius reikalavimus) buvo pastatyti pagal ES finansuojamą projektą „Kaišiadorių rajono Žiežmarių lopšelio-darželio „Varpelis“ žaidimų aikštelės atnaujinimas“ ir 5-rius metus niekas negali būti keičiama.

Antra – 2017 m. neturėjome lėšų įsigyti naujiems įrenginiams. Po pakartotino įrenginių patikrinimo, vis tiek buvo rekomenduota įrenginius keisti.

REKLAMA

Todėl 2018 metų planuose numatėme lėšų naujų įrenginių įsigijimui. O kol bus pastatyti nauji, laikinai paremontavome senus įrenginius taip, kad ant aukščiau kaip 600 mm esančių įrenginių dalių vaikai nepatektų ir neužliptų (juos užkalėme), demontavome nesaugias ir susidėvėjusias akte nurodytas dalis (čiuožyklas, supynes, kopetėles, laipynės, buomus ir kt. judančias dalis), patikrinome ir sutvirtinome, kad įrenginiai nejudėtų bei būtų kiek įmanoma saugesni, bet palikome juos stovėti, nes jie sudaro pavėsį vaikams žaidžiant smėlio dėžėse (kurios yra po įrenginių bokšteliais).

Žaislus atsiveža ir iš namų

Lopšelio-darželio kieme vaikai turi pakankamai įvairių smėlio žaislų, kamuolių, vandens stalus ir kt., atsiveža iš namų paspirtukų, triratukų, dviratukų (jiems yra įrengtas „garažas“), žaidimams naudojami ir žaidimų įrenginiai (spyruokliukai, karuselės, smėlio dėžės, pavėsinės, krepšinio lankai, pastatomi futbolo vartai ir pan.), turime galimybę išnaudoti ir už darželio ribų esančias edukacines erdves.

Įrenginiai tvarkomi, keičiami, kaip ir visi kiti darbai, ugdymo įstaigose dažniausiai atliekami vasaros metu, kai įstaigų nelanko vaikai, arba lanko jų mažiau (kaip, kad yra šią vasarą lopšelyje-darželyje). Žaidimų įrenginiai yra užsakyti, sutartis pasirašyta, laukiame jų parvežant iš tiekėjų užsienyje ir atvežant bei sumontuojant lopšelio-darželio kieme (planuojama iki rugsėjo 1 d.)“, – tv3.lt situaciją komentavo lopšelio-darželio vadovė Laima Čekaitienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų