REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje galiojantys įstatymai numato, kad tėvai, auginantys du ar daugiau vaikų iki 12 metų arba vieną neįgalų vaiką iki 18 metų, gali pasinaudoti papildomomis poilsio dienomis pagal Darbo kodeksą.

Lietuvoje galiojantys įstatymai numato, kad tėvai, auginantys du ar daugiau vaikų iki 12 metų arba vieną neįgalų vaiką iki 18 metų, gali pasinaudoti papildomomis poilsio dienomis pagal Darbo kodeksą.

REKLAMA

Vis dėlto, tokia šalyje vyraujanti tvarka kelia nemažai abejonių – kuo prastesni tėvai, auginantys vieną vaiką ir kodėl jiems nepriklauso papildomas laisvadienis?

Norėtų papildomo laisvadienio 

Štai vilnietė Aurelija, auginanti aštuonmetę dukrelę sako, kad laisvos dienos jai tikrai trūksta. „Dirbu ofise, todėl mano darbo grafikas yra nuo 8 ryto iki 17 valandos vakaro.

Savo vaiko nematau visą dieną. Kol ji būna mokykloje, viskas būna lyg ir gerai, tačiau vasarą norisi kiek įmanoma daugiau laiko praleisti su vaiku, todėl bent viena papildoma diena per mėnesį tikrai praverstų“, - sakė kalbinta moteris.

Darželinio amžiaus sūnų auginanti Rasa sako, kad laisvadienį ji galėtų išnaudoti suplanuotiems vaiko vizitams pas gydytojus, buvimui kartu ir tarpusavio ryšiui stiprinti.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai reikia vaiką nuvesti pas gydytoją, būna išties sunku, nes reikia rinktis rytinį arba vakarinį laiką: vakare vaikas būna pavargęs, todėl pas gydytojus jam sunku susikaupti, išlaukti eilėje, o ryte, prieš darželį, ir taip sunku keltis, norint viską suspėti“, - problemas vardijo moteris.

REKLAMA

Planuojamos priemonės

Ir iš tiesų, kyla klausimas, kodėl mamadieniais vadinamos papildomos poilsio dienos nepriklauso tėvams, auginantiems vieną vaiką?

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė spaudai tv3.lt paaiškino, kad šis klausimas ketinamas svarstyti 2019 metais.

Lietuvos Vyriausybė yra parengusi ir Seimui pateikusi Demografijos, migracijos ir integracijos strategijos projektui, kurio vienas iš svarbiausių tikslų – kurti šeimai palankią aplinką. Įgyvendinant šios strategijos tikslus, planuojamos priemonės. Viena iš jų – per 2019 m. pirmą ketvirtį planuojama Darbo kodekse numatyti pusę laisvos darbo dienos per mėnesį tėvams, auginantiems vaiką iki 14 metų. Tačiau iš pradžių dėl šio sprendimo turėtų būti susiderėta Trišalėje taryboje, kuriai priklauso darbuotojų, darbdavių ir Vyriausybės atstovai. Susitarti dėl pusės tėvadienio Trišalėje taryboje reikia, nes pagal Vyriausybės planus toks papildomas poilsio laikas būtų apmokamas darbuotojui mokant vidutinį jo darbo užmokestį – darbdaviams tai sudaro papildomas išlaidas. Rengiamame strategijos įgyvendinimo plane taip pat fiksuotas siekis tėvadienius ir mamadienius suteikti tėvams, kurie augina du ar daugiau vaikų iki 14 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu tokia galimybe gali pasinaudoti tėvai, auginantys du ar daugiau vaikų iki 12 metų. Remiantis Darbo kodeksu, papildomų laisvų poilsio dienų metu darbuotojams mokamas vidutinis jų darbo užmokestis.

Šiuo metu galiojanti tvarka

Primename, kad šeimos įsipareigojimų ir darbo derinimas yra vienas sunkiausių iššūkių, tačiau ne visi žino, kad pagal Darbo kodeksą tėvai, auginantys 2 ir daugiau vaikų iki 12 metų ar vieną neįgalų vaiką iki 18 metų gali pasinaudoti papildomomis poilsio dienomis.

Šios apmokamos poilsio dienos vadinamos mamadieniais arba tėvadieniais. Jos priklauso abiems tėvams kiekvieną mėnesį.

1 papildoma poilsio diena per mėnesį: kiekvienam iš tėvų, auginančių 2 vaikus iki 12 metų arba vieną neįgalų vaiką iki 18 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2 papildomos poilsio dienos per mėnesį: kiekvienam iš tėvų, auginančių 3 ir daugiau vaikų.

Šis papildomas poilsio laikas gali būti panaudojamas ir kitaip. Pavyzdžiui, jeigu darbuotojui priklauso 1 papildoma poilsio diena, jis gali prašyti sutrumpinti darbo laiką 2 valandomis per savaitę. Kitaip tariant, mama ar tėvas gali kiekvieną penktadienį ar kitą savaitės dieną dirbti 2 valandomis trumpiau.

Jeigu darbuotojui priklauso 2 papildomos poilsio dienos per mėnesį, jis gali prašyti sutrumpinti darbo laiką 4 valandomis per savaitę. Vadinasi, kiekvieną penktadienį ar kitą savaitės dieną mama ar tėtis gali dirbti 4 valandomis trumpiau.

Darbuotojų, dirbančių ilgesnėmis nei 8 valandos pamainomis, prašymu šis papildomas poilsio laikas gali būti sumuojamas kas trys mėnesiai.

REKLAMA

Laisvas pusdienis pirmąją mokslo metų dieną. Tėvams, kurie turi 1 ar daugiau vaikų iki 14 metų, besimokančių pagal priešmokyklinio, pradinio ar bendrojo ugdymo programą, ir kurie neturi teisės į papildomas poilsio dienas, priklauso pusė laisvos dienos pirmąją mokslo metų dieną. Šis laikas taip pat yra apmokamas mokant vidutinį darbuotojo darbo užmokestį. 

Daugiau kasmetinių atostogų vienišiems tėvams. Tėvams, kurie vieni augina vaiką iki 14 metų ar neįgalų vaiką iki 18 metų priklauso daugiau kasmetinių atostogų – 25 darbo dienos, jei dirbama penkias dienas per savaitę ir 30 darbo dienų, jei dirbama šešias dienas per savaitę.

Įprastai darbuotojams numatyta minimali kasmetinių atostogų trukmė – 20 darbo dienų (arba 24 darbo dienos, jei dirbama šešias dienas per savaitę).

Ką daryti, jei darbdavys nesutinka suteikti papildomos laisvos dienos? Jeigu darbdavys neužtikrina Darbo kodekso nuostatų laikymosi, tuomet darbuotojui rekomenduojama į darbo ginčų komisijas, kurios veikia prie teritorinių Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) skyrių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų