REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Šunys Monciškių paplūdimyje (nuotr.: tv3.lt skaitytojo)

Netoli Šventosios, Monciškėse, atostogaujanti vilniečių šeima pateko į itin nemalonią situaciją. Poilsui pajūryje trukdė be pavadėlių paplūdimiuose laisvai bėgiojantys šunys. Kai kurie jų užpuolė smėlyje žaidusius vaikus, tačiau šunų šeimininkai nė neketino augintinių drausminti. 

6

Netoli Šventosios, Monciškėse, atostogaujanti vilniečių šeima pateko į itin nemalonią situaciją. Poilsui pajūryje trukdė be pavadėlių paplūdimiuose laisvai bėgiojantys šunys. Kai kurie jų užpuolė smėlyje žaidusius vaikus, tačiau šunų šeimininkai nė neketino augintinių drausminti. 

REKLAMA

Vilnietės teigimu, tai, jog kai kurie žmonės vis dar negeba surinkti šunų ekskrementų iš smėlio ar vandens - atleistina, tačiau, kai šuo užpuola vaiką, o keturkojo šeimininkas abejingai žiūri nė neketindamas patraukti šuns – nesuvokiama.

„Iškart atsiprašau visų gyvūnų mylėtojų, ypač šunų (kurių tarp mano draugų yra ne vienas) - aš ne prieš jus.... Bet susimildami, mylėkit jūs tuos šunis, auginkite kaip tik norite, miegokite, prauskitės ar iš vienos lėkštės valgykite kartu, jei tik jums taip norisi. Bet viešumoje derėtų elgtis kiek kitaip. Ypač viešam paplūdimy, jei jis pažymėtas ženklu, kad jis skirtas žmonėms. Pabrėžiu, ne žmonėms ir gyvūnams, o tik žmonėms.

Šiuo metu atostogaujame netoli Šventosios, Monciškių gyvenvietėje. Paplūdimys pilnas poilsiautojų su šunimis, kurie daro ką nori: laksto, maudosi, šlapinasi čia pat į smėlį. Dar kaip ir nieko, būtų galima pro pirštus pažiūrėti, tačiau jie laksto palaidi.

REKLAMA
REKLAMA

Mano mažamečiai vaikai bijo šunų. Nežinau kodėl, tiesiog bijo. Nors niekad nebuvo užpulti. Kasdien juos reikia gelbėti klykiančius nuo palaidų keturkojų. O jų šeimininkai paprašyti pasiimti augintinį dar akis drįsta draskyti - maždaug, ko tu čia šiaušiesi, kas negerai“, - pasakojo vilnietė Aistė.

REKLAMA

Abejingas šuns šeimininkas

Pasak moters, kai šuo pliaže užpuolė jos mažametį vaiką, keturkojo šeimininkas, nors ir matydamas klykiantį mažylį, nė neketino šuns tramdyti.

„Vakar vienas, sėdintis neįgaliojo vežimėlyje, tyčia šuns pas save nekvietė, nors matė klykiančius vaikus, aplinkiniai žmonės irgi ragino, o jam dzin. Sureagavo, kai pradėjau rinkti policijos numerį.

Tai, kad žmogus turi negalią, nesuteikia jam teisės elgtis šitaip nachališkai. Jei augina šunį, vadinasi geba juo rūpintis“, - piktinosi moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, tarp neatsakingų šunų šeimininkų ir Lietuvoje žinomi žmonės, kurie ne tik, kad nesilaiko šunų vedžiojimo taisyklių viešoje vietoje, bet dar ir šaiposi.

„Šįvakar, vienas pseudo muzikos padangių žvaigždė, buvęs vieno iš pirmųjų muzikinio realybės šou dalyvis, bandė „laužti kietą“: maždaug ko tu čia ponia nori, kiti šunimis vaikus gydo. Taip, žinau apie tokią terapiją. Kai man jos reikės, būtinai kreipsiuosi. Bet viešame paplūdimyje egzistuoja taisyklės, tam tikra tvarka. Galų gale už jos pažeidimus egzistuoja administracinės nuobaudos.

Gaila, kad glėbyje laikydama iš baimės klykiančius vaikus neturiu trečios rankos išmaniajam - su malonumu nufilmuočiau tokius kietuolius ir paviešinčiau šioje erdvėje“, - teigė Aistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moters teigimu, į paplūdimį su augintiniais dažniausiai žmonės ateina apie 17-18 val. Pasitaiko ir dienos metu lakstančių net ir be priežiūros paliktų šunų.

„Neaišku net, kur šeimininkai. Gal kur kopose įsitaisę ir paleidę šunį“, - sakė Aistė.

Viešose vietose draudžia vedžioti gyvūnus 

Palangos miesto savivaldybės administracijos sanitarijos inspektorė Alina Skaisgiraitė sako, jog gyvūnų vedžiojimo kontrolė Palangos miesto paplūdimiuose ir kitose viešose vietose yra atliekama vadovaujantis Gyvūnų laikymo Palangos miesto savivaldybės teritorijos gyvenamosiose vietovėse taisyklių.

„Gyvūnų laikymo taisyklių 6.2 punktas numato, kad draudžiama vedžioti gyvūnus ir leisti gyvūnams laisvai bėgioti viešose vietose – vaikų žaidimo aikštelėse, sporto aikštynuose, stadionuose, mokyklų, vaikų lopšelių-darželių, sveikatos priežiūros įstaigų teritorijose, paplūdimiuose, parkuose ir skveruose ir kitose viešose vietose, kurios turi būti pažymėtos draudžiamuoju ženklu”, - Tv3.lt teigė specialistė.

REKLAMA

Anot jos, Palangoje rengiami reidai, kurių metu taisyklių nesilaikantiems gyvūnų šeimininkams skiriamos baudos.

„Palangos miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai kartu su Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Palangos miesto policijos komisariato pareigūnais, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Palangos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojais atlieka patikrinamuosius reidus paplūdimiuose dėl gyvūnų vedžiojimo ištisus metus.

Už taisyklių nuostatų nustatytus pažeidimus yra taikoma Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 346 straipsnyje numatyta administracinė atsakomybė.

REKLAMA

Primename, kad administracinis nusižengimas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 30 iki 120 Eur”, - teigė A. Skaisgiraitė.

Gyventojams bei miesto svečiams primenama, kad Palangos savivaldybės taryba yra patvirtinusi Palangos miesto savivaldybės paplūdimių ir jų maudyklų įrengimo, naudojimo ir elgesio juose taisykles, kuriose yra įtvirtinta nauja nuostata, kad leidžiama lankytis su gyvūnais tam skirtoje paplūdimio zonoje. Ši zona yra Nemirsetoje.

Šunų pliažo taisyklės

Klaipėdos paplūdimiuose taip pat yra numatyta teritorija poilsiautojams su šunimis. Tačiau net ir ten keturkojai privalo būti vedžiojami tik už pavadžio.

„Aiškiai pasakyta, kad šunis vedžioti galima tik už pavadžio. Išskyrus tam skirtose aptvertose šunų vedžiojimo aikštelėse. Bet ir čia, atsakomybė paliekama šeimininkui. Jis turi įvertinti ar šuo nekels pavojaus toje teritorijoje esantiems žmonėms ar gyvūnams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paplūdimiuose, kaip ir bet kurioje kitoje viešoje vietoje, šuo turi būti vedamas už pavadžio.

Dar papildomi reikalavimai keliami pavojingiems ir koviniams šunims. Griežtai reikalaujama uždėti antsnukį. Ir jeigu jie vesdami tokį šunį priartėja prie kito šuns, reikalaujama sutrumpinti pavadį tiek, kad nekiltų jokia grėsmė kitam šuniui, ar greta praeinančiam žmogui“, - dėstė Klaipėdos miesto savivaldybės Administracinių nusižengimų tyrimo poskyrio vedėja Viktorija Zubienė.

Gyvūnų laikymo ir auginimo taisyklių būtina laikytis visame Klaipėdos mieste, nepaisant to, kad paplūdimio teritorijoje yra išskirta zona žmonėms ilsėtis su šunimis. Taisyklių reikalavimai galioja ir ten, tad be pavadėlio keturkojai lakstyti negali.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų