REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
66
VIP cirko užkulisiai (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Internete pasklidus informacijai, kad cirko „VIP“ pasirodymuose alinama meška, jos šeimininkas, gyvūnų dresuotojas Mykolas Zobovas tv3.lt žurnalistus pakvietė į jo vadovaujamo cirko užkulisius. Vyras žadėjo parodyti, kur ir kokiomis sąlygomis laikoma meška.

66

Internete pasklidus informacijai, kad cirko „VIP“ pasirodymuose alinama meška, jos šeimininkas, gyvūnų dresuotojas Mykolas Zobovas tv3.lt žurnalistus pakvietė į jo vadovaujamo cirko užkulisius. Vyras žadėjo parodyti, kur ir kokiomis sąlygomis laikoma meška.

REKLAMA

Žurnalistų vizitui M. Zobovas turėjo laiko pasiruošti. Likus dienai iki susitikimo, telefonu jis žadėjo parodyti, kur cirko gastrolių metu Klaipėdoje, laikomi gyvūnai. 

Cirkas uostamiestyje įsikūręs netoli naujojo baseino. Teritorija nėra aptverta. Ją žymi šalia cirko palapinės ratu išrikiuoti sunkvežimiai bei nameliai ant ratų. 

Linksmai sutikęs žurnalistus, M. Zobovas pakviečia į užkulisius. Čia verda artistams įprastas gyvenimas. Prie vieno iš vagonėlių skalbimo mašinoje sukasi rūbais.

REKLAMA
REKLAMA

Šalia kito namelio ant ratų - vaikiškas paspirtukas, čia pat ir dviratukas. Vagonėlio duris saugo pririštas šuo. Cirko šeimininkas paaiškina, jog žaislai - vienos iš cirko artistės vaiko. 

REKLAMA

Klausiame, o kur šiuo metu ilsisi meška?

„Ji čia ganosi. Tuoj pašauksiu“, - dairydamasis po neaptvertą cirko teritoriją tarė M. Zobovas.

„Juokauju. Negi patikėjote, kad paleisiu mešką čia laisvai bėgioti“, - šypteli cirko šeimininkas ir pakviečia į cirko palapinę. Čia, grandine pririšta prie sienelės, su uždėtu antsnukiu, gulėjo meška.

Meška tik atrodo liekna

„Vipas, 6 metai meškiukui, labai gražiai atrodo, išsišėrė, iššukuotas, išmaudytas“, - gyvūną pristatė M. Zobovas ir tuoj pat paaiškino, kodėl žiūrovams galėjo pasirodyti, jog meškinas itin liesas.

REKLAMA
REKLAMA

„Kojos ilgos – dėl to ir atrodo jis kūdas. Kailis išsišėrė, apatinis plaukas iškrito. Jis nėra kūdas. Tai normali, graži meška. Vakar buvo veterinarijos gydytojai patikrinti.

O iššukuot, kiek Jūs galvojate prireikia valandų? Kiek reikia valandų, meškai iššukuoti? Aš savaitę šukuoju, kad ji galėtų eiti į sceną. Tai, todėl ji ir atrodo kūda, nes poplaukio nėra“, - pasakojo cirko šeimininkas ir netrukus ėmė raminti mešką. Mat ši, išvydusi žmones, siuto: nagais draskė platformą, ant kurios stovėjo.

„Nagučius matote? O rašo, kad aš juos nukirpau. Vipule, negalima, nori maudytis? Jis tave erzina su savo aparatu? Nelįsk neerzink jo, jis labai geras meškinas. Labai draugiška meška. Jis pas mane gimė, jo tėvai pas mane yra. Penkta karta pas mane“, - pasakojo M. Zobovas ir apipylė meškiną vandeniu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsistoti ant dviejų kojų meška nebūtų galėjusi. Jos grandinė tam buvo per trumpa. Paklausus ar meška taip pririšta būna nuolat, cirko vadovas atsakė, jog ne.

„Tik dabar mes ją taip atvedėme, mes maudome ją čia ir iš čia ji eina į darbą. Kam jam ilgesnė grandinė?“, - klausė M. Zobovas ir tikino, jog meška kitą laiką leidžia voljere, tačiau pastarojo žurnalistams parodyti jis nesiruošė.

„Mes dabar remontuojame jį ir nenorime rodyti“, - paaiškino.

Bijai meškos - neik į cirką

Gyvūnų dresuotojas teigia, kad cirko programoje meška pasirodo vos kelias minutes: važiuoja paspirtuku, šoka valsą ir pamojuoja koja. Esą svarbiausias tikslas ne šie triukai, o tai, kad vaikai pamato tikrą, gyvą mešką.

REKLAMA

Tiems, kurie verkia išvydę šį gyvūną, M. Zobovas pataria į cirką neiti.

„Kodėl bijo vaikas meškos? Kažkoks tėtis įdėjo video, kad jo vaikai atėję apsiverkė. Ne visų vaikų psichika vienoda: vieni bijo, kiti kaip tik nori lįsti prie meškos, glostyti.

Tad, ponai, jeigu jūsų vaikai bijo, tada neikite į cirką. Vieni tėvai vaikų negali išvis įtempti į cirką, nes šie bijo klounų“, - sakė pašnekovas.

Kalbas apie netinkamą dresiravimą M. Zobovas neigė. Anot jo, meška triukus išmoksta skatinama juoda lietuviška duona bei kutenimu.

„Kalba, kad mes dresuojame su pagaliais. Jūs nematote čia jų ir nepamatysite tokių priemonių, kaip ten rašo. Juk mes nestatome meškos ant karšto metalo, kad ji kilnotų kojas.

REKLAMA

Pastatau meškutę ant stalo, pakutenu ją, ji kojytę pakelia, gauna sausainį ir pasakau jai komandą. Taip padarai 100 kartų ir viskas - ji jau žino. Pasakai komandą ir ji pakelia kojytę“, - aiškino dresuotojas ir tuoj telefone surado nuotrauką, kurioje gyvūnui skirtas maistas.

„Aš vakar vakarienei paėmiau ir nufotografavau, ką ji valgė. Matote, tai dviejų meškų vakarienė. Obuoliai, vynuogės, arbūzai, melionas. Meškos valgo vaisius, daržovės, vegetarė ji.

Jūs kine matote, kad meškos gaudo žuvį. Taip ji elgiasi, jeigu labai alkana, bet ji valgo tik ikrus, o žuvį numeta ant kranto. Ją suėda lapė.

Vipas valgo du kartus per dieną, ir tai jeigu karšta, nelabai. Vynuogių, pomidorų, vaisių rytais duodam. O skanėstas, kurį naudoju pasirodymo metu, tai „Bočių“ duona.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartą vykome į Latviją, į pasirodymą, o ten nebuvo tos duonos pirkti, tai meška spjovė kitas ir jų nevalgė“, - pasakojo M. Zobovas.

Anot pašnekovo, gyvūnų mylėtojų dėmesio cirkui netrūksta. Veterinarijos specialistai cirke taip pat dažni svečiai.

„Specialistai patikrinti ateina kiekviename mieste: kur tik pasirodome, ten ir ateina apžiūrėti gyvūnų. Nes kiekviename mieste yra žmonių, kure nenori cirko. Jie rašo, kad nemaitiname, negirdome, neprižiūrime gyvūnų, tad specialistai privalo sureaguoti į skundą ir atvyksta patikrinti.

Buvo ir šįkart Klaipėdoje, po pasirodžiusio vaizdo įrašo iš cirko. Bet jie atvyksta, patikrina ir sako, jog skleidžiama informacija – blefas“, - aiškino M. Zobovas.

REKLAMA

Agresyvūs šunys iš prieglaudos

Be daug dėmesio sulaukusios meškos, „Vip“ cirke gyvena ir šunys. Parodyti jų M. Zobovas neketino. Tačiau vaikščiodami po cirko užkulisius išgirdome, kur šie uždaryti - furgono priekaboje.

„Ten neik, čiups“, - įspėjo cirko šeimininkas.

„Pasirodymuose dalyvauja ir 6 Kaukazo aviganiai iš prieglaudos. Tai jūs įsivaizduojat, jeigu į prieglaudą juos atiduoda 6-8 metų už agresyvumą, tai kas juos paims iš ten? Man atrodo, kad niekas: jie agresyvūs ir niekam nereikalingi. Tai tada koks jų likimas, pasakykit? Užmigdomi.

O dabar jūs matote šuniukus, kurie bėgioja po cirką. Kurie – geri, nesikandžioja, normali jų psichika. O ji priklauso nuo šeimininko.

REKLAMA

Jeigu šeimininkas jų nelupa, myli, su jais praleidžia daug laiko, o aš su jais praleidžiu 24 valandas, tai jie myli mane, o aš myliu juos“, - aiškina M. Zobovas.

Paklausus, ar šunys išleidžiami pabėgioti į lauką, šeimininkas tikino, kad tikrai taip, nors cirko teritorija ir neaptverta. Neva jiems duodama speciali komanda ir šunys vaikšto greta dresuotojo. 

Vienas, pasak M. Zobovo 4 mėnesių šuo, buvo pririštas prie vagonėlio. Jį nufotografuoti bandžiusiam tv3.lt fotografui šis kelis sykius ketino čiupti į koją.

„Jam duota komanda saugoti vagonėlį. Tai jis tą ir daro, neprileidžia nieko“, - tokį gyvūno elgesį aiškino M. Zobovas.

„Šunis aišku išleidžiame bėgioti, o kaip kitaip. Jie bėgioja čia. Jiems duodama komanda prie kojos ir jie klauso“, - tikino gyvūnų dresuotojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Cirko pasirodymuose Klaipėdoje dalyvauja ir pudeliai bei balandžiai. Pastaraisiais rūpinasi pats M. Zobovas, tačiau jų gyvenimo sąlygų žurnalistams neparodė, kaip ir – kur apsistoję pudeliai.

„Mes kalbėjome tik apie mešką, tai ją ir pamatėte“, - aiškino vyras.

Cirke - geresnės gyvenimo sąlygos

Paklausus, kaip cirko šeimininkas vertina ketinimus uždrausti gyvūnams dalyvauti pasirodymuose, M. Zobovas tikino, jog kai kuriems gyvūnams gyventi cirke daug geriau nei laukinėje gamtoje ar šeimininkų namuose.

„Palaukit, paleidžiam meškutę į mišką, kas nutiks? Ją nušaus. O kas nušaus? Mūsų seimo nariai, todėl, kad jie yra medžiotojai. Tad kaip jie gali svarstyti mūsų klausimą uždrausti gyvūnus cirke, nes mes juos čia kankiname. O tuo metu mūsų ministras, Facebooke yra nuotrauka, elnią nušauna, nes jis – medžiotojas, tad galima.

REKLAMA

Palaukit, jūs mums išdavėte dokumentus, kad esu kvalifikuotas dresuotojas, gyvūnų, plėšrūnų ir šunų. Tai kodėl jūs svarstote, kad tai reikia uždrausti? Tada iš policijos arklius atimti reikia.

Ar geriau šuniukui gyventi namuose, kai šeimininkas jį išveda ryte prieš darbą 5 min ir vakare 5 min į lauką? O gal ir neišveda visai, nes lietus lyja? Ar čia cirke jiems geriau, kai mes visą dieną su jais praleidžiam? 24 valandas?

Šiai dienai, mes cirke turime pinigų, tad meškos, gyvūnai čia viską turi. Bet jeigu padaryti vau viską – be grotų, be nieko - tai duokit pinigų ir aš padarysiu: žemės turiu. Aptversiu teritoriją ir padarysiu rezervatą“, - teigė M. Zobovas.

REKLAMA

Darbas cirke iš meilės

Vyras tikino, jog cirke darbo netrūksta. Pasirodymus nuo akstyvo ryto repetuoja ne tik artistai, bet ir gyvūnai.

„Šiandien 7 val ryte jau vyko repeticija. Mes padarome visą programą, šuniukai sėdi, laukia narvuose. Tada padarome ir su jais naujus triukus. Pavyzdžiui, šiandien padarėme naują triuką ir atliksime jį vakare pasirodymo metu.

Darbo čia mums netrūksta. Po repeticijų vyksta narvų valymas, nebūna laisvo laiko. Paklauskit - visi užimti. Dabar voljerus naujus darome, atnaujiname kitus, pakeičiame.

Čia ištisos paros darbas. Su gyvūnais kitaip nebūna. Tai suserga, tai šeriasi“, - pasakojo M. Zobovas.

Paklausus kodėl nutarė tapti gyvūnų dresuotoju ir įkurti cirką, vyras atsakė, jog tai daryti skatino meilė gyvūnams.

REKLAMA
REKLAMA

„Cirkas kodėl patinka? Man patiko ir tiek, negaliu paaiškinti. Mylėjau gyvūnus nuo mažens, namuose buvo daug gyvūnų. Ir triušiukai, ir jūros kiaulytės, ir kanarėlės, ir akvariumų daug namuose buvo. Tai ir ieškojau tokio darbo“, - prisiminė cirko „Vip“ įkūrėjas.

Po internete pasklidusios informacijos neva cirko pasirodymuose dalyvauja vangi, alkana ir itin liesa meška M. Zobovas sako, jog norinčiųjų apsilankyti čia – sparčiai sumažėjo.

„Šiai dienai parduoti 2 bilietai. Gal tai sutapimas, gal ne, bet šiandien tiek Klaipėdoje, tiek Palangoje daug renginių. Tad žiūrėsime, jei nebepirks po tokios reklamos bilietų, susikrausime daiktus ir išvažiuosime. Kur? Dar nežinau“, - kalbėjo M. Zobovas.

Rengia piketą

Cirko vadovas kalbas dėl gyvūnų kankinimo vadina šmeižtu ir mano, kad taip su juo siekia susidoroti buvę darbuotojai. Šie esą apsivogė, o vėliau parašė ne vieną skundą mokesčių inspekcijai bei maisto ir veterinarijos tarnybai.

Tačiau panašu, jog klaipėdiečiai cirko „Vip“ savo mieste nepageidauja. Socialiniame tinkle žmonės raginami liepos 30 dieną ateiti į piketą „Už cirką be gyvūnų“.

Tuo metu, po gauto pranešimo Klaipėdos maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai apsilankė cirko užkulisiuose ir jo šeimininkui M. Zobovui nurodė artimiausiu metu pateikti pažymas, įrodančias, jog visi cirke pasirodantys gyvūnai yra sveiki.

To nepadarius laiku, cirko pasirodymai negalės būti tęsiami.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų