REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos (ES) finansų vadovas Pierre‘as Moscovici sukritikavo JAV prezidentą Donaldą Trumpą ir abi besitęsiančio prekybos ginčo šalis paragino prisiminti, kad jos yra sąjungininkės.

Europos Sąjungos (ES) finansų vadovas Pierre‘as Moscovici sukritikavo JAV prezidentą Donaldą Trumpą ir abi besitęsiančio prekybos ginčo šalis paragino prisiminti, kad jos yra sąjungininkės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV ir ES nesutaria nuo tada, kai D. Trumpas papiktino savo Europos sąjungininkus, nustatęs muitus importuojamam plienui ir aliuminiui.

REKLAMA

Nors D. Trumpas Europos Sąjungą, kaip ir Kiniją bei Rusiją, yra pavadinęs prekybos „priešėmis“, P. Moscovici pažymėjo, kad ES „nori tiesti tiltus“.

„Čia vykusiuose susitikimuose kelis kartus pabrėžiau, kad ES tikrai nėra didelio prekybos disbalanso šaltinis“, – pareiškė jis reporteriams per Buenos Airėse vykusį Didžiojo dvidešimtuko (G-20) aukščiausiojo lygio susitikimą.

Šeštadienį JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas G-20 viršūnių susitikime pareiškė norįs „subalansuoti“ šalies prekybos santykius su Kinija ir ES, kurias paragino laikytis „laisvos, sąžiningos ir abipusiai naudingos prekybos“ principų.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu P. Moscovici pareiškė, jog „mes manome, kad nusitaikyti į mus, be jokios abejonės, yra nederama... Su JAV turime veikti kaip sąjungininkai – ne kaip priešininkai, o kaip sąjungininkai.“

„Šie susitikimai vyksta tarptautinėje aplinkoje, kuri keičiasi, – pažymėjo jis. – Daugiašalė sistema – o G-20 yra pagrindinė jos dalis – patiria didelį spaudimą, prekyboje yra kilusi didelė įtampa, kuri gali dar padidėti. Visa tai kelia riziką ekonomikos augimo perspektyvoms.“

„Privalome išlaikyti blaivią galvą“, – pridūrė Europos Komisijos narys.

D. Trumpo protekcionistinę politiką aukščiausiojo lygio susitikime, kuriame dalyvavo dvidešimties didžiausių pasaulio ūkių finansų ministrai ir centrinių bankų vadovai, sukritikavo visos šalys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire‘as (Brunas Le Meras) D. Trumpą paragino „vėl pradėti elgtis pagrįstai“.

D. Trumpas importuojamam plienui ir aliuminiui nustatė atitinkamai 25 ir 10 proc. muitus. Be to, jis įvedė 25 proc. importo muitą 34 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms ir rengiasi įvesti muitus dar 16 mlrd. JAV dolerių vertės prekėms iš Kinijos.

Jis taip pat pagrasino nustatyti muitus iš Europos importuojamiems automobiliams ir muitais apmokestinti visą JAV importą iš Kinijos, kurio vertė siekia 500 mlrd. JAV dolerių.

„Laimei, jau nustatytų protekcionistinių priemonių poveikis kol kas buvo nedidelis, tačiau jis gali padidėti“, – pažymėjo P. Moscovici ir pridūrė, jog tai „pakenks gerovei visose šalyse, įskaitant JAV“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų